Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Vznik daňovej povinnosti k DPH pri mankách a škodách

Dátum: Rubrika: Z praxe

V súvislosti s mankami a škodami vzniká v praxi otázka, či je z hľadiska zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) potrebné vrátiť odpočítanú daň. V článku sa zameriame na vysvetlenie uvedenej problematiky na praktických príkladoch.

Pojem „škoda“ z hľadiska právneho zahrnuje majetkovú ujmu, ktorá nastala v majetkovej sfére poškodeného, je objektívne vyjadriteľná peniazmi ako všeobecným ekvivalentom a môže byť napraviteľná jedine poskytnutím iného majetkového plnenia (poistnou náhradou). Manká a škody, príp. zmarené investície z účtovného hľadiska treba považovať za mimoriadny úbytok majetku účtovnej jednotky, ktorý vzniká ako neželaný mimoriadny jav v rámci výkonu hospodárskej činnosti. Poškodenie majetku, ktoré je napraviteľné opravou a uvedením majetku do pôvodného prevádzkyschopného stavu, sa nepovažuje za škodu.

Pojem „škoda“ z účtovno-daňového hľadiska je definovaný len v § 26 ods. 6 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. ako neodstrániteľné poškodenie, zničenie, odcudzenie alebo strata majetku; inventarizáciou zistené odcudzenie alebo zistená strata majetku je manko.

V zmysle tejto charakteristiky sa za škodu nepovažuje také poškodenie majetku, ktoré možno odstrániť opravou. Náklady vznikajúce z titulu odstraňovania poškodenia majetku, t. j. v dôsledku opráv, nie sú škodou, ale nákladmi na opravy. To znamená, že ak ide o poškodenie alebo znehodnotenie, ktoré nemá za následok vyradenie majetku, ale poškodený majetok sa opravou uvedie do predchádzajúceho alebo prevádzkyschopného stavu, vzniká účtovný prípad až vykonaním opravy.

Zákon o DPH sa osobitne vznikom situácie neodstrániteľného poškodenia, zničenia alebo straty majetku nezaoberá, s výnimkou škody vzniknutej krádežou. Všeobecne možno konštatovať, že pri vzniku neodstrániteľnej škody vzniknutej poškodením, resp. zničením majetku platiteľovi DPH nevzniká daňová povinnosť ani povinnosť vrátiť v minulosti uplatnený odpočet dane. Výnimkou je však spomínaný prípad odcudzenia tovaru.

Manko

Všeobecne platí, že predmetom dane z pridanej hodnoty nie je samotné zistenie manka ako záporného inventarizačného rozdielu spôsobeného najrôznejšími okolnosťami, pretože nejde o dodanie tovaru v zmysle zákona o DPH. Platiteľ však musí byť schopný v prípade chýbajúceho majetku, pri ktorého obstaraní si v plnej alebo čiastočnej výške uplatnil odpočítanie DPH, predložiť dôkaz preukazujúci, že v danom prípade skutočne vznikla škoda na majetku.

Absencia dôkazov alebo existencia takých dôkazov, ktoré správca dane nevyhodnotí ako dôkaz preukazujúci škodu, môže viesť správcu dane k záveru, že išlo o bezodplatné dodanie tovaru alebo dodanie tovaru na iný účel ako na podnikanie, a to sa už v zmysle § 8 ods. 3 zákona o DPH považuje za dodanie tovaru za protihodnotu, pri ktorom vzniká platiteľovi daňová povinnosť.

Základ dane sa v takomto prípade určí podľa § 22 ods. 2 zákona o DPH a bude ním cena, za ktorú boli zásoby obstarané vrátane všetkých nákladov spojených s ich obstaraním. V prípade, že platiteľ DPH zistí manko v prípade dlhodobého majetku, potom sa postupuje obdobne ako pri zásobách s tým, že základom dane bude zostatková cena chýbajúceho majetku.

Z uvedeného vyplýva, že iba pokiaľ platiteľ je schopný preukázať, že v prípade zisteného manka nešlo o dodanie tovaru v zmysle zákona o DPH, daňová povinnosť mu nevznikne.

Ma

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály