Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Úprava dane z pridanej hodnoty odpočítanej pri investičnom majetku (I.)

Dátum: Rubrika: Z praxe Zo seriálu: Úprava dane z pridanej hodnoty odpočítanej pri investičnom majetku

Investičný majetok je na účely DPH sledovaný prísnejšie ako ostatné druhy majetku nadobúdané platiteľom DPH. Súvisí to s vyššou sumou odpočítanej DPH v súvislosti s nadobudnutím tohto majetku, ktorú si platiteľ dane jednorazovo uplatňuje. Okrem toho, že pre odpočítanie dane pri investičnom majetku sa uplatnia všeobecné pravidlá platné pre odpočítanie DPH, ktorých podstatou je preukázanie väzby prijatého plnenia – v tomto prípade investičného majetku – na účely podnikania platiteľa, platiteľ má ďalšiu povinnosť. Zmenu účelu použitia investičného majetku oproti „pôvodnému plánu“ je povinný sledovať pri nehnuteľnostiach až po dobu 20 rokov. Zmena účelu použitia investičného majetku má vplyv na výšku daňovej povinnosti, resp. výšku nadmerného odpočtu platiteľa v poslednom zdaňovacom období kalendárneho roka, v ktorom ku zmene došlo.

Definícia investičného majetku na účely DPH

Podľa § 54 ods. 2 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) investičným majetkom na účely tohto zákona sú:

  • hnuteľné veci, ktorých obstarávacia cena bez dane alebo vlastné náklady sú 3 319,39 eura a viac a ktorých doba použiteľnosti je dlhšia ako jeden rok,
  • budovy, stavebné pozemky (investičný majetok na účely DPH bol rozšírený o stavebné pozemky s účinnosťou od 1. januára 2006), byty a nebytové priestory,
  • nadstavby budov, prístavby budov a stavebné úpravy budov, bytov a nebytových priestorov, ktoré si vyžadovali stavebné povolenie podľa osobitného predpisu, ktorým je § 76 zákona č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) v z. n. p.

Za samostatný investičný majetok sa na účely zákona o DPH považuje aj nadstavba a prístavba budov, ako aj stavebné úpravy budov, bytov a nebytových priestorov, ktoré si vyžadovali stavebné povolenie podľa osobitného predpisu. Úprava odpočítanej dane sa vzťahuje aj na odpočítanú daň zo všetkých prijatých prác, ktoré sú súčasťou obstarávacej ceny stavby alebo jej stavebnej úpravy.

Odpočítanie dane

Podmienkou odpočítania dane z nadobudnutia investičného majetku je použitie tohto majetku na účely podnikania. Pre odpočítanie dane z nadobudnutia investičného majetku sa uplatnia všeobecné ustanovenia pre odpočítanie dane – § 49 až § 51 zákona o DPH.

Platiteľ pri kúpe investičného majetku musí vedieť určiť, na aký účel svojho podnikania predmetný investičný majetok použije.

  • Nárok na odpočítanie DPH v plnej výške podľa § 49 ods. 2 zákona o DPH má vtedy, ak investičný majetok použije na dodávky tovarov a služieb, ktoré podliehajú zdaneniu.
  • Nárok na odpočítanie DPH si podľa § 49 ods. 3 zákona o DPH nemôže uplatniť, ak investičný majetok použije na dodávky tovarov a služieb, ktoré sú oslobodené od dane podľa § 28 až § 42 zákona o DPH.
  • Nárok na odpočítanie DPH si uplatní len v pomernej výške podľa § 49 ods. 4 zákona o DPH, ak investičný majetok použije na dodávky tovarov a služieb, ktoré podliehajú zdaneniu a zároveň na dodávky tovarov a služieb, ktoré sú oslobodené od dane bez nároku na odpočítanie dane.

Používanie investičného majetku na podnikateľský aj nepodnikateľský účel

  • Pri hnuteľnom investičnom majetku uvedenom v § 54 ods. 2 písm. a) zákona o DPH, ktorý je odpisovaným majetkom podľa zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. a pri nadobudnutí ktorého platiteľ dane predpokladá jeho použitie na účely podnikania, ako aj na iný účel ako na podnikanie, sa platiteľ dane môže rozhodnúť, že neodpočíta časť dane, ktorá zodpovedá rozsahu použitia hnuteľného investičného majetku na iný účel ako na podnikanie.

Ak sa platiteľ dane rozhodne, že neodpočíta časť dane, ktorá zodpovedá rozsahu použitia hnuteľného majetku na iný účel ako na podnikanie, nepovažuje sa použitie tohto majetku na iný účel ako na podnikanie v tomto rozsahu za dodanie tovaru za protihodnotu (bezodplatné dodanie tovaru podľa § 8 ods. 3 zákona o DPH) alebo dodanie služby za protihodnotu (užívanie majetku na iný účel ako na podnikanie podľa § 9 ods. 2 zákona o DPH).

  • Pri nehnuteľnom investičnom majetku uvedenom v § 54 ods. 2 písm. b) a c) zákona o DPH, ktorý platiteľ dane zahrnie do svojho majetku a bude ho používať na účely podnikania a na iný účel ako na podnikanie, môže v zmysle § 49a zákona o DPH odpočítať daň len v rozsahu použitia tohto majetku na podnikanie.

Zmena účelu použitia investičného majetku

Za zmenu účelu sa považuje, keď platiteľ:

  1. investičný majetok, pri ktorom odpočítal daň v plnej výške (§ 49 ods. 2 zákona o DPH) použije na uskutočňovanie zdaniteľných plnení:
    • bez možnosti odpočítania (§ 49 ods. 3 zákona o DPH) alebo
    • pri ktorých je povinný krátiť odpočítavanú daň koeficientom (§ 49 ods. 4 zákona o DPH),
  2. investičný majetok, pri ktorom nemohol odpočítať daň (podľa § 49 ods. 3 zákona o DPH) použije na uskutočňovanie zdaniteľných plnení:
    • s možnosťou odpočítania (§ 49 ods. 2 zákona o DPH) alebo
    • pri ktorých je povinný použiť koeficient (§ 49 ods. 4 zákona o DPH),
  3. investičný majetok, pri ktorom odpočítal daň krátenú koeficientom (podľa § 49 ods. 4 zákona o DPH), použije na uskutočňovanie zdaniteľných plnení:
    • s možnosťou odpočítania podľa § 49 ods. 2 zákona o DPH, alebo
    • bez možnosti odpočítania podľa § 49 ods. 3 zákona o DPH.

Obdobie na úpravu odpočítanej dane

Obdobie na úpravu odpočítanej dane pri zmene účelu použitia investičného majetku je v zmysle § 54 ods. 4 zákona o DPH stanovené podľa toho, či ide o hnuteľný alebo nehnuteľný majetok:

  • hnuteľný investičný majetok, ktorého obstarávacia cena bez dane alebo vlastné náklady sú 3 319,39 eura a viac a ktorého doba použiteľnosti je dlhšia ako jeden rok, má stanovené obdobie na úpravu odpočítanej dane päť kalendárnych rokov vrátane roka, v ktorom platiteľ dane nadobudol investičný majetok alebo ho vytvoril na vlastné náklady,
  • nehnuteľný investičný majetok – obdobie na úpravu odpočítanej dane je s účinnosťou od 1. januára 2011 dvadsať kalendárnych rokov s výnimkou, ak bol platiteľ dane povinný vykonať jednu alebo viac úprav odpočítanej dane pri nehnuteľnom investičnom majetku uvedenom v § 54 ods. 2 písm. b) a c) zákona o DPH za obdobie rokov 2004 až 2010. V takom prípade obdobím na úpravu dane odpočítanej pri tomto majetku je desať rokov podľa § 54 ods. 4 zákona o DPH účinného do 31. decembra 2010 a platiteľ dane použije pri každej zmene účelu použitia postup podľa prílohy č. 1 zákona účinného do 31. decembra 2010. Obdobie na úpravu odpočít
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály