Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Vybrané zmeny v oblasti DPH na úrovni EÚ

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

Na programe zasadnutí Rady pre hospodárske a finančné záležitosti (ďalej len „Rada ECOFIN“) boli počas predchádzajúcich mesiacov viaceré významné body týkajúce sa DPH. Ide okrem iného o možnosť uplatnenia zníženej sadzby DPH na elektronické publikácie, dosiahnutie dohody o možnosti plošného uplatnenia prenesenia daňovej povinnosti, predĺženie voliteľného mechanizmu prenesenia daňovej povinnosti alebo o krátkodobé opatrenia na zlepšenie súčasného systému DPH, tzv. „quick fixes“.

Možnosť uplatnenia zníženej sadzby DPH na elektronické publikácie

Na zasadnutí 2. októbra 2018 Rada ECOFIN zaujala súhlasnú pozíciu k návrhu zmeny smernice 2006/112/ES (ďalej len „smernica o DPH“) s cieľom umožniť členským štátom EÚ uplatňovať na elektronické publikácie znížené, superznížené alebo dokonca nulové sadzby DPH. Dôjde tak k zosúladeniu pravidiel DPH pre elektronické publikácie a publikácie na fyzických nosičoch. Zámerom je udržať krok s technologickým pokrokom v digitálnom hospodárstve.

V zmysle súčasného znenia smernice o DPH môžu členské štáty EÚ uplatňovať zníženú sadzbu DPH (minimálne vo výške 5 %) na publikácie na akýchkoľvek fyzických nosičoch. Niektoré členské štáty môžu uplatňovať osobitné sadzby – „superzníženú“ sadzbu DPH (nižšiu ako 5 %) alebo „nulovú“ sadzbu (s právom na odpočítanie DPH).

Zníženú sadzbu DPH však nemožno uplatňovať na elektronicky dodávané publikácie, ktoré sa musia zdaňovať základnou sadzbou DPH (minimálne vo výške 15 %).

Smernicu, ktorou sa mení smernica o DPH, pokiaľ ide o sadzby dane z pridanej hodnoty uplatňované na knihy, noviny a periodiká, Rada EÚ následne prijala na zasadnutí zo 6. novembra 2018. Touto smernicou sa umožní členským štátom EÚ, ktoré si to želajú, uplatňovať znížené sadzby DPH aj na elektronické publikácie. Superznížené a nulové sadzby budú povolené len pre tie členské štáty EÚ, ktoré ich už v súčasnosti uplatňujú na publikácie na fyzických nosičoch.

Nové pravidlá sa majú uplatňovať len dočasne, a to do zavedenia nového „konečného“ systému DPH. V rámci návrhu nového systému DPH by sa členským štátom EÚ mala poskytnúť pri stanovovaní sadzieb DPH väčšia flexibilita ako v súčasnosti.

Dočasné všeobecné prenesenie daňovej povinnosti

Na zasadnutí Rady (ECOFIN) 2. októbra 2018 tiež došlo k dohode o možnosti plošného uplatnenia prenesenia daň

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály