Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zábezpeka na daň

Dátum: Rubrika: Z praxe

V rámci prijatia opatrení na boj proti daňovým podvodom sa s účinnosťou od 1. októbra 2012 doplnilo do zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) zákonom č. 246/2012 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon o DPH, aj ustanovenie § 4c, ktoré zmocňuje daňový úrad uložiť zdaniteľnej osobe, ktorá podala žiadosť o registráciu za platiteľa dane, povinnosť zložiť zábezpeku na DPH.

Povinnosť zložiť zábezpeku formou peňažných prostriedkov na účet správcu dane alebo bankovou zárukou sa vzťahuje na zdaniteľné osoby, ktoré požiadajú o tzv. „dobrovoľnú registráciu“ pre DPH podľa § 4 ods. 2 zákona o DPH a taktiež sa vzťahuje na zdaniteľné osoby, ktoré sú povinné požiadať o registráciu podľa § 4 ods. 1 cit. zákona z dôvodu dosiahnutia obratu, ak sú splnené predpoklady na zloženie finančnej zábezpeky.

Zábezpeka na daň sa vzťahuje iba na registráciu zdaniteľnej osoby, ktorá má sídlo, miesto podnikania alebo prevádzkareň v tuzemsku. V prípade registrácie pre daň zahraničnej osoby podľa § 5 a podľa § 6 zákona o DPH sa ustanovenia o zložení zábezpeky na daň nepoužijú.

Od 1. 1. 2014 sa ustanovenia týkajúce registrácie pre daň a s tým súvisiaca zábezpeka na daň upravili, a to zákonom č. 360/2013 Z. z. Rozšíril sa okruh osôb povinných zložiť zábezpeku na daň aj na osobu, ktorá sa stala platiteľom podľa § 4 ods. 4 zákona o DPH, alebo osobu, ktorej bola zmenená registrácia pre daň podľa § 5 alebo § 6 na registráciu pre daň podľa § 4 zákona o DPH, ak sú splnené podmienky na jej uloženie.

V zmysle novozavedeného ustanovenia § 4c ods. 9 zákona o DPH sa zaviedla povinnosť zložiť zábezpeku na daň aj pri:

  • registrácii podľa § 4 ods. 4 zákona o DPH, t. j. pri registrácii zo zákona, pri ktorej zdaniteľná osoba oznámi daňovému úradu skutočnosť, na základe ktorej sa stala platiteľom dane,
  • zmene registrácie pre daň podľa § 5 alebo § 6 zákona o DPH na registráciu pre daň podľa § 4 zákona o DPH, ak sú v oboch prípadoch splnené podmienky na zloženie zábezpeky na daň podľa § 4c ods. 1 písm. a) až c) zákona o DPH.

Podľa ustanovenia § 4 ods. 4 zákona o DPH sa platiteľom stáva aj:

  • právnická alebo fyzická osoba, ktorá nadobudne v tuzemsku hmotný majetok a nehmotný majetok v rámci nadobudnutého podniku alebo časti podniku platiteľa tvoriacej samostatnú organizačnú zložku podľa § 476 až § 488 zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z. n. p., a to odo dňa nadobudnutia podniku alebo jeho časti;
  • zdaniteľná osoba, ktorá je právnym nástupcom platiteľa zaniknutého bez likvidácie odo dňa, keď sa stala právnym nástupcom;
  • zdaniteľná osoba, ktorá dodá stavbu, jej časť alebo stavebný pozemok alebo prijme platbu pred ich dodaním, a to tým dňom, ktorý nastane skôr, ak sa z dodania má dosiahnuť zákonom stanovený obrat na povinnú registráciu, okrem dodania stavby, jej časti alebo stavebného pozemku, ktoré sú oslobodené od dane podľa § 38 ods. 1 zákona o DPH.

Títo platitelia majú povinnosť oznámiť daňovému úradu skutočnosť, na základe ktorej sa stali platiteľom, do 10 dní odo dňa vzniku tejto skutočnosti a v tej istej lehote predložiť doklady osvedčujúce túto skutočnosť. Daňový úrad preverí a porovná skutkový stav s údajmi v oznámení a dokladoch, a ak sú údaje v oznámení a dokladoch pravdivé a správne, zaregistruje platiteľa, vydá mu osvedčenie o registrácii pre daň a pridelí mu identifikačné číslo pre daň do 10 dní odo dňa doručenia oznámenia skutočnosti a dokladov osvedčujúcich túto skutočnosť. V prípade, že daňový úrad osobu nezaregistruje, vydá o tom rozhodnutie, proti tomuto rozhodnutiu nemožno podať odvolanie.

Daňový úrad súčasne v rámci procesu registrácie pre daň posúdi, či platiteľ dane má zo zákona povinnosť zložiť zábezpeku na daň, či sú splnené podmienky podľa § 4c ods. 1 písm. a) až c) zákona o DPH. V prípade povinnosti zložiť zábezpeku na daň, daňový úrad bez ohľadu na to, že ide o registráciu pre daň zo zákona a bez ohľadu na to, či si platiteľ dane splnil v lehote oznamovaciu povinnosť, vydá rozhodnutie o zložení zábezpeky.

Podľa ustanovenia § 6a ods. 1 zákona o DPH sa zavádza povinnosť zložiť zábezpeku na daň, ak sú splnené podmienky podľa § 4c ods. 1 písm. a) až c) zákona o DPH aj pri zmene registrácie podľa § 5 alebo § 6 zákona o DPH na registráciu podľa § 4 zákona o DPH. K zmene registrácie podľa citovaného ustanovenia dochádza odo dňa, keď zdaniteľná osoba prestala spĺňať status zahraničnej osoby a naďalej vykonáva činnosť, ktorá je predmetom dane v tuzemsku. Zdaniteľ­ná osoba má povinnosť oznámiť daňovému úradu skutočnosť, že prestala spĺňať status zahraničnej osoby, do 10 dní odo dňa, keď prestala spĺňať tento status. V oznámení uvedie deň, keď prestala spĺňať status zahraničnej osoby, adresu sídla, miesta podnikania, prevádzkarne, bydliska alebo miesta, kde sa obvykle v tuzemsku zdržiava. V zmysle § 6a ods. 3 zákona o DPH daňový úrad vykoná zmenu osvedčenia o registrácii pre daň ku dňu, keď nastala skutočnosť, na základe ktorej došlo k zmene registrácie.

Zdaniteľná osoba, ktorá podala žiadosť o registráciu pre DPH podľa § 4 ods. 1 a 2 zákona o DPH

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály