Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Základ DPH v prípade dobrovoľnej dražby v konkurznom konaní

Dátum: Rubrika: Poradňa

Zaujímalo by ma, či cena dosiahnutá vydražením je cena vrátane DPH (vo vyhláške ani v znaleckom posudku to nikdy nie je uvádzané). Pôvodný vlastník – úpadca je platiteľom DPH, rovnako správca konkurznej podstaty a zároveň dražobník je platiteľom DPH. Platiteľom DPH je aj vydražiteľ. Nehnuteľnosť bola skolaudovaná v roku 2010.

  • Kto je povinný vystaviť faktúru a je celková cena dosiahnutá vydražením cena s DPH?
  • V prípade, že je celková cena dosiahnutá vydražením s DPH, uhradí sa v plnej výške dražobníkovi, alebo sa uhradí dražobníkovi len základ dane a DPH sa uhradí štátu?
  • Čo v prípade, že faktúra zo strany správcu, resp. úpadcu nebude vystavená? Akým spôsobom v tomto prípade funguje samozdanenie?

V súlade s § 2 písm. g) vyhlášky č. 492/2004 Z. z. o stanovení všeobecnej hodnoty majetku v z. n. p. (ďalej len „vyhláška č. 492/2004 Z. z.“) sa všeobecnou hodnotou majetku rozumie výsledná objektivizovaná hodnota majetku, ktorá je znaleckým odhadom najpravdepodobnejšej ceny hodnoteného majetku ku dňu ohodnotenia v danom mieste a čase, ktorú by tento mal dosiahnuť na trhu v podmienkach voľnej súťaže, pri poctivom predaji, keď kupujúci aj predávajúci budú konať s patričnou informovanosťou i opatrnosťou a s predpokladom, že cena nie je ovplyvnená neprimeranou pohnútkou; obvykle vrátane dane z pridanej hodnoty. Uvedené znamená, že vyhláška č. 492/2004 Z. z. o majetk

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály