Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zmena zákona o dani z pridanej hodnoty účinná od 1. októbra 2007

Rubrika: Daň z pridanej hodnoty

V rámci jednotného trhu Európskej únie, ktorého súčasťou je aj Slovenská republika, je zabezpečený voľný predaj tovaru na území Európskych spoločenstiev a tovar dovážaný z jedného členského štátu do iného členského štátu sa nekontroluje a ani nezdaňuje na hraniciach medzi členskými štátmi.


V rámci jednotného trhu Európskej únie, ktorého súčasťou je aj Slovenská republika, je zabezpečený voľný predaj tovaru na území Európskych spoločenstiev a tovar dovážaný z jedného členského štátu do iného členského štátu sa nekontroluje a ani nezdaňuje na hraniciach medzi členskými štátmi.

Zahraniční podnikatelia z iných členských štátov môžu na Slovensko premiestniť svoj tovar a uskutočniť na našom území jeho predaj. Pred začatím takejto činnosti zahraničný podnikateľ je povinný zaregistrovať sa na Slovensku za platiteľa dane a platiť daň z pridanej hodnoty. Zahraniční podnikatelia neplnia dôsledne tieto povinnosti vyplývajúce zo zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) a štát takto prichádza o príjmy z DPH najmä v prípadoch, keď ide o predaj tovaru konečným spotrebiteľom, napr. na trhoviskách. Zámerom novely zákona o DPH je eliminovať daňové úniky v tejto oblasti.

Zákon č. 215/2007 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v z. n. p. a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon o správe daní a poplatkov“), obsahuje v Čl. IV novelu zákona o DPH, ktorou sa účinnosťou od 1. 10. 2007 dopĺňa do zákona o DPH nové ustanovenie – § 78a Platenie preddavku na daň pri predaji tovaru na trhovom mieste.
 

Povinnosti zahraničného podnikateľa pri predaji tovaru na trhových miestach

Ustanovenie § 78a zákona o DPH je zamerané na zabránenie daňovým únikom pri predaji tovaru na trhových miestach zahraničnými podnikateľmi. Podmienky takéhoto predaja sú upravené v zákone č. 178/1998 Z. z. o podmienkach predaja výrobkov a poskytovania služieb na trhových miestach a o zmene a doplnení zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v z. n. p. Podľa § 2 ods. 1 cit. zákona trhovými miestamitrhoviská (nekryté alebo čiastočne kryté priestranstvá trvale vyhradené na sústredený predaj tovarov), tržnice (kryté zariade

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály