Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zmena členskej štruktúry skupiny a jej dopady (II.)

Dátum: Rubrika: Z praxe Zo seriálu: Zmena členskej štruktúry skupiny a jej dopady

V prvej časti príspevku autor informoval o tom, že podľa článku 11 smernice Rady 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty môže členský štát považovať za jednu zdaniteľnú osobu osoby usadené na území členského štátu, ktoré sú síce právne nezávislé, ale súčasne sú vzájomne úzko prepojené finančnými, ekonomickými a organizačnými väzbami. Možnosť skupinovej registrácie ako zjednodušenie uplatňovania dane z pridanej hodnoty pre zdaniteľné osoby je v slovenskej legislatíve v obsiahnutá v § 4a a § 4b zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej iba „zákon o DPH“).

Jednou z výhod vytvorenia skupiny na účely DPH je to, že dodávky tovarov a služieb uskutočnené vo vnútri skupiny sa nepovažujú za zdaniteľné obchody, teda sa nezdaňujú daňou z pridanej hodnoty. Viac k tejto téme sa dozviete s pokračovania článku.
Zmena registrácie skupiny
Predovšetkým je potrebné poznamenať, že počnúc 1. januárom 2022 došlo k úpravám pri zmene registrácie skupiny v súvislosti so zrušením povinnosti vykonať zmeny v osvedčení o registrácii pre daň. O zmene registrácie skupiny z dôvodu pristúpenia ďalšieho člena do skupiny, vystúpenia člena zo skupiny, prípadne z dôvodu zániku jedného z členov skupiny bez likvidácie od 1. januára 2022 daňový úrad vydáva rozhodnutie. Keďže ide o rozhodnutie, ktorým sa "zaeviduje" zmena registrácie skupiny z dôvodu dobrovoľného vstupu člena do skupiny, výstupu zo skupiny, prípadne z dôvodu zániku člena skupiny, proti tomuto rozhodnutiu nie je možné podať odvolanie.
Pristúpenie člena do skupiny
Z ustanovenia § 4b ods. 5 zákona o DPH platí, že členom skupiny sa môže stať aj ďalšia zdaniteľná osoba, ak spĺňa podmienky podľa § 4a zákona o DPH. Žiadosť o zmenu registrácie skupiny z dôvodu pristúpenia ďalšieho člena podáva zástupca skupiny. Na oznamovanie uvedenej zmeny zástupca skupiny použije rovnaký formulár ako použil na predkladanie žiadosti o registráciu skupiny pre DPH, t.j. formulár "Žiadosť o registráciu, oznámenie zmien, žiadosť o zrušenie registrácie na daň z príjmov, daň z pridanej hodnoty a daň z poistenia", pričom v prílohe 2 - Daň z pridanej hodnoty (člen skupiny) zástupca skupiny vyznačí zmenu registrácie skupiny z dôvodu pristúpenia nového člena a uvedie údaje pristupujúceho člena. Zástupca skupiny musí tiež predložiť dôkazy o tom, že pristupujúci člen spĺňa podmienky pre skupinovú registráciu.
Ak pristupujúci člen skupiny spĺňa podmienky podľa § 4a zákona o DPH, daňový úrad vydá bezodkladne rozhodnutie o zmene registrácie skupiny, proti ktorému nemožno podať odvolanie. Účinky zmeny registrácie skupiny nastávajú k prvému dňu tretieho kalendárneho mesiaca nasledujúceho po kalendárnom mesiaci, v ktorom bola žiadosť o zmenu registrácie skupiny podaná. Pristupujúcemu členovi skupiny daňový úrad pridelí identifikačné číslo pre daň z pridanej hodnoty skupiny. Platnosť pôvodného identifikačného čísla pre daň člena skupiny, ktorý pristúpil do skupiny, zaniká dňom, ktorý predchádza dňu, keď nastali účinky zmeny registrácie skupiny.
Z prechodného ustanovenia § 85kl ods. 2 zákona o DPH, podľa ktorého ustanovenie § 4b od
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály