Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Vyvolané investície a daň z pridanej hodnoty

Dátum: Rubrika: Z praxe

Dňa 16. septembra 2020 bol vydaný rozsudok Súdneho dvora Európskej únie (ďalej len „SD EÚ“) C‑528/19 Mitteldeutsche Hartstein‑Industrie AG týkajúci sa tzv. vyvolaných investícií. Toto rozhodnutie má pomerne veľký význam, keďže ozrejmuje režim dane z pridanej hodnoty (DPH) investícií vynaložených zdaniteľnými osobami na majetok vo vlastníctve obce (napr. cesty, križovatky), a to na základe jej požiadaviek.

Predmetom tohto článku je poskytnúť stručné zhrnutie základných konceptov, na ktoré je nutné prihliadať pri posudzovaní tejto otázky a analýza uvedeného rozhodnutia.

Situácia a základný legislatívny rámec
Situácia riešená v analyzovanom rozsudku SD EÚ nie je zriedkavá ani v slovenskej praxi. V rámci nej sa investor zaviaže na základe dohody (resp. určitého memoranda) s obcou, že tento uskutoční výstavbu, či prestavbu majetku vo vlastníctve obce a využívaného verejnosťou (spravidla cesty, či križovatky). Súčasne, prestavba tohto majetku je nevyhnutným predpokladom realizácie hlavnej investície investora a získania kolaudačného rozhodnutia.
Spravidla má však tento majetok charakter verejného statku (verejnej komunikácie), z využívania ktorej nie je možné vylúčiť tretie osoby.
Napokon, častou (ak nie pravidelnou) náležitosťou týchto dohôd býva, že investor sa zaviaže túto vyvolanú investíciu uskutočniť bezodplatne.
V diskutovanom rozhodnutí takto investor bezodplatne uskutočnil prestavbu (rozšírenie) cesty vedúcej k vápencovému lomu, ktorý investor zamýšľal prevádzkovať.
Z hľadiska DPH potom v praxi vyvstávajú nasledovné otázky:
(i)
Je možné za odplatu považovať samotné rozhodnutie obce (ako stavebného úradu), ktorým je povolená samotná (hlavná) investícia investora, resp. udelenie súhlasu s vydaním takého rozhodnutia?
Dôsledkom v kontexte DPH by tak bolo, že hodnota tejto odplaty by bola považovaná za základ dane a investor ako platiteľ by bol povinný z nej odviesť zodpovedajúcu daň v súlade s § 22 ods. 1 zákona o DPH.
Obdobne je tiež možné nahliadať nielen na samotné rozhodnutie v individuálnej veci (t.j. rozhodnutie o povolení stavby), ale aj rozhodnutie obce (resp. jej zastupiteľstva) pri tvorbe a úpravách územného plánu ako nevyhnutného podkladu pre uskutočnenie určitej investície.
(ii)
Je možné uskutočnenú vyvolanú investíciu považovať za
"bezodplatné dodanie tovaru"
, resp. dodanie na
"ďalší iný účel ako podnikanie"
v zmysle § 8 ods. 3 zákona č. 222/2004 Z.z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov (ďalej len "zákon o DPH")?
Aj tu by dôsledkom bolo, že b
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály