Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zmeny zákona o DPH účinné od 1. januára 2020 (I.)

Dátum: Rubrika: Aktuálne Zo seriálu: Zmeny zákona o DPH účinné od 1. januára 2020

Zmeny zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty (ďalej len „zákon o DPH“) účinné od 1. januára 2020 reagujú predovšetkým na novú smernicu Rady (EÚ) 2018/1910, ktorá mení smernicu 2006/112/ES o spoločnom systéme DPH (ďalej len „smernica o DPH“). Zavádzajú sa spoločné pravidlá spočívajúce v uľahčení cezhraničného obchodovania s tovarom v rámci tzv. call-off stock úpravy, v určení miesta dodania tovaru s prepravou uskutočňovanou tzv. sprostredkujúcim subjektom v reťazových transakciách v rámci EÚ a v doplnení, že identifikačné číslo pre DPH nadobúdateľa tovaru predstavuje hmotnoprávnu podmienku pre oslobodenie dodania tovaru do iného členského štátu.

Od 1. januára 2020 sa stane účinným oslobodenie od dane zavedené na základe zákona č. 369/2018 Z. z. v súvislosti s transakciami týkajúcimi sa surovej ropy a minerálnych olejov, ktoré bolo doplnené. Umožní sa tak obchodovanie s uskladnenou surovou ropou, motorovou naftou a benzínom na medzinárodných burzách. Ide predovšetkým o oslobodenie dodávok tovarov, ktoré sú umiestnené v colnom, osobitnom a v daňovom sklade, od dane.

Podstatné zmeny zákona o DPH vyplývajúce zo smernice Rady (EÚ) 2018/1910

Režim call-off stock

Dodanie tovaru v režime call-off stock

Dochádza k zavedeniu režimu call-off stock ako povinnej harmonizovanej úpravy pre všetky členské štáty, na základe ktorej sa preprava tovaru, ktorý je obchodným majetkom zdaniteľnej osoby (dodávateľa), do iného členského štátu na účely jeho následného dodania vopred známemu odberateľovi – zdaniteľnej osobe registrovanej pre daň v členskom štáte skončenia prepravy tovaru (odberateľovi) nepovažuje pri splnení ustanovených podmienok za premiestnenie tovaru do iného členského štátu podľa § 8 ods. 4 zákona o DPH.

V novom ustanovení § 8a zákona o DPH je zavedená definícia režimu call-off stock a sú ustanovené podmienky a následky uplatnenia tohto režimu z pozície SR ako členského štátu začatia prepravy tovaru (členského štátu dodania).

Pre možnosť uplatnenia režimu call-off stock musia byť splnené hmotnoprávne podmienky:

  1. Tovar je odoslaný alebo prepravený platiteľom alebo na jeho účet treťou osobou z tuzemska do iného členského štátu s tým, že tento tam bude dodaný neskôr a až po skončení prepravy zdaniteľnej osobe, ktorá je oprávnená nadobudnúť vlastnícke právo k tovaru na základe dohody.
  2. Platiteľ nie je usadený v členskom štáte, do ktorého je tovar ním alebo na jeho účet premiestnený.
  3. Zdaniteľná osoba, ktorej má byť tovar dodaný, je identifikovaná pre daň v členskom štáte, do ktorého bol tovar odoslaný alebo prepravený, a platiteľ dane pozná už v čase začatia odoslania alebo prepravy identitu tejto zdaniteľnej osoby (obchodné meno a IČ DPH).
  4. Platiteľ uviedol premiestnenie v záznamoch podľa § 70 ods. 2 písm. a) zákona o DPH.
  5. Platiteľ uviedol v súhrnom výkaze podľa § 80 ods. 1 písm. e) identifikačné číslo pre daň pridelené zdaniteľnej osobe, ktorá nadobudne tovar, členským štátom skončenia alebo odoslania prepravy.

Z uvedených podmienok vyplýva, že obe osoby zúčastnené na dohode zakladajúcej call-off stock režim musia byť zdaniteľné osoby, dohoda medzi nimi musí predchádzať premiestneniu tovaru, tovar musí byť odoslaný alebo prepravený do iného členského štátu platiteľom alebo na jeho účet treťou osobou a tovar bude zdaniteľnej osobe dodaný neskôr.

Uvedenie premiestnenia v záznamoch podľa § 70 ods. 2 písm. e) zákona o DPH je tiež hmotnoprávnou podmienkou, bez splnenia ktorej nejde o režim call-off stock. Aj zdaniteľná osoba, pre ktorú sa tovar do iného členského štátu prepravuje, má záznamové povinnosti – to však nie je podmienka hmotnoprávna, ale len formálnoprávna.

Rozsah údajov, ktoré je povinný viesť platiteľ premiestňujúci tovar, je uvedený v článku 54a vykonávacieho nariadenia rady (EÚ) 2018/1912, sú to tieto údaje:

  1. členský štát, z ktorého bol tovar odoslaný alebo prepravený, a dátum odoslania alebo prepravy tovaru;
  2. identifikačné číslo pre DPH zdaniteľnej osoby, ktorej sa má tovar dodať, pridelené členským štátom, do ktorého sa tovar odosiela alebo prepravuje;
  3. členský štát, do ktorého sa tovar odosiela alebo prepravuje, identifikačné číslo pre DPH majiteľa skladu, adresa skladu, v ktorom je tovar uložený po jeho príchode, a dátum príchodu tovaru do skladu;
  4. hodnota, opis a množstvo tovaru, ktorý prišiel do skladu;
  5. identifikačné číslo pre DPH zdaniteľnej osoby, ktorá nahrádza osobu uvedenú v písmene b) tohto odseku za podmienok uvedených v článku 17a ods. 6 smernice o DPH (§ 8a ods. 5 zákona o DPH);
  6. základ dane, opis a množstvo dodaného tovaru a dátum, ku ktorému sa dodanie tovaru uvedené v článku 17a ods. 3 písm. a) smernice o DPH uskutočnilo (§ 8a ods. 2 zákona o DPH), a identifikačné číslo pre DPH kupujúceho;
  7. základ dane, opis a množstvo tovaru a dátum výskytu akejkoľvek podmienky a príslušný dôvod v súlade s článkom 17a ods. 7 smernice o DPH (§ 8a ods. 6 zákona o DPH);
  8. hodnota, opis a množstvo vráteného tovaru a dátum vrátenia tovaru uvedené v článku 17a ods. 5 smernice o DPH (§ 8a ods. 4 zákona o DPH).

Uvedenie príslušných údajov v súhrnnom výkaze je ďalšou hmotnoprávnou podmienkou pre uplatnenie režimu call-off stock. Platiteľ bude podávať súhrnný výkaz aj za kalendárny mesiac, v ktorom tovar odoslal alebo prepravil, pričom uvedie len identifikačné číslo pre DPH budúceho kupujúceho.

V súvislosti s uvedeným dochádza k zmene tlačiva súhrnného výkazu – pridáva sa nová časť pre režim call-off stock. Platiteľ podá súhrnný výkaz aj pri dodaní tovaru v zodpovedajúcom rozsahu.

V súvislosti s režimom call-off stock bude dodávateľ povinný podať súhrnný výkaz dvakrát. Prvýkrát v období, v ktorom došlo k preprave tovaru do iného členského štátu [povinnosť podľa § 80 ods. 1 písm. e) a ods. 4 písm. f) zákona o DPH], a druhýkrát v období, v ktorom došlo k dodaniu tovaru.

Pri splnení všetkých podmienok tovar premiestnený do iného členského štátu bude považovaný za dodaný dodávateľom s oslobodením od dane podľa § 43 ods. 1 zákona o DPH až v momente, v ktorom k nemu nadobudne právo nakladať ako vlastník určený odberateľ, na základe dohody uzavretej s dodávateľom, pričom na premiestnenie tovaru sa nebude prihliadať.

Z uvedených podmienok ďalej vyplýva, že prípadná existencia prevádzkarne platiteľa v členskom štáte, do ktorého sa tovar premiestňuje, je prekážkou uplatňovania režimu call-off stock. Prekážkou uplatnenia režimu nie je registrácia platiteľa – dodávateľa v členskom štáte, do ktorého premiestňuje tovar.

V prípade, že SR bude členským štátom, do ktorého bol tovar prepravený (členským štátom nadobudnutia tovaru), uplatní sa nové znenie § 11a zákona o DPH. V tomto ustanovení sa uvádza, v ktorom momente dôjde v SR k nadobudnutiu tovaru z iného členského štátu, a osoba, u ktorej sa toto nadobudnutie považuje za uskutočnené. Uvedené sa uplatní aj v prípade, ak dodávateľ má v členskom štáte skončenia prepravy pridelené identifikačné číslo pre DPH (nemôže však byť v SR usadený – to znamená, že nemôže mať v SR sídlo ani prevádzkareň).

♦ Príklad č. 1:

Prevádzkareň českého dodávateľa v SR

Český platiteľ DPH, ktorý je registrovaný v ČR a je tiež registrovaný v SR podľa § 4 zákona o DPH, nakoľko má v SR prevádzkareň, uzavrel zmluvu so slovenským platiteľom, ktorému má dodať tovar potrebný na účely výroby.

V danom prípade nemôže byť uplatnený režim call-off stock, keďže nie je splnená podmienka „neusadenia“ v SR. Premiestnenie tovaru českou spoločnosťou sa považuje v SR za nadobudnutie tovaru podľa § 11 ods. 8 zákona o DPH. Český platiteľ je povinný vykonať v SR zdanenie nadobudnutia celého množstva premiestneného tovaru a zároveň má právo na odpočítanie DPH. Následne pri postupnom vyskladňovaní tovaru pre slovenského platiteľa bude vznikať daňová povinnosť.

Určité záznamové povinnosti pri uplatňovaní call-off stock režimu má aj budúci kupujúci, nejde však o hmotnoprávnu podmienku uplatnenia režimu call-off stock, rozsah údajov vyplýva z článku 54a vykonávacieho nariadenia Rady 2018/1912 – ide o tieto informácie:

  1. identifikačné číslo pre DPH zdaniteľnej osoby, ktorá tovar premiestňuje v rámci úpravy call-off stock;
  2. opis a množstvo tovaru, ktorý sa jej má dodať;
  3. dátum, kedy tovar, ktorý sa jej má dodať, prišiel do skladu;
  4. základ dane, opis a množstvo tovaru, ktorý sa jej dodal, a dátum, ku ktorému sa uskutočnilo nadobudnutie tovaru v rámci Spoločenstva uvedené v článku 17a ods. 3 písm. b) smernice o DPH;
  5. opis a množstvo tovaru a dátum, ku ktorému sa tovar vyskladnil zo skladu na základe objednávky zdaniteľnej osoby uvedenej v písmene a);
  6. opis a množstvo zničeného alebo chýbajúceho tovaru a dátum zničenia, straty alebo krádeže tovaru, ktorý predtým pri
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály