Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zhrnutie aktivít v oblasti DPH na úrovni Európskej únie

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

V tomto vydaní časopisu opäť prinášame informatívny prehľad diania v oblasti DPH na úrovni EÚ za ostatné mesiace. Uvádzame tiež odkazy na užitočné linky, prostredníctvom ktorých môžete nahliadnuť do súvisiacich dokumentov zverejnených na internetových stránkach inštitúcií Európskej únie.

Verejná konzultácia k modernizácii pravidiel DPH pre e-commerce

Dňa 25. septembra 2015 Európska komisia otvorila proces verejnej konzultácie k modernizácii pravidiel DPH pre cezhraničné elektronické obchodovanie (e-commerce). Komisia usiluje o získanie názoru podnikateľov a ďalších zainteresovaných strán v tejto oblasti pred predložením návrhu smernice v kontexte Stratégie o jednotnom digitálnom trhu.

Konzultácia je zároveň súčasťou vyhodnocovania nových pravidiel pre zdaňovanie telekomunikačných služieb, služieb televízneho a rozhlasového vysielania a elektronicky poskytovaných služieb, ktoré nadobudli účinnosť od 1. januára 2015. Európska komisia tiež očakáva spätnú väzbu ohľadom uplatňovania súvisiacej osobitnej úpravy jednotného kontaktného miesta (Mini One Stop Shop – MOSS). Táto úprava umožňuje podnikateľom dodávajúcim tzv. digitálne služby zákazníkom (iným ako zdaniteľným osobám) vo viacerých členských štátoch EÚ splniť si svoju povinnosť priznať a uhradiť daň, ktorá prislúcha členskému štátu spotreby, prostredníctvom jedného daňového priznania podaného cez webový portál členského štátu identifikácie.

V rámci procesu verejnej konzultácie majú podnikatelia priestor na predkladanie pripomienok a návrhov v uvedenej oblasti. Proces konzultácie bude trvať 12 týždňov a ukončí sa 18. decembra 2015.

Stratégia pre jednotný digitálny trh v Európe

V kontexte jednotného digitálneho trhu v Európe Komisia usiluje o minimalizáciu zaťaženia spojeného s cezhraničným elektronickým obchodovaním, ktoré vyplýva z rôznych režimov DPH; zavedenie rovnakých podmienok pre podniky v EÚ a zabezpečiť, aby príjmy z DPH pripadli členskému štátu spotrebiteľa.

Komisia predloží v roku 2016 legislatívny návrh, ktorý má zahŕňať: (i) rozšírenie súčasného jednotného mechanizmu elektronickej registrácie a platieb aj na predaj tovaru cez internet konečným spotrebiteľom z EÚ aj z tretích krajín, (ii) zavedenie spoločného zjednodušujúceho opatrenia (prahovej hodnoty DPH) na pomoc malým začínajúcim podnikom v oblasti elektronického obchodu, iii) umožnenie kontrol cezhraničných podnikov na účely DPH zo strany krajiny usadenia vrátane jednotnej daňovej kontroly a iv) zrušenie oslobodenia od dovoznej DPH pri zásielkach nepatrnej hodnoty od dodávateľov z tretích krajín.

Tlačová správa k otvoreniu verejnej konzultácie bola zverejnená na:
http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-5719_en.htm

Témy na programe zasadnutia skupiny expertov na DPH

Skupina expertov na DPH („VAT Expert Group“) zverejnila dokumenty, ktoré boli predmetom rokovaní na zasadnutí z 11. septembra 2015. Tieto pripravili jednotlivé pracovné skupiny na účely ďalšej diskusie. Nemusia preto nevyhnutne predstavovať názor, ktorý zastáva samotná Skupina expertov na DPH.

  • Dokument 47 – DPH skupina a Skandia (C-7/13)

Dokument sa spolu s prílohou zameriava na možné dopady rozsudku Súdneho dvora Európskej únie (ďalej len „SD EÚ“) vo vec

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály