Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Vplyv podvodného konania na strane nadobúdateľa na uplatnenie oslobodenia od DPH

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

V tomto vydaní časopisu prinášame komentár k rozsudku Súdneho dvora EÚ k predbežnej otázke týkajúcej sa vplyvu podvodného konania na strane nadobúdateľa na uplatnenie oslobodenia od DPH pri vývoze tovaru – C‑653/18 Unitel sp. z o.o. proti Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie.

Predmet sporu

Poľská spoločnosť Unitel sp. z o.o. (ďalej len „Unitel“) počas januára až mája 2007 predala mobilné telefóny dvom ukrajinským subjektom.

Počas uskutočnenej daňovej kontroly v spoločnosti Unitel daňový úrad konštatoval, že došlo k vývozu týchto mobilných telefónov mimo územia EÚ, ale že tento tovar nebol nadobudnutý subjektmi uvedenými na faktúrach, ale inými subjektmi, ktoré neboli identifikované. Z uskutočnených zistení vyplynulo, že jeden nadobúdateľ bol fiktívnou spoločnosťou, ktorá mala zakryť skutočného príjemcu a poslúžiť na spáchanie daňového podvodu voči poľským, ako aj ukrajinským daňovým orgánom, a druhý nebol hospodárskym subjektom, ktorý nadobudol telefóny od spoločnosti Unitel.

Na základe týchto skutočností daňový úrad konštatoval, že k dodaniu tovaru nedošlo, a teda spoločnosť Unitel nebola oprávnená uplatniť oslobodenie od DPH pri vývoze tovaru.

Predmetom sporu boli teda nasledujúce otázky:

  1. či v prípade, že bol tovar predmetom vývozu mimo územia EÚ a po jeho vývoze daňové orgány konštatovali, že nadobúdateľom tohto tovaru nebola osoba uvedená na faktúre vystavenej zdaniteľnou osobou, ale iný subjekt, ktorý nebol identifikovaný, môže vnútroštátny právny predpis stanovovať, že nedošlo k dodaniu tovaru, a preto zamietnuť právo na oslobodenie od DPH a tiež, aký môže mať vplyv na uplatnenie tohto práva prípadný podvod spáchaný na území tretieho štátu,
  2. pokiaľ je právo na oslobodenie od DPH zamietnuté, či predmetná transakcia podlieha DPH na výstupe ako dodanie tovaru uskutočnené na území daného členského štátu, alebo nepredstavuje zdaniteľnú transakciu, a teda nezakladá právo na odpočítanie DPH zaplatenej na vstupe.

Argumenty uvedené v rozsudku Súdneho dvora EÚ

Oslobodenie od DPH v prípade podvodného konania nadobúdateľa
  • Súdny dvor EÚ na úvod v súvislosti s oslobodením od DPH pri vývoze tovaru pripomenul, že:
    • podľa článku 146 ods. 1 písm. a) a b) smernice Rady 2006/112/ES z 28. novembra 2006 o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (ďalej len „DPH smernica“) člens
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály