Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zabezpečenie správnych úkonov pri predaji nehnuteľnosti kupujúcim vo svojom mene pre predávajúceho z hľadiska DPH

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

Dňa 19. decembra 2019 vydal Súdny dvor Európskej únie (ďalej len „Súdny dvor EÚ“) rozsudok vo veci C-707/18 Amărăşti Land Investment SRL (ďalej len „Amărăşti Land Investment“) proti Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Timişoara a Administrația Județeană a Finanțelor Publice Timiș. Posudzoval v ňom prípad, keď kupujúci vo vlastnom mene a na vlastné náklady zabezpečoval pre predávajúceho správne úkony nevyhnutné na uskutočnenie predaja pozemku. Bez ohľadu na to, či za ne predávajúci zaplatil alebo nie, podľa Súdneho dvora EÚ ide z hľadiska DPH o uplatnenie komisionárskej štruktúry.

Predmet sporu

Rumunská spoločnosť Amărăşti Land Investment bola založená v roku 2014 s cieľom vykonávať poľnohospodárske činnosti. V súvislosti s plánovanou činnosťou nadobudla pozemky.

Proces nadobudnutia týchto pozemkov sa uskutočnil v dvoch etapách. Najskôr bola uzavretá zmluva o budúcej kúpnej zmluve medzi osobou, ktorá prisľúbila predať pozemky, a spoločnosťou Amărăşti Land Investment, ktorá touto zmluvou nadobudla nárok ich vlastniť. Následne, po splnení administratívnych formalít vyžadovaných zákonom na uzavretie kúpnej zmluvy týkajúcej sa týchto pozemkov, uzavreli dotknuté zmluvné strany kúpnu zmluvu.

V tejto súvislosti vnútroštátny súd spresnil, že rumunské právo vyžaduje, aby kúpne zmluvy, ktorých predmetom je prevod vlastníckeho práva k nehnuteľnostiam, ako sú dotknuté pozemky, boli vyhotovené formou notárskych zápisníc. Na to, aby boli tieto zmluvy platne uzavreté vo forme notárskej zápisnice, musia byť dotknuté pozemky zapísané do katastra nehnuteľností a predávajúci tam musí byť uvedený ako vlastník týchto pozemkov, čo v prípade dotknutých pozemkov neplatilo.

Na účely svojich investícií do nehnuteľností a s cieľom splniť administratívne formality vyžadované pred uzavretím kúpnej zmluvy na tieto pozemky spoločnosť Amărăşti Land Investment využívala služby poskytované tretími osobami, konkrétne advokátmi, notármi, ako aj obchodnými spoločnosťami špecializujúcimi sa na záležitosti týkajúce sa katastrálnej evidencie a topografie, pričom sama znášala náklady na tieto služby. Využila najmä služby spoločnosti, ktorá zabezpečila prvý zápis pozemkov do katastra nehnuteľností.

V jednotlivých zmluvách o budúcej kúpnej zmluve budúci predávajúci vyhlásil, že súhlasí s tým, že spoločnosť Amărăşti Land Investment zabezpečí na svoje náklady potrebné úkony zahŕňajúce zhromaždenie dokumentov, vyhotovenie spisov, úradné overenie a zaznamenanie dokumentov, katastrálnu evidenciu a zápisy do katastra nehnuteľností. Okrem toho vyhlásil, že rozumie, že všetky úkony smerujúce k týmto zápisom, ku ktorým pristúpi spoločnosť Amărăști Land Investment, sú absolútne nevyhnutné na to, aby mohla byť uzavretá kúpna zmluva vo forme notárskej zápisnice.

Náklady spojené s prvým zápisom uvedených pozemkov do katastra nehnuteľností, ktoré zmluvné strany vzájomnou dohodou ohodnotili na 750 eur za hektár, nadobúdateľ spätne nefakturoval predávajúcemu. Jednotlivé zmluvy o budúcej kúpnej zmluve tiež stanovovali, že spoločnosť Amărăşti Land Investment zaplatí predávajúcemu pri uzavretí kúpnej zmluvy plnú cenu pozemkov, ktorá nezahŕňa protihodnotu za úkony týkajúce sa zápisu do katastra.

Podľa príslušných zmlúv bol predávajúci povinný nahradiť spoločnosti Amărăşti L

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály