Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zdaňovanie prepravných služieb tovaru (I.)

Dátum: Rubrika: Z praxe Zo seriálu: Zdaňovanie prepravných služieb tovaru

Služby prepravy tovaru sú nevyhnutnou súčasťou tovarových obchodov, ktoré čoraz v širšej miere prekračujú hranice SR. Ich poskytovaním sa zaoberajú dopravcovia a zasielatelia, ktorí majú poskytovanie alebo obstaranie prepravy v hlavnom predmete svojej činnosti, prípadne prepravu vykoná samotný predávajúci alebo kupujúci.

Preprava tovaru môže byť podľa zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) fakturovaná s DPH alebo bez DPH. Je preto dôležité, aby podnikatelia, ktorí prepravu vykonajú, vedeli DPH správne aplikovať.

Na uplatnenie správneho režimu pri preprave tovaru je nevyhnutné vedieť, kde sa nachádza predmet zdanenia, t. j. miesto dodania služby prepravy tovaru. Tiež je potrebné vedieť, kedy je dodanie tovaru oslobodené od dane a akým spôsobom má byť nárok na oslobodenie správcovi dane preukázaný.

Určenie miesta prepravy a osoby, ktorá daň odvedie

Na správne uplatnenie DPH má zásadný význam určenie miesta zdaniteľného obchodu. Podľa toho, kde je miesto dodania služby, sa určí, či zdaniteľný obchod je:

  • predmetom dane podľa slovenského zákona o DPH (DPH bude odvedená do slovenského štátneho rozpočtu) – ak je miesto dodania v SR,
  • predmetom dane podľa zákona iného členského štátu (v takom prípade bude DPH odvedená do ŠR iného členského štátu) – ak je miesto dodania v inom členskom štáte,
  • nie je predmetom dane podľa slovenského zákona o DPH ani v inom členskom štáte – ak je miesto dodania na území tretieho štátu.

Po zistení miesta dodania je na účel zdanenia potrebné určiť osobu, ktorá odvedie daň správcovi dane. Takouto osobou nemusí byť vždy dodávateľ – napr. poskytovateľ prepravy, ale môže to byť aj odberateľ, pre ktorého sa preprava vykonáva. Systém prenosu daňovej povinnosti na príjemcu služby je uplatňovaný okrem iného aj pri poskytovaní služieb prepravy tovaru.

Dôležitou informáciou, ktorú musí dodávateľ poznať, je informácia o daňovom postavení jeho odberateľa, t. j., či je registrovaný pre DPH a v ktorom členskom štáte. Registrované osoby majú každým členským štátom pridelené identifikačné číslo DPH (ďalej len „IČ DPH“), z ktorého konštrukcie možno zistiť, ktorý členský štát ho pridelil, pretože sa skladá z prefixu príslušného členského štátu a číslic (napr.: SK1234567809). Osoby, ktoré uskutočňujú zdaniteľné plnenia, môžu byť registrované vo viacerých členských štátoch v zmysle zákona o DPH príslušného členského štátu.

Postup pri určení miesta dodania pri preprave tovaru

Pri určení miesta dodania služby prepravy tovaru sa vychádza z ustanovení § 15 a § 16 ods. 5 a 6 zákona o DPH.

Kritériá pre určenie miesta dodania konkrétnej prepravnej služby sú:

  • osoba príjemcu služby (pre koho je služba poskytovaná),
  • územie prepravnej trasy – či ide o prepravu medzi členskými štátmi EÚ alebo o inú prepravu.

Preprava tovaru medzi členskými štátmi EÚ pre inú ako zdaniteľnú osobu

  • miestom dodania je miesto, kde sa preprava tovaru začína (§ 16 ods. 5 zákona o DPH).

Za prepravu tovaru medzi členskými štátmi sa považuje preprava, ktorej miesto začiatku a miesto skončenia sa nachádzajú na územiach dvoch rôznych členských štátov (napr. preprava zo SR do ČR).

V týchto prípadoch nie je podstatné, z ktorého štátu je zákazník, pre ktorého sa služba poskytuje (kde má bydlisko), podstatné je len to, v ktorom štáte EÚ sa preprava začína. Miesto začatia prepravy je miesto, kde sa preprava tovaru skutočne začína – kde je náklad naložený, neberie sa do úvahy trasa prejdená za účelom naloženia nákladu. Miesto skončenia prepravy tovaru je miesto, kde sa preprava tovaru skončí (cieľ cesty).

Iná preprava tovaru ako medzi členskými štátmi pre inú ako zdaniteľnú osobu

  • miestom dodania je miesto, kde sa preprava tovaru vykonáva (§ 16 ods. 6 zákona o DPH).

Ide napr. o prepravu tovaru pre slovenského občana vykonanú v rámci SR (tuzemská preprava), zo SR na Ukrajinu (vývoz tovaru), alebo zo Švajčiarska do SR (dovoz tovaru), alebo prepravu v rámci iného štátu (napr. na území Chorvátska).

Ak prepravná trasa zahŕňa viac štátov, potom miesto dodania sa nachádza v každom štáte v pomere podľa prejdených kilometrov.

Preprava tovaru pre zdaniteľnú osobu

  • miesto dodania je miesto, kde má príjemca služby sídlo, miesto podnikania, prevádzkareň, bydlisko, alebo kde sa obvykle zdržiava (§ 15 ods. 1 zákona o DPH).

V tomto prípade nie je podstatné, o akú prepravu ide (na akom území) – či je to preprava v rámci územia SR, alebo preprava medzi členskými štátmi, resp. preprava tovaru súvisiaca s vývozom alebo dovozom tovaru. Podstatné je, že príjemca služby je zdaniteľná osoba, miesto dodania prepravnej služby sa potom nachádza v štáte tohto príjemcu.

Osoba povinná platiť daň pri službe prepravy tovaru

Pri poskytnutí služby platí daň v SR:

  • platiteľ, ktorý ju poskytuje, t. j. dodávateľ (dopravca, zasielateľ) podľa § 69 ods. 1 zákona o DPH, alebo
  • príjemca služby podľa § 69 ods. 3 zákona o DPH, a to :
    • zdaniteľná osoba,
    • právnická osoba, ktorá nie je zdaniteľnou osobou a je registrovaná pre DPH podľa § 7 zákona o DPH (nadobúdateľ tovarov z iných členských štátov) vtedy, ak bola služba dodaná zahraničnou osobou (z členského alebo nečlenského štátu), pričom miesto dodania sa nachádza v SR.

V týchto prípadoch dochádza k prenosu daňovej povinnosti na príjemcu služby.

♦ Príklad č. 1:

Preprava tovaru z ČR do SR pre občana

Dopravca (platiteľ DPH v SR) poskytne službu prepravy tovaru z ČR do SR pre nezdaniteľnú fyzickú osobu (občan).

Bez ohľadu na bydlisko tejto osoby, miesto dodania služby prepravy sa nachádza v ČR – tam, kde sa preprava tovaru začala v zmysle § 16 ods. 5 zákona o DPH. Dopravcovi vznikne v ČR registračná povinnosť pre DPH a následne bude prepravu tovaru fakturovať s českou DPH.

♦ Príklad č. 2:

Preprava tovaru v SR pre občana

Dopravca poskytne službu prepravy tovaru v rámci SR pre nezdaniteľnú fyzickú osobu.

Bez ohľadu na bydlisko tejto osoby, miesto dodania

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály