Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Úprava odpočítanej dane podľa § 54d zákona o DPH

Dátum: Rubrika: Aktuálne

Zákonom č. 369/2018 Z. z., ktorý mení a dopĺňa zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“), bola s účinnosťou od 1. januára 2019 zavedená úprava odpočítanej dane pri investičnom majetku, ktorý používa platiteľ na podnikanie a aj na iný účel ako na podnikanie. Dôvodom úpravy odpočítanej dane je zmena rozsahu použitia investičného majetku definovaného v § 54 ods. 2 písm. a) zákona o DPH na podnikanie a na iný účel ako podnikanie.

Zákon o DPH v období do 31. decembra 2018 úpravu odpočítanej dane pri investičnom majetku, ktorý platiteľ používal na podnikanie aj na iný účel ako na podnikanie a u ktorého došlo k zmene rozsahu jeho použitia na podnikanie aj na iný účel ako na podnikanie, neupravoval.

Mechanizmus odpočítania dane

Zákon o DPH umožňuje platiteľovi dane odpočítať daň z nakúpených tovarov a služieb, ktoré použije na realizáciu svojich zdaniteľných obchodov. Možnosť odpočítania dane je podmienená jednak charakterom činnosti platiteľa (činnosti zdaňované, príp. oslobodené od dane s možnosťou odpočítania dane a činnosti oslobodené od dane bez možnosti odpočítania dane), ale aj rozsahom použitia nakúpených tovarov a služieb na podnikanie, príp. na iný účel ako podnikanie.

Platiteľ, ktorý uskutočňuje:

  • iba zdaniteľné obchody, ktoré podliehajú dani, príp. sú oslobodené od dane s nárokom na odpočítanie (platiteľ neuskutočňuje zdaniteľné obchody oslobodené od dane podľa § 28 − § 42 zákona o DPH), môže si odpočítať daň v plnej výške,
  • iba zdaniteľné obchody oslobodené od dane podľa § 28 − § 42 zákona o DPH, nemá právo na odpočítanie dane vôbec,
  • kombináciu zdaniteľných plnení, t. j. uskutočňuje plnenia, pri realizácii ktorých má plné právo na odpočítanie dane, a súčasne uskutočňuje dodanie tovarov a služieb, ktoré sú oslobodené od dane, bez možnosti odpočítania dane podľa § 28 − § 42 zákona o DPH, odpočíta pomernú výšku dane po prepočte koeficientom.

Správny postup platiteľa pri odpočítaní dane je podmienený tzv. vecným priraďovaním nakúpených tovarov a služieb k realizovaným zdaniteľným obchodom a správne vedenou evidenciou podľa § 70 zákona o DPH v členení na tovary a služby s plným právom na odpočítanie dane, s nulovým nárokom na odpočítanie dane, príp. s nárokom na odpočítanie dane v pomernej výške (po prepočte koeficientom podľa § 50 zákona o DPH).

Okrem týchto základných pravidiel odpočítania dane definuje zákon o DPH v § 49 ods. 7 osobitne tovary a služby, pri obstaraní ktorých si platiteľ dane nemôže odpočítať daň bez ohľadu na charakter jeho činnosti.

Týka sa to konkrétne:

  • kúpy tovarov a služieb za účelom pohostenia a zábavy,
  • prechodných položiek podľa § 22 ods. 3 zákona o DPH.

V záujme zabránenia dvojitého zdanenia sa následný predaj alebo darovanie týchto tovarov podľa § 42 zákona o DPH nezdaňuje. Výnimkou je predaj tovarov, u ktorých existuje možnosť úpravy odpočítanej dane podľa § 54 vzťahujúcej sa na dodaný tovar. Tieto tovary je platiteľ povinný predať v režime s DPH a následne na konci kalendárneho roku prostredníctvom úpravy odpočítanej dane si dodatočne odpočítať daň.

Odpočítanie dane z tovarov a služieb, ktoré použije platiteľ na podnikanie aj na iný účel ako na podnikanie

Postup platiteľa dane pri odpočítaní dane z tovarov a služieb, ktoré použije na podnikanie a súčasne na iný účel ako na podnikanie, upravuje § 49 ods. 5 a § 49a zákona o DPH.

Odpočítanie dane u tohto platiteľa je podmienené tým, či odpočítava daň:

  • pri nadobudnutí hmotného majetku, ktorý je podľa § 22 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „zákon o dani z príjmov“) odpisovaným majetkom,
  • alebo zo služieb, alebo hmotného majetku iného ako odpisovaný majetok.

Pri odpočítaní dane z nadobudnutého hmotného majetku, ktorý je odpisovaným majetkom, s výnimkou investičného majetku podľa § 54 ods. 2 písm. b) a c) zákona o DPH, ktorým sú budovy, stavebné pozemky, byty a nebytové priestory, nadstavby budov, prístavby budov a stavebné úpravy budov, bytov a nebytových priestorov, ktoré si vyžadovali stavebné povolenie (ďalej len „nehnuteľný majetok“), môže platiteľ postupovať dvomi spôsobmi:

  1. neodpočíta si časť dane, ktorá zodpovedá rozsahu použitia hmotného majetku na iný účel ako na podnikanie, pri tomto postupe sa následne použitie tohto majetku na iný účel ako na podnikanie nebude považovať v tomto rozsahu za dodanie tovaru za protihodnotu podľa § 8 ods. 3 zákona o DPH, alebo za dodanie služby za protihodnotu podľa § 9 ods. 2 zákona o DPH,
  2. odpočíta si daň v plnej výške a následne pri použití majetku na iný účel ako na podnikanie odvedie daň podľa § 8 ods. 3 alebo § 9 ods. 2 zákona o DPH.

Pomer použitia hmotného majetku a služieb na podnikanie a na iný účel ako na podnikanie platiteľ určí podľa výšky príjmu z podnikania a iného príjmu, ako je príjem z podnikania, doby používania hmotného majetku a služieb na podnikanie a na iný účel ako na podnikanie alebo podľa iného kritéria, použitie ktorého objektívne odráža rozsah použitia hmotného majetku a služieb na podnikanie a na iný účel ako na podnikanie.

Pri obstaraní investičného majetku podľa § 54 ods. 2 p

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály