Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Základ DPH v zahraničných obchodných vzťahoch

Dátum: Rubrika: Z praxe

Vychádzajúc zo všeobecnej úpravy určovania základu dane, pri DPH je ním pri dodaní tovaru a služby všetko, čo tvorí protihodnotu, ktorú dodávateľ prijal alebo má prijať od svojho odberateľa – príjemcu plnenia alebo od inej osoby za dodanie tovaru alebo služby, zníženú o daň. Takúto základnú definíciu základu dane ustanovuje § 22 ods. 1 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“). Účelom tohto príspevku je priblížiť problematiku určovania a opravy základu dane v prípadoch zahraničných obchodných vzťahov, čo znamená, že pôjde o dodanie tovarov a služieb obchodným partnerom do zahraničia, premiestnenie tovaru do zahraničia, nadobudnutie tovarov a služieb v tuzemsku od zahraničných dodávateľov, ako aj dovoz tovaru.

Do základu dane sa zahŕňa aj:

  • dotácia alebo príspevok, ktorý dodávateľ prijal alebo má prijať k cene tovaru alebo služby,
  • iné dane, clá a poplatky vzťahujúce sa na tovar alebo službu, napríklad do základu dane vchádza aj spotrebná daň, ak ide o dodanie tovaru, ktorý podlieha spotrebnej dani,
  • náklady (výdavky) súvisiace s dodaním tovaru alebo služby, ako napríklad provízia, náklady na balenie, náklady na prepravu a náklady na poistenie požadované dodávateľom od kupujúceho alebo zákazníka.

Pri určení základu dane u dodávateľa treba rozlišovať, či ide o náklad dodávateľa alebo prijímateľa, alebo či ide o taký „náklad“, ktorý sa zdaňuje ako samostatné dodanie tovaru alebo služby. Suma, ktorá je nákladom prijímateľa plnenia, nie je nákladom dodávateľa a do základu dane u dodávateľa sa nezahŕňa. Napríklad pri dodaní tovaru s prepravou môže byť preprava nákladom predávajúceho alebo nákladom kupujúceho. Všetky náklady, ktoré dodávateľovi tovaru alebo služby vzniknú v spojitosti s dodaním tovaru alebo služby, sa nezdaňujú samostatne.

Osobitne sa zdaňujú len také náklady (výdavky), ktoré tvoria samostatné poskytnutie služby alebo dodanie tovaru, ktoré si objednávateľ objednal ako samostatné plnenie. Do základu dane sa ďalej nezahŕňajú výdavky, ktoré dodávateľ zaplatil v mene a na účet kupujúceho alebo zákazníka, ktorému dodáva tovar alebo službu, ktoré dodávateľ požaduje od kupujúceho alebo zákazníka. Výdavky platené v mene a na účet kupujúceho alebo zákazníka sú považované za tzv. „prechodné položky“ a nevchádzajú do základu dane. Pri dodaní tovaru v zálohovaných obaloch sa do základu dane podľa § 22 ods. 1 zákona o DPH nezahŕňa záloha na zálohované obaly, ktoré sú dodané spolu s tovarom.

Služby a tovary prijaté zo zahraničia s miestom dodania v tuzemsku

Vychádzajúc z ustanovenia § 69 ods. 2 a 3 zákona o DPH platí, že zdaniteľná osoba, ktorá má sídlo, miesto podnikania, prevádzkareň alebo bydlisko v tuzemsku, je povinná platiť daň pri službách uvedených v § 16 ods. 1 až 4, 10 a 11 zákona o DPH a pri tovare okrem tovaru dodaného formou zásielkového predaja, ktoré jej dodala zahraničná osoba z iného členského štátu alebo zahraničná osoba z tretieho štátu, ak miesto dodania služby alebo tovaru je v tuzemsku.

Zdaniteľná osoba a právnická osoba, ktorá nie je zdaniteľnou osobu a je registrovaná pre daň podľa § 7 zákona o DPH, sú povinné platiť daň pri službe dodanej zahraničnou osobou z iného členského štátu alebo zahraničnou osobou z tretieho štátu, ak je miesto dodania služby podľa § 15 ods. 1 citovaného právneho predpisu v tuzemsku.

Osoby, ktoré majú povinnosť platiť daň v zmysle uvedených ustanovení zákona o DPH pri dodaní služieb a pri dodaní tovaru s miestom dodania v tuzemsku, ktoré dodala zahraničná osoba z iného členského štátu alebo z tretieho štátu, postupujú pri určení základu dane podľa ustanovenia § 22 zákona o DPH.

♦ Príklad č. 1:

Dodávateľ z Rakúska identifikovaný pre daň v Rakúsku vykonal pre spoločnosť A, platiteľa dane, opravu technologickej linky. Rakúsky dodávateľ nie je registrovaný pre daň v SR. Dodávateľ skončil opravu výrobnej linky 15. januára 2018 a faktúru vyhotovil 25. januára 2018. Vo faktúre je samostatne rozpísaný spotrebovaný materiál pri oprave v sume 1 000 eur, doprava z Rakúska na Slovensko a späť 500 eur, práce vykonané tromi pracovníkmi 5 000 eur, ostatné služby ako náklady na ubytovanie, cestovné náklady na území SR v celkovej sume 3 500 eur. Na faktúre je uvedená celková suma k úhrade 10 000 eur bez DPH.

Spoločnosť A, platiteľ dane, je osoba, ktorá je povinná platiť daň podľa zákona o DPH pri službe, ktorú jej dodal dodávateľ z Rakúska. V uvedenom prípade ide o službu s miestom dodania v tuzemsku. Spoločnosť A má povinnosť priznať a odviesť daň vo výške 20 %, ktorú vypočíta zo základu dane 10 000 eur. Do základu dane pri dodaní služby v danom prípade musí zahrnúť všetky náklady súvisiace s dodaním služby.

Oprava základu dane pri službách a tovaroch prijatých zo zahraničia s miestom dodania v tuzemsku

Zákon o DPH v rámci ustanovenia § 25 ods. 3 vymedzuje, kedy sa uvádzajú do daňového priznania údaje pri oprave základu dane pri dodaní tovaru a pri dodaní služby zahraničnou osobou z iného

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály