Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zahraničné (maďarské) EZÚS – Európske zoskupenie územnej spolupráce (nezisková organizácia)

Dátum: Rubrika: Poradňa

Maďarská nezisková organizácia Európske zoskupenie územnej spolupráce (EZÚS) vyhrala cezhraničný projekt, ktorého cieľom je zhotovenie pozemnej infraštruktúry potrebnej k prevádzke neupútanej kompy na Dunaji a obslužnej budovy na území Slovenska. Na EZÚS sa budú vzťahovať slovenské zákony, keďže stavba sa realizuje na Slovensku. EZÚS nie je platiteľom DPH ani v Maďarsku, ani na Slovensku. Na realizáciu projektu jej bude poskytnutá dotácia z európskych fondov. EZÚS nebude prevádzkovať kompu ani dosahovať žiadny zisk z projektu. Doba výstavby infraštruktúry presiahne 12 mesiacov.

Hľadisko zákona o dani z príjmov:

Predpokladáme, že zahraničnej neziskovej organizácii vzniká stála prevádzkareň (organizačná zložka) na Slovensku z hľadiska dane z príjmov a bude povinná podať účtovnú závierku a daňové priznanie k dani z príjmov PO na Slovensku, pretože dosahuje príjem (dotáciu), ktorý je oslobodený od dane na základe § 13 ods. 1 zákona č. 595/2003 Z. z. Je nevyhnutné zriadenie organizačnej zložky v krajine realizácie stavby? Ak nie je potrebná organizačná zložka, bolo by to výhodnejšie z hľadiska projektu, nakoľko zmena partnera v projekte nie je priechodná.

Hľadisko zákona o DPH:

Činnosť neziskovej organizácie považujeme za verejnoprospešnú, preto predpokladáme, že nevzniká neziskovej organizácii povinnosť registrácie pre DPH (pretože EZÚS nevykonáva žiadnu podnikateľskú činnosť) a nevzniká jej stála prevádzkareň z hľadiska dane z pridanej hodnoty. Slovenskí subdodávatelia by fakturovali stavebné práce so slovenskou DPH na organizačnú zložku. Sú naše predpoklady správne?

Podnikaním zahraničnej osoby na území Slovenskej republiky sa rozumie na účely zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z. n. p. (ďalej len „Obchodný zákonník“) podnikanie tejto osoby, ak má podnik alebo jeho organizačnú zložku umiestne

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály