Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zásielkový predaj do tretích štátov

Dátum: Rubrika: Poradňa

Firma realizuje zásielkový predaj do tretích štátov. Ide o malé sumy vo výške do 100 USD, ktoré nie je rentabilné prerokovávať na colnici. Tovar je zasielaný prostredníctvom Slovenskej pošty. K balíku je elektronicky vypísaná poštová sprievodka CP71 a elektronické colné vyhlásenie CN23 na stránke Slovenskej pošty. Na stránke Slovenskej pošty je možné sledovať pohyb balíka.

  1. Možno považovať stav sledovania balíka „Výstup z krajiny podávateľa“ za potvrdenie „colným orgánom potvrdený výstup tovaru z územia Európskej únie“ v zmysle § 47 ods. 3 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“)?
  2. Ak platiteľ nemá colné vyhlásenie, v ktorom je potvrdený výstup tovaru z územia Európskej únie (iba podací lístok od Slovenskej pošty), je správne, keď vystaví faktúru aj pre zákazníkov z tretích štátov s DPH?

Na účely zákona o DPH miestom dodania tovaru, ak je dodanie tovaru spojené s odoslaním alebo prepravou tovaru, je miesto, kde sa tovar nachádza v čase, keď sa odoslanie alebo preprava tovaru osobe, ktorej má byť tovar dodaný, začína uskutočňovať.

V danom prípade miesto dodania tovaru je SR, pretože tu sa nachádza tovar v čase, keď sa odoslanie alebo preprava tovaru osobe, ktorej má byť tovar dodaný, začína u

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály