Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Výhra automobilu, postup v účtovníctve a dopad na dane

Dátum: Rubrika: Poradňa

Spoločnosť s. r. o., platiteľ DPH, vyhrala v súťaži do vlastníctva osobný automobil – odovzdanie výhry 30. 11. 2013. Usporiadateľ súťaže oznámil výšku výhry, ktorá je 14 330 € s DPH. Celá výška výhry bude predmetom zdanenia za rok 2013 a spoločnosť to uvedie v daňovom priznaní.

  • Pre účely účtovníctva môžeme zaradiť tento automobil v reprodukčnej obstarávacej cene 14 330 € (majetok darovaný), účtovne a daňovo odpisovať?
  • Keď zdaní spoločnosť tento dar v podanom daňovom priznaní za rok 2013, môže si uplatniť na tento príjem prípadné daňové straty z podnikania za minulé obdobia? Samozrejme, že spoločnosť má aj iné zdaniteľné príjmy za rok 2013.
  • Ak sa rozhodne účtovná jednotka automobil neskoršie predať, musí odviesť DPH z prípadnej kúpnej ceny, hoci nárok na odpočet na vstupe pri dare jej nevznikla?

V súlade s § 25 ods. 1 písm. d) ods. 1 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“) sa majetok v prípade bezodplatného nadobudnutia s výnimkou peňažných prostriedkov a cenín a pohľadávok ocenených menovitými hodnotami oceňuje tzv. reprodukčnou obstarávacou cenou (ďalej len „ROC“). ROC sa pritom v súlade s § 25 ods. 6 písm. b) zákona o účtovníctve rozumie cena, za ktorú by sa majetok obstaral

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály