Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zmena záväzkov a DPH

Dátum: Rubrika: Aktuálne

Záväzkový právny vzťah definuje vo všeobecnej polohe zákon č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v z. n. p. (ďalej len „Občiansky zákonník“) v § 488 ako právny vzťah, z ktorého veriteľovi vzniká právo na plnenie od dlžníka a dlžníkovi vzniká povinnosť splniť záväzok. Právo veriteľa požadovať od dlžníka plnenie, vyplývajúce zo záväzkového vzťahu sa označuje ako pohľadávka, povinnosť dlžníka plniť dlh alebo záväzok.

Záväzkové vzťahy ako právne vzťahy sa skladajú z právne významných prvkov, ktorými sú:

  • subjekty, resp. účastníci právneho vzťahu,
  • predmet právneho vzťahu,
  • obsah právneho vzťahu.

Obsahom záväzku musí byť predovšetkým určenie plnenia, ktoré má byť poskytnuté. Môže spočívať v povinnosti niečo dať, konať, niečoho sa zdržať alebo niečo strpieť. Plnenie môže byť vecné alebo peňažné, môže sa týkať veci určenej jednotlivo alebo len podľa druhu. Vecami určenými podľa druhu sú veci, ktoré sú určené podľa počtu, miery alebo váhy a môžu byť nahradené inými vecami toho istého druhu a kvality.

Pokiaľ sa vzájomné plnenia vyplývajúce zo záväzkových vzťahov realizujú medzi zdaniteľnými osobami, ktoré sú registrované za platiteľov dane z pridanej hodnoty, takéto vzájomné dodávky sú predmetom dane podľa § 2 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“).

Predmetom dane z pridanej hodnoty je teda skutočnosť, keď je dodaný tovar alebo služba za odplatu, teda nastane zdaniteľné plnenie na jednej strane, keď dodávateľovi vzniká daňová povinnosť a na druhej strane príjemcovi tovaru alebo služby vzniká možnosť túto daň z pridanej hodnoty odpočítať.

V bežnej praxi nastávajú prípady, kedy dochádza k zmene záväzkového vzťahu. Či každá zmena záväzkového vzťahu má vplyv aj na predmet dane a výšku dane, je potrebné následne posúdiť a správne aplikovať ustanovenia zákona o DPH.

Zmeny v záväzku môžu nastať, ak za trvania pôvodného záväzkového vzťahu nastane určitá právna skutočnosť, s ktorou zákon spája zmenu niektorých prvkov záväzku, nie však zánik celého záväzkového vzťahu. Takou právnou skutočnosťou môže byť dohoda strán alebo jednostranný právny úkon alebo úradné rozhodnutie. Právnym dôvodom zmeny záväzku je pôvodná právna skutočnosť spolu so skutočnosťou novou, ktorá spôsobuje zmenu vzťahu.

V prípade, že dôjde k zmene pôvodného záväzku z titulu:

♣ Zmeny v subjektoch záväzku, v dô­sledku postúpenia pohľadávky podľa § 524 Občianskeho zákonníka, takáto zmena záväzkového vzťahu nie je predmetom dane a nemá to žiadny vplyv na pôvodný záväzok, resp. zdaniteľné plnenie medzi účastníkmi záväzkového vzťahu. Zmenou v subjektoch záväzkového vzťahu nedošlo k novému plneniu ani k zániku pôvodného plnenia, aj keď došlo k zmene účastníkov právneho vzťahu. Túto skutočnosť rieši ust. § 10 ods. 2 písm. b) zákona o DPH, podľa ktorého za dodanie služby sa nepovažuje postúpenie pohľadávky.

Postúpenie pohľadávky zakladá nový záväzok len medzi postupníkom a postupcom. Obsahom nového záväzku je prechod pohľadávky z majetku postupcu na majetok postupníka. Obsah pôvodného záväzku sa postúpením nemení a samotným uzavretím zmluvy o postúpení sa nemení ani postavenie dlžníka. Jeho postavenie sa mení až tým, že mu postúpenie postupca alebo postupník oznámi. Nemení sa nič na jeho povinnosti dlh splatiť. Povinnosť dlžníka sa potom, ak mu niektorý z účastníkov zmluvy o postúpení, postúpenie oznámi spôsobom predpokladaným v § 526 Občianskeho zákonníka, mení len v tom, že miesto pôvodnému veriteľovi, musí dlh splniť postupníkovi. Pokiaľ mu postúpenie neoznámia, musí plniť pôvodnému veriteľovi a takýmto plnením sa zbaví záväzku. Je len vecou dohody postupcu a postupníka, kedy a či vôbec dlžníkovi oznámia, že došlo k postúpeniu, to platí aj voči tretím osobám. Nemožno vylúčiť ani dohodu, že postúpenie neoznámia vôbec. K platnosti o postúpení pohľadávky sa nevyžaduje súhlas dlžníka.

♦ Príklad č. 1:
Spoločnosť A dodala spoločnosti B tovar v hodnote 1 200 eur. Z titulu dodania tovaru vznikla spoločnosti A ako platiteľovi dane, daňová povinnosť vo výške 200 eur. Spoločnosť B si uplatňovala pri dodaní tovaru odpočítanie dane vo výške 200 eur. Po lehote splatnosti spoločnosť A postúpila spoločnosti C svoju pohľadávku voči spoločnosti B. Zmena účastníkov záväzkového vzťahu nemá vplyv na pôvodné plnenia, a tým ani na pôvodnú daňovú povinnosť v spoločnosti A a na pôvodné uplatnenie práva na odpočítanie dane v spoločnosti B. Novým veriteľom sa síce stáva spoločnosť C, avšak tejto spoločnosti nevzniká žiadna daňová povinnosť.

Postup pri účtovaní v spoločnosti A:

P. č. Účtovný prípadSuma v €MDD
1. Faktúra za dodanie tovaru 1 200
1 000
200
311   
604
343
2. Postúp
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály