Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zhrnutie udalostí z oblasti DPH na úrovni Európskej únie

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

V tomto vydaní časopisu opäť prinášame orientačné zhrnutie udalostí z oblasti DPH na úrovni Európskej únie za uplynulé mesiace spolu s odkazmi na webové stránky príslušných inštitúcií a orgánov Európskej únie s relevantnými dokumentmi.

Nové usmernenia Výboru pre DPH

Výbor pre DPH ako poradný orgán Európskej Komisie aktualizoval súbor svojich usmernení, ktorý zahŕňa aj záznam zo 100. zasadnutia výboru.

Prvé usmernenie vyplývajúce z uvedeného zasadnutia sa týka prechodných ustanovení k zmenám v pravidlách určenia miesta dodania telekomunikačných služieb, služieb rozhlasového a televízneho vysielania a elektronicky dodávaných služieb pre nezdaniteľné osoby, ktoré nadobudnú účinnosť 1. januára 2015.

Ďalšie usmernenie je venované oslobodeniu od dane pri dovoze zásielok nepatrnej hodnoty. Dokument tiež nadväzuje na záznam z 98. zasadnutia výboru, ktoré sa zaoberá oslobodením od dane pri medzinárodnej doprave v nadväznosti na rozsudok Súdneho dvora Európskej únie vo veci ­C-33/11A Oy.

Okrem ďalších úloh Výbor napomáha zabezpečiť jednotný výklad DPH pravidiel v rámci EÚ. Hoci usmernenia Výboru pre DPH nie sú právne záväzné, niektoré z nich boli neskôr transformované do právne záväzných vykonávacích predpisov.

Do súboru usmernení Výboru pre DPH možno nahliadnuť prostredníctvom webového portálu Európskej komisie:
http://ec.europa.eu/taxation_customs/resources/documents/taxation/vat/key_documents/vat_committee/guidelines-vat-committee-meetings_en.pdf

Správa skupiny expertov pre zdanenie digitálnej ekonomiky

Európska komisia prijala v máji 2014 správu skupiny expertov pre zdanenie digitálnej ekonomiky, ktorá sa zaoberá otázkami týkajúcimi sa zdaňovania digitálnej ekonomiky nepriamymi i priamymi daňami, ako aj širšími aspektmi vplyvu daňovej politiky na posilnenie príležitostí, ktoré ponúka digitálny sektor.

Správa je k dispozícii na:
http://ec.europa.eu/taxation_customs/resources/documents/taxation/gen_info/good_governance_matters/digital/report_digital_economy.pdf

Zverejnenie informácií k programu Fiscalis 2020

Európskej komisia zverejnila na svojom webovom portáli detaily programu Fiscalis 2020. Jeho cieľom je zlepšiť spoluprácu medzi daňovými správami a poskytovať mechanizmy a prostriedky na zlepšenie takejto spolupráce, ako aj potrebné financovanie na dosiahnutie týchto cieľov. Program by mal viesť k ďalšej harmonizácii 28 rozdielnych vnútroštátnych daňových systémov, umožniť zníženie negatívnych účinkov, ako sú napríklad daňové podvody, narušovanie hospodárskej súťaže, administratívna záťaž pre daňové správy a podniky atď.

Nasledovné linky obsahujú informácie k uvedenému programu a jeho právnemu základu:
http://ec.europa

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály