Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Vzdelávacie podujatia, semináre, konferencie, kurzy, školenia a ich cezhraničné zdaňovanie

Dátum: Rubrika: Z praxe

Postup zdaňovania cezhraničných obchodov v rámci EÚ závisí od viacerých pravidiel – z nich snáď najdôležitejšie je tzv. miesto dodania. Miesto dodania je dôležité pre správne uplatnenie dane z pridanej hodnoty. V prípade dodávok služieb je nevyhnutné správne určiť miesto dodania služieb, pričom ak služba nespadá pod osobitné pravidlá určenia miesta dodania služieb, aplikuje sa základné pravidlo v závislosti od postavenia príjemcu služby. V prípade uplatnenia základných pravidiel je miesto dodania v krajine sídla odberateľa, v niektorých presne určených špecifických prípadoch je však potrebné aplikovať osobitné pravidlá a službu zdaniť iným spôsobom. Uvedené sa týka aj služieb vzdelávacích, teda v praxi ide o rôzne semináre, konferencie, kurzy či školenia. V článku si rozoberieme základné zásady a pravidlá, ako aj najbežnejšie prípady z praxe na príkladoch cezhraničného obchodovania s Českou republikou.

Základné a osobitné pravidlá pre určenie miesta dodania služieb

Základné pravidlá pre určenie miesta dodania služieb (§ 15 zákona o DPH):

  • v prípade dodávky služby zdaniteľnej osobe, t. j. podnikateľskému subjektu, je miestom dodania miesto, kde má táto osoba sídlo alebo miesto podnikania, a ak je služba dodaná prevádzkarni zdaniteľnej osoby, miestom dodania služby je miesto, kde má táto osoba prevádzkareň. Ak odberateľ nemá sídlo, miesto podnikania alebo prevádzkareň, miestom dodania služby je jeho bydlisko alebo miesto, kde sa obvykle zdržiava (§ 15 ods. 1 zákona o DPH),
  • v prípade dodávky služby nezdaniteľnej osobe je miestom dodania služby miesto, kde má dodávateľ služby sídlo alebo miesto podnikania, a ak je služba dodaná z prevádzkarne dodávateľa služby, miestom dodania služby je miesto, kde má dodávateľ služby prevádzkareň. Ak dodávateľ služby nemá sídlo, miesto podnikania alebo prevádzkareň, miestom dodania služby je jeho bydlisko alebo miesto, kde sa obvykle zdržiava (§ 15 ods. 2 zákona o DPH).

V zmysle článku 18 vykonávacieho nariadenia Rady (EÚ) č. 282/2011 z 15. marca 2011, ktorým sa ustanovujú vykonávacie opatrenia smernice 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (ďalej len „nariadenie“), môže dodávateľ v prípade, ak mu odberateľ neoznámil IČ DPH, považovať ho za nezdaniteľnú osobu a následne podľa toho postupovať.

Osobitné pravidlá pre určenie miesta dodania služieb (§ 16 zákona o DPH)

Okrem základných pravidiel pre určenie miesta dodania služieb však zákon o DPH pre niektoré explicitne vymenované druhy služieb určuje osobitné pravidlá pre určenie miesta dodania služieb, ktoré sú odlišné od základných pravidiel. Ide napr. o služby vzťahujúce sa na nehnuteľnosť (miesto dodania služieb je miesto, kde sa nehnuteľnosť fyzicky nachádza, bez ohľadu na postavenie odberateľa), reštauračné a stravovacie služby (miesto dodania sa nachádza tam, kde sa poskytnú) či elektronické služby, resp. digitálne produkty poskytnuté nezda­niteľným osobám (miesto dodania sa nachádza v štáte, v ktorom sídlia odberatelia). Osobitné pravidlá pre určenie miesta dodania služby sa vzťahujú aj na služby kultúrne, umelecké, športové, vedecké, vzdelávacie, zábavné a podobné/súvisiace služby (napríklad služby na výstavách a veľtrhoch).

Vzdelávacie služby a miesto ich dodania

V prípade vzdelávacích služieb sa v určitých prípadoch použije základné pravidlo a v iných osobitné pravidlo. Ich použitie závisí aj od typu vzdelávacej služby:

Ak vzdelávaciu službu poskytuje zdaniteľná osoba pre inú zdaniteľnú osobu (B2B)

  • Ak ide o školenie určené pre kohokoľvek, kto si kúpi vstupenku, resp. udalosť s možnosťou kúpiť si vstupenku fyzicky na podujatí či v predpredaji, ide o dodanie služieb v súvislosti so vstupom na vzdelávacie podujatie a doplnkových služieb spojených s týmto vstupom, miestom dodania týchto služieb je miesto, kde sa toto podujatie fyzicky koná. V uvedenom prípade sa postupuje podľa osobitného pravidla na základe § 16 ods. 3 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty (ďalej len „zákon o DPH“).
    Ak školenie organizuje slovenský organizátor v SR, miesto dodania sa nachádza v SR a zdaňuje sa podľa slovenského zákona o DPH; ak ju organizuje v krajine EÚ, je povinný sa informovať o príslušných registračných, výkazníckych a platobných povinnostiach ohľadne DPH platných pre predmetnú krajinu.
    Ak český organizátor organizuje školenie pre slovenského odberateľa v ČR a zároveň sa povinnosť platiť daň neprenáša na slovenského odberateľa, ale zdaní sa v ČR; ak by ju ale český organizátor organizoval v SR, je povinný sa zaregistrovať v SR v zmysle § 5 zákona o DPH (ešte pred začatím poskytovania služby) a vstupenky predávať za cenu vrátane slovenskej DPH (§ 16 ods. 3 zákona o DPH).
  • Ak ide o vzdelávaciu aktivitu „školenie“ pre určitý okruh zdaniteľných osôb na základe vopred pripravenej zmluvy bez vstupu, miesto dodania sa určí podľa základného pravidla (§ 15 ods. 1 zákona o DPH) a je tam, kde má odberateľ (zákazník) sídlo alebo miesto podnikania.

Ak vzdelávaciu službu poskytuje zdaniteľná osoba pre nezdaniteľnú osobu (B2C)

  • V prípade podujatia spojeného so vstupom sa miesto dodania služby určí podľa osobitného pravidla § 16 ods. 3 zákona o DPH a miesto dodania služby je miesto, kde sa služba (podujatie) skutočne vykonáva. Ak sa vykonáva napríklad na Slovensku, miestom dodania je tuzemsko.

Okrem tradičnejších vzdelávacích služieb a podujatí (semináre, školenia, konferencie, meetupy, kurzy, workshopy a pod.), ktoré prebiehajú prostredníctvom živého a fyzického stretnutia lektorov s účastníkmi, je však pomerne rýchlo rastúcim trendom online vzdelávanie.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály