Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Vrátenie DPH v jednotlivých členských štátoch EÚ (I.)

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie Zo seriálu: Vrátenie DPH v jednotlivých členských štátoch EÚ

Právo zdaniteľných osôb odpočítať od DPH, ktorú majú zaplatiť, DPH splatnú alebo zaplatenú na vstupe z tovarov, ktoré nadobudli, alebo služieb, ktoré prijali, predstavuje základnú zásadu spoločného systému DPH.

Mechanizmus vrátenia DPH v jednotlivých členských štátoch EÚ ako jeden zo spôsobov uplatnenia si DPH na vstupe upravuje smernica Rady 2008/9/ES z 12. februára 2008, ktorou sa ustanovujú podrobné pravidlá pre vrátenie dane z pridanej hodnoty ustanovené v smernici 2006/112/ES zdaniteľným osobám, ktoré nie sú usadené v členskom štáte vrátenia dane, ale ktoré sú usadené v inom členskom štáte (ďalej len „Smernica“).

Táto Smernica bola implementovaná do zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o DPH“) s účinnosťou od 1. januára 2010. Vrátenie DPH z iných členských štátov EÚ platiteľom dane, ktorí majú sídlo, miesto podnikania alebo prevádzkareň v Slovenskej republike (SR), upravujú ustanovenia § 55f až § 55g zákona o DPH. Pravidlá vrátenia DPH zahraničným osobám (t. j. zdaniteľným osobám, ktoré nemajú v Slovenskej republike sídlo, miesto podnikania, prevádzkareň, bydlisko alebo sa v SR obvykle nezdržiavajú) sú uvedené v § 55a až § 55e zákona o DPH.

V tomto vydaní prinášame prehľad základných informácií o vrátení DPH v jednotlivých členských štátoch EÚ.

Základné informácie

Kto môže žiadať o vrátenie DPH?

Vo všeobecnosti môže byť žiadateľom zdaniteľná osoba, ktorá je usadená v EÚ a ktorá uskutočňuje zdaniteľné transakcie v členskom štáte usadenia, ak táto osoba počas obdobia vrátenia dane:

  • nemala v členskom štáte vrátenia dane sídlo svojej ekonomickej činnosti, prevádzkareň, bydlisko ani obvyklé miesto pobytu a
  • neuskutočnila žiadne dodanie tovarov ani služieb v členskom štáte vrátenia dane s výnimkou:
    • transakcií, pri ktorých sa uplatnil prenos povinnosti platiť DPH na príjemcu,
    • dodania vybraných prepravných a doplnkových služieb oslobodených od DPH,
    • poskytovania telekomunikačných služieb, služieb rozhlasového a televízneho vysielania a elektronických služieb, ak členským štátom identifikácie zdaniteľnej osoby na uplatňovanie osobitnej úpravy (MOSS) je iný členský štát ako členský štát, v ktorom žiada o vrátenie DPH.

Aká DPH môže byť vrátená?

Každý členský štát vráti každej zdaniteľnej osobe, ktorá nie je usadená v členskom štáte vrátenia dane, DPH uplatnenú na tovar alebo služby, ktoré jej dodali alebo poskytli iné zdaniteľné osoby v tomto členskom štáte, alebo uplatnenú na dovoz tovaru do tohto členského štátu, ak sa tento tovar a služby používajú na:

  • účely transakcií, ktoré by boli predmetom DPH alebo by boli oslobodené od DPH s nárokom na odpočítanie DPH na vstupe, ak by boli uskutočnené v členskom štáte vrátenia DPH,
  • dodania, pri ktorých sa uplatní prenos povinnosti platiť daň na príjemcu v členskom štáte vrátenia DPH.

Aby žiadateľ mal nárok na vrátenie dane v členskom štáte vrátenia dane, musí uskutočňovať transakcie, pri ktorých vzniká právo na odpočítanie dane v členskom štáte usadenia.

Ak žiadateľ uskutočňuje v členskom štáte usadenia transakcie, pri ktorých vzniká právo na odpočítanie dane, ako aj transakcie, pri ktorých právo na odpočítanie dane nevzniká, má nárok na vrátenie DPH v pomernej výške, ktorá sa určí podľa pravidiel platných v členskom štáte usadenia.

Aká DPH nemôže byť vrátená?

Vo všeobecnosti nie je možné vrátiť DPH z tovarov a služieb, ktoré boli použité na

  • činnosti, ktoré sú oslobodené od DPH bez nároku na odpočítanie DPH na vstupe,
  • iné ako podnikateľské účely.

Ako a dokedy sa podáva žiadosť o vrátenie DPH?

Zdaniteľná osoba podáva žiadosť o vrátenie dane v elektronickej forme v členskom štáte usadenia prostredníctvom elektronického portálu, a to do 30. septembra kalendárneho roka, ktorý nasleduje po období vrátenia dane.

Čo má žiadosť o vrátenie DPH obsahovať?

Žiadosť o vrátenie dane obsahuje tieto informácie:

  1. meno a celú adresu žiadateľa,
  2. elektronickú adresu,
  3. opis podnikateľskej činnosti žiadateľa, pre ktorú sa tovar a služby nadobúdajú, s uvedením kódu NACE,
  4. obdobie vrátenia dane, na ktoré sa žiadosť vzťahuje,
  5. vyhlásenie žiadateľa, že nedodal žiadny tovar ani neposkytol žiadne služby, ktoré sa považujú za dodané alebo poskytnuté v členskom štáte vrátenia dane počas obdobia vrátenia dane, s výnimkou transakcií, pri ktorých sa uplatnil prenos povinnosti platiť DPH na príjemcu, alebo dodania vybraných prepravných a doplnkových služieb oslobodených od DPH,
  6. identifikačné číslo žiadateľa DPH alebo daňové registračné číslo,
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály