Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zlúčenie spoločností s ručením obmedzeným a podanie daňového priznania k DPH

Dátum: Rubrika: Poradňa

Spoločnosť Alfa, s. r. o., mesačný platiteľ DPH, sa zlúčila so spoločnosťou Beta, s. r. o., mesačný platiteľ DPH, 15. 2. (rozhodný deň), tzn. spoločnosť Alfa, s. r. o., bola zrušená bez likvidácie a jej právnym nástupcom je spoločnosť Beta, s. r. o.

  • Ako, kto, kedy a za ktoré konkrétne dni mesiaca február sa podáva daňové priznanie k DPH za zdaňovacie obdobie február za spoločnosť Alfa, s. r. o.?
  • Podá ho ešte spoločnosť Alfa, s. r. o., za obdobie od 1. 2. do 14. 2. alebo spoločnosť Beta, s. r. o., za obdobie od 1. 2. do 14. 2. za spoločnosť Alfa, s. r. o., osobitne, a potom za celý február za seba (dve DP) alebo spoločnosť Beta, s. r. o., podá jedno daňové priznanie za február, v rámci ktorého budú zahrnuté všetky plnenia spoločnosti Alfa, s. r. o., od 1. 2. do 14. 2. a zároveň všetky plnenia spoločnosti Beta, s. r. o., za celý február?

Podľa § 81 ods. 2 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) platiteľ je povinný požiadať o zrušenie registrácie pre daň, keď skončí v tuzemsku činnosť, ktorá je predmetom dane. Právnická osoba, ktorá sa zrušuje bez likvidácie (čo je aj daný prípad), je povinná túto skutočnosť oznámiť daňovému úradu pred svojím zánikom.

Správca dane rozhodnutie o zrušení registrácie nevydá, ak právnická osoba zaniká bez likvidácie. Vted

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály