Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Určenie miesta dodania tovaru

Dátum: Rubrika: Z praxe

Definovanie miesta zdaniteľného obchodu je dôležité pri cezhraničných transakciách realizovaných medzi členskými štátmi Európskych spoločenstiev ale aj mimo nich. Prostredníctvom miesta zdaniteľného obchodu sa určuje krajina, v ktorej je daň z pridanej hodnoty splatná. V závislosti od určenia miesta dodania zdaniteľného obchodu majú zahraničné osoby, ktoré nemajú v tuzemsku sídlo, miesto podnikania alebo prevádzkareň, a ktoré podnikajú v zahraničí, v zákonom vymedzených prípadoch registračnú povinnosť z dôvodu, že začínajú vykonávať v tuzemsku činnosť, ktorá je predmetom dane.

Miesto dodania tovaru

Dodaním tovaru podľa ustanovenia § 8 ods. 1 písm. a) zákona č. 222/2004 Z.z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov (ďalej iba "zákon o DPH") je prevod práva nakladať s hmotným majetkom ako vlastník, ak zákon o DPH neustanovuje inak, pričom na účely zákona o DPH sú hmotným majetkom hnuteľné a nehnuteľné veci, ako aj elektrina, plyn, voda, teplo, chlad a podobné nehmotné veci a bankovky a mince, ak sa predávajú na zberateľské účely za inú cenu, ako je ich nominálna hodnota, alebo za inú cenu, ako je prepočet ich nominálnej hodnoty na eurá referenčným výmenným kurzom určeným a vyhláseným Európskou centrálnou bankou alebo Národnou bankou Slovenska v deň predchádzajúci dňu predaja bankoviek a mincí. Dodaním tovaru je na uvedené účely však aj dodanie stavby alebo jej časti na základe zmluvy o dielo alebo inej obdobnej zmluvy ako aj prevod vlastníckeho práva k hmotnému majetku za náhradu alebo protihodnotu na základe rozhodnutia vydaného štátnym orgánom alebo na základe zákona. Napokon, za dodanie tovaru treba považovať na účely DPH aj odovzdanie tovaru na základe nájomnej zmluvy, podľa ktorej sa vlastníctvo k predmetu nájomnej zmluvy nadobudne najneskôr pri zaplatení poslednej splátky, ako aj ďalšie špecifické prípady ustanovené v rámci § 8 zákona o DPH.
Za dodanie tovaru za protihodnotu sa považuje aj premiestnenie tovaru, ktorý je vo vlastníctve zdaniteľnej osoby, z tuzemska do iného členského štátu, ak je tento tovar odoslaný alebo prepravený ňou alebo na jej účet do iného členského štátu na účely jej podnikania okrem premiestnenia tovaru, ktoré spĺňa podmienky režimu call-off stock podľa § 8a zákona o DPH a okrem premiestnenia tovaru uvedeného v § 8 ods. 4 písm. a) až i) zákona o DPH.
Ak platiteľ dane dodá tovar na svoju osobnú spotrebu, na osobnú spotrebu svojich zamestnancov, dodá tovar bezodplatne alebo na ďalší iný účel ako na podnikanie a ak pri kúpe tohto tovaru alebo jeho súčastí alebo vytvorení tohto tovaru alebo jeho súčastí vlastnou činnosťou bola daň úplne alebo čiastočne odpočítaná, považuje sa podľa § 8 ods. 3 zákona o DPH takéto dodanie tovaru za dodanie tovaru za protihodnotu. Ak však hodnota tovaru, ktorý je bezodplatne dodaný na obchodné účely, nepresiahne 17 € bez dane za jeden kus, dodanie takéhoto tovaru sa nepovažuje za dodanie tovaru za protihodnotu. Rovnako sa za dodanie tovaru za protihodnotu nepovažuje bezodplatné dodanie obchodných vzoriek.
Ak zdaniteľná osoba na základe komisionárskej zmluvy alebo inej obdobnej zmluvy, podľa ktorej koná vo svojom mene na účet inej osoby, obstará kúpu tovaru alebo predaj tovaru, platí, že táto zdaniteľná osoba tovar kúpila a predala (§ 8 ods. 6 zákona o DPH).
Zákon o DPH upravuje miesto dodania tovaru v § 13. S určením miesta dodania tovaru je úzko spätá otázka osoby povinnej platiť daň a v nadväznosti na túto skutočnosť aj otázka prípadnej registrácie pre DPH v tom členskom štáte, v ktorom je miesto dodania tovaru, teda v ktorom vzniká daňová povinnosť.
Miesto dodania tovaru spojeného s prepravou alebo odoslaním
Miestom dodania tovaru, ak je dodanie tovaru spojené s odoslaním alebo prepravou tovaru, je miesto, kde sa tovar nachádza v čase, keď sa odoslanie alebo preprava tovaru osobe, ktorej má byť tovar dodaný, začína uskutočňovať. Uvedené platí bez ohľadu na to, či prepravu tovaru vykonáva dodávateľ alebo odberateľ alebo iná osoba na ich účet. Môže ísť o dodanie tovaru, ktorého preprava začne a skončí v tuzemsku alebo v inom členskom štáte, prípadne v treťom štáte.
Ak preprava alebo odoslanie tovaru začína v tuzemsku, miestom dodania tovaru je tuzemsko a na dodávku sa vzťahujú ustanovenia zákona o DPH platného v Slovenskej republike. Ak preprava alebo odoslanie tovaru začína a končí v tuzemsku, dodanie tovaru podlieha sadzbe dane platnej v tuzemsku s výnimkou prípadov, ak je dodanie tovaru oslobodené od dane podľa § 28 až § 42 zákona o DPH.
Výnimku z ustanovenia § 13 ods. 1 písm. a) zákona o DPH predstavuje prípad dodania tovaru, s ktorým je spojená jeho inštalácia alebo montáž dodávateľom tovaru alebo inou osobou na jeho účet, ďalej prípad dodania plynu prostredníctvom sústavy zemného plynu, ktorá sa nachádza na území Európskej únie, alebo siete, ktorá je k takejto sústave pripojená, dodania elektriny, tepla alebo chladu prostredníctvom teplárenských sietí alebo chladiarenských sietí, prípad dodania tovaru, ktorého preprava začala na území tretieho štátu a prípady predaja tovaru na diaľku podľa § 14 zákona o DPH.
Príklad č. 1:
Platiteľ dane so sídlom alebo miestom podnikania v Slovenskej republike dodáva tovar inému slovenskému platiteľovi dane. Tovar je prepravený zo Žiliny do Nitry.
Miesto dodania tovaru je v tuzemsku a dodávateľ uplatní na dodanie tovaru sadzbu DPH platnú v tuzemsku. Osobou povinnou platiť daň je podľa § 69 ods. 1 zákona o DPH slovenský platiteľ dane, ktorý je dodávateľom tovaru.
* * *
V prípade, ak preprava alebo odoslanie tovaru začína v tuzemsku a končí v inom členskom štáte, dodanie tovaru je oslobodené od dane, ak sú splnené podmienky uvedené v § 43 zákona o DPH.
Príklad č. 2:
Slovenský platiteľ dane dodáva tovar podnikateľovi do Maďarska. Maďarský podnikateľ objednal tovar pod identifikačným číslom pre daň prideleným v Maďarsku. Tovar prepravuje z tuzemska do Maďarska slovenský platiteľ dane.
Miestom dodania tovaru je tuzemsko, kde začína preprava tovaru. V danom prípade sa uplatní oslobodenie od dane podľa § 43 zákona o DPH. Slovenský platiteľ dane podá súhrnný výkaz, v ktorom uviedol identifikačné číslo maďarského podnikateľa a hodnotu dodaného tovaru. Daň z tejto dodávky vysporiada maďarský odberateľ zdanením nadobudnutia tovaru v Maďarsku, kde končí preprava tovaru.
* * *
Čo sa týka určenia miesta nadobudnutia tovaru, vo všeobecnosti platí, že miestom nadobudnutia tovaru z iného členského štátu je miesto, kde sa tovar nachádza v čase skončenia jeho odoslania alebo prepravy k nadobúdateľovi. Okrem toho zákon o DPH v rámci § 17 ods. 2 ustanovuje, že ak nadobúdateľ tovaru objedná tovar pod identifikačným číslom pre daň, ktoré mu pridelil členský štát iný, ako je členský štát, v ktorom sa skončí odoslanie alebo preprava tovaru, za miesto nadobudnutia tovaru z iného členského štátu sa považuje členský štát, ktorý nadobúdateľovi pridelil identifikačné číslo pre daň, ak nadobúdateľ nepreukáže, že toto nadobudnutie bolo predm
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály