Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zdaňovanie prepravných služieb tovaru (II.)

Dátum: Rubrika: Z praxe Zo seriálu: Zdaňovanie prepravných služieb tovaru

V tomto čísle časopisu prinášame pokračovanie témy o zdaňovaní prepravných služieb tovaru. V praxi prepravu tovaru často vykonávajú špecializované zasielateľské firmy. V príspevku uvádzame na príkladoch, akým spôsobom má byť určené miesto dodania služby u zasielateľa, u platiteľa, ktorý sprostredkováva vykonanie prepravy, a pri doplnkových službách súvisiacich s prepravou tovaru.

Obstaranie prepravy tovaru na základe zasielateľskej alebo mandátnej zmluvy

Podľa ustanovenia § 9 ods. 4 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“), ak zdaniteľná osoba vo svojom mene pre inú osobu obstará dodanie služby, platí, že táto zdaniteľná osoba službu sama prijala a sama dodala. Ak sa prepravná služba poskytuje na základe zasielateľskej zmluvy, zasielateľ obstará pre príkazcu prepravu vecí vo vlastnom mene na účet príkazcu. Zasielateľ na základe požiadavky príkazcu obstará prepravu u dopravcu.

Pri určení miesta dodania pri obstaraní prepravných služieb tovaru, ak zasielateľ koná vo svojom mene na účet inej osoby, je potrebné samostatne posúdiť miesto dodania prepravných služieb

  • u zasielateľa prepravnej služby,
  • u dopravcu. 

Na základe uvedeného pri zasielateľských službách platí, že zasielateľ prepravnú službu prijme od dopravcu a poskytuje ju príkazcovi.

♦ Príklad č. 1:

Zasielateľ obstará prepravu tovaru pre slovenského príkazcu zo Švajčiarska do Maďarska

Platiteľ dane (príkazca zo SR) si objednal u zasielateľa (platiteľa DPH zo SR) na základe zasielateľskej zmluvy prepravu tovaru zo Švajčiarska do Maďarska. Zasielateľ (platiteľ dane) objednal vykonanie prepravy u dopravcu (platiteľa dane v SR).

Každý zmluvný vzťah, t. j. príkazca – zasielateľ a zasielateľ – dopravca, treba posudzovať samostatne.

  • Zmluvný vzťah zasielateľ – dopravca:
    • miesto dodania služby u dopravcu sa určí podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH – nachádza sa v SR, dopravca je povinný odviesť v SR daň podľa § 69 ods. 1 zákona o DPH. Faktúru vyhotoví pre zasielateľa s 20 % DPH.
  • Zmluvný vzťah príkazca – zasielateľ:
    • miesto dodania služby u zasielateľa sa určí podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH – nachádza sa v SR, zasielateľ je povinný odviesť v SR daň podľa § 69 ods. 1 zákona o DPH. Faktúru vyhotoví pre príkazcu s 20 % DPH.

♦ Príklad č. 2:

Zasielateľ obstará prepravu tovaru pre českého príkazcu zo Švajčiarska do Maďarska

Príkazca z ČR (platiteľ DPH) objedná u zasielateľa v SR (platiteľa DPH) prepravu tovaru zo SR do Poľska. Dopravu vykoná platiteľ z Poľska.

  • Zmluvný vzťah zasielateľ – dopravca:
    • miesto dodania služby u dopravcu sa určí podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH – nachádza sa v SR, dopravca vyhotoví faktúru bez DPH, zároveň dodanie služby uvedie v súhrnnom výkaze podanom v Poľsku, slovenský zasielateľ je povinný odviesť v SR daň podľa § 69 ods. 3 zákona o DPH, prijatú službu uvedie v daňovom priznaní v SR.
  • Zmluvný vzťah príkazca – zasielateľ:
    • miesto dodania služby u zasielateľa sa určí podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH – nachádza sa v ČR, zasielateľ vyhotoví faktúru bez DPH a zároveň dodanie služby uvedie v súhrnnom výkaze podanom v SR. Príkazca vykoná samozdanenie prijatej služby.

Ak sa prepravná služba poskytuje na základe mandátnej zmluvy, ktorá je upravená v § 566 až § 576 Obchodného zákonníka, mandatár sa zaväzuje, že pre mandanta na jeho účet zariadi za odplatu obstaranie prepravy v mene mandanta a mandant sa zaväzuje zaplatiť mu za to odplatu. Mandatár na základe požiadavky mandanta obstará prepravu u prepravcu.

Podľa § 16 ods. 13 zákona o DPH miestom dodania pri službe, ktorá spočíva v sprostredkovaní tovaru alebo služby pre inú ako zdaniteľnú osobu, ak sprostredkovateľ koná v mene a na účet inej osoby, je to isté miesto ako miesto dodania tovaru, nadobudnutia ­tovaru a dodania služby, ktoré sú sprostredkované. Miesto dodania sprostredkovateľskej služby pri sprostredkovaní prepravných služieb tovaru, ak sprostredkovateľ koná v mene a na účet inej osoby, je to isté ako miesto dodania prepravnej služby, ktorá je sprostredkovaná. 

Ak je uvedená služba sprostredkovania poskytovaná zdaniteľnej osobe, potom sa miesto dodania určí podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH, t. j. miesto dodania sa nachádza v štáte príjemcu služby.

♦ Príklad č. 3:

Obstaranie prepravy pre nezdaniteľnú osobu z Chorvátska u slovenského dopravcu

Slovenský podnikateľ (platiteľ dane) obstará pre chorvátskeho občana (nezdaniteľnú osobu) v jeho mene a na jeho účet na základe mandátnej zmluvy vykonanie prepravy z Chorvátska na Slovensko. Prepravu vykoná slovenský dopravca – platiteľ dane.

Miestom dodania prepravnej služby (inej ako preprava tovaru medzi členskými štátmi) u dopravcu je podľa § 16 ods. 6 zákona o DPH miesto, kde sa preprava vykonáva, t. j. jednotlivé štáty, ktorými preprava prechádza.

Miestom dodania sprostredko­vateľskej služby u sprostredkovateľa je podľa § 16 ods. 13 zákona o DPH to isté miesto ako miesto dodania prepravnej služby, ktorá je sprostredkovaná, t. j. jednotlivé štáty, ktorými preprava prechádza.

Podľa pravidiel platných v zákonoch o dani z pridanej hodnoty v jednotlivých členských štátoch je úsek prepravy tovaru cez členský štát oslobodený od dane, ak je táto preprava súčasťou základu dane pri dovoze tovaru, pričom tovar sa môže prepustiť do colného režimu voľný obeh v členskom štáte, v ktorom tovar vstúpi na územie Európskych spoločenstiev, alebo až v členskom štáte, v ktorom sa skončí preprava tovaru.

Dopravca a rovnako aj sprostredkovateľ by sa mali informovať v jednotlivých štátoch, kde sa preprava vykonáva, aké povinnosti im z vykonanej prepravnej služby a jej sprostredkovania v jednotlivých štátoch vyplývajú.

♦ Príklad č. 4:

Obstaranie prepravy pre podnikateľa z Chorvátska u slovenského dopravcu

Slovenský podnikateľ (platiteľ dane) obstará pre chorvátskeho podnikateľa (zdaniteľnú osobu) v jeho mene a na jeho účet na základe mandátnej zmluvy vyk

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály