Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Úprava dane pri investičnom majetku a spätný nájom

Dátum: Rubrika: Aktuálne

Úprava dane z pridanej hodnoty odpočítanej pri investičnom majetku bola v Slovenskej republike zavedená s účinnosťou od 1. januára 2003. V zákone č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) je samostatne upravený postup platiteľa dane pri úprave investičného majetku z dôvodu zmeny účelu jeho použitia v § 54 zákona o DPH a samostatne z dôvodu zmeny rozsahu jeho použitia na účely podnikania a na iný účel ako na podnikanie v § 54a zákona o DPH v období nasledujúcom po zdaňovacom období, v ktorom tento investičný majetok nadobudol alebo ho vytvoril na vlastné náklady, prípadne ho uviedol do užívania.

Podľa smernice Rady 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (ďalej len „smernica o DPH“) článku 189 písm. a) členské štáty môžu vo svojich zákonoch o DPH definovať pojem „investičný majetok“.

Súdny dvor rozhodol, že tento pojem označuje tovary, ktoré sa používajú na ekonomickú činnosť a vyznačujú sa svojou stálou povahou a hodnotou, čo spôsobuje, že výdavky na ich nadobudnutie nie sú obvykle zaúčtované ako bežné výdavky, ale sa odpisujú v priebehu viacerých účtovných období.

V príspevku uvádzame aj prípad, ktorým sa zaoberal Súdny dvor EÚ v súvislosti s otázkou, či malo dôjsť k úprave odpočítanej dane pri investičnom majetku, na ktorý bolo zriadené právo dlhodobého nájmu s následným lízingom. Zriadenie takéhoto práva nemohlo samo osebe viesť k odstráneniu úzkeho a priameho vzťahu medzi právom na odpočítanie DPH zaplatenej na vstupe a používaním tovarov a služieb na zdaniteľné transakcie na výstupe.

Úprava odpočítanej dane pri zmene účelu

V § 54 zákona o DPH je ustanovená povinnosť dodatočnej úpravy odpočítanej dane, ak platiteľ dane v období nasledujúcom po zdaňovacom období, v ktorom investičný majetok nadobudol alebo ho vytvoril na vlastné náklady, zmení účel jeho použitia.

Úprava odpočítanej dane sa týka investičného majetku uvedeného v § 54 ods. 2 písm. a) až c) zákona o DPH.

Podľa § 54 ods. 2 zákona o DPH investičným majetkom na účely zákona o DPH sú:

  1. hnuteľné veci, ktorých obstarávacia cena bez dane alebo vlastné náklady sú 3 319,39 eura a viac a ktorých doba použiteľnosti je dlhšia ako jeden rok,
  2. stavby, stavebné pozemky, byty a nebytové priestory,
  3. nadstavby stavieb, prístavby stavieb a stavebné úpravy stavieb, bytov a nebytových priestorov, ktoré si vyžadovali stavebné povolenie podľa osobitného predpisu, ktorým je zákon č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) v z. n. p. (ďalej len „stavebný zákon“).

Pojem „stavba“ má širší význam a zahŕňa aj iné stavby, ktoré nie sú obvykle klasifikované ako budova. Zákon o DPH v § 54 ods. 2 pri vymedzení pojmu stavby odkazuje na ustanovenie § 43 stavebného zákona.

Z tohto ustanovenia vyplýva, že stavbou je stavebná konštrukcia postavená stavebnými prácami zo stavebných výrobkov, ktorá je pevne spojená so zemou alebo ktorej osadenie vyžaduje úpravu podkladu.

Pevným spojením so zemou sa rozumie spojenie pevným základom, upevnenie strojnými súčiastkami alebo zvarom o pevný základ v zemi alebo o inú stavbu, ukotvenie pilótami alebo lanami s kotvou v zemi alebo na inej stavbe, pripojenie na siete a zariadenia technického vybavenia územia a umiestnenie pod zemou.

Stavby sa podľa stavebnotechnického vyhotovenia a účelu členia na pozemné stavby (bytové a nebytové budovy) a inžinierske stavby.

Za samostatný investičný majetok sa na účely zákona o DPH považuje aj nadstavba a prístavba stavieb, ako aj stavebné úpravy stavieb, bytov a nebytových priestorov, ktoré si vyžadovali stavebné povolenie podľa osobitného predpisu, preto úprava odpočítanej dane sa vzťahuje aj na odpočítanú daň zo všetkých prijatých prác, ktoré sú súčasťou obstarávacej ceny stavby alebo jej stavebnej úpravy.

Kúpa alebo vytvorenie investičného majetku na vlastné náklady

Právo na odpočítanie dane, jeho rozsah a podmienky upravujú ustanovenia § 49 až § 51 zákona o DPH.

Podmienkou odpočítania dane z nadobudnutia investičného majetku je použitie tohto majetku na účely podnikania s výnimkou, ak sa investičný majetok použije na plnenia oslobodené od dane bez nároku na odpočítanie dane. Pri kúpe investičného majetku musí byť zrejmé, na aké účely platiteľ dane investičný majetok použije.

V nadväznosti na túto skutočnosť platiteľ dane pri odpočítavaní dane zaraďuje prijatý investičný majetok do jednej z troch skupín v závislosti od toho, či má nárok na odpočítanie dane v plnej výške, ak investičný majetok použije na dodávky tovarov a služieb, ktoré podliehajú zdaneniu (§ 49 ods. 2 zákona o DPH), alebo nemá nárok na odpočítanie dane, ak investičný majetok použije na dodávky tovarov a služieb, ktoré sú oslobodené od dane podľa § 28 až § 42 zákona o DPH (§ 49 ods. 3 zákona o DPH), alebo má nárok len na pomerné odpočítanie dane, ak investičný majetok použije na dodávky tovarov a služieb, ktoré podliehajú zdaneniu a zároveň na dodávky tovarov a služieb, ktoré sú oslobodené od dane bez nároku na odpočítanie dane (§ 49 ods. 4 zákona o DPH).

Pri investičnom majetku uvedenom v § 54 ods. 2 písm. a) zákona o DPH (hnuteľný investičný majetok), ktorý je odpisovaným majetkom podľa zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. a pri nadobudnutí ktorého platiteľ dane predpokladá jeho použitie na účely podnikania, ako aj na iný účel ako na podnikanie, sa platiteľ dane môže rozhodnúť, že neodpočíta časť dane, ktorá zodpovedá rozsahu použitia hnuteľného investičného majetku na iný účel ako na podnikanie.

Ak sa platiteľ dane rozhodne, že neodpočíta časť dane, ktorá zodpovedá rozsahu použitia hnuteľného majetku na iný účel ako na podnikanie, nepovažuje sa použitie tohto majetku na iný účel ako na podnikanie v tomto rozsahu za dodanie tovaru za protihodnotu (§ 8 ods. 3 zákona o DPH) alebo dodanie služby za protihodnotu (§ 9 ods. 2 zákona o DPH).

S účinnosťou od 1. januára 2019 zákon o DPH v § 54d ustanovuje povinnosť pre platiteľa dane, ktorý odpočítal časť dane podľa § 49 ods. 5 zákona o DPH pri hnuteľnom investičnom majetku, upraviť odpočítanú daň, ak v období nasledujúcom po zdaňovacom období, v ktorom tento majetok nadobudol, zmení rozsah jeho použitia na účely podnikania a na iný účel ako na podnikanie.

Pri nehnuteľnom investičnom majetku uvedenom v § 54 ods. 2 písm. b) a c) zákona o DPH (nehnuteľný investičný majetok), ktorý platiteľ dane zahrnie do svojho majetku a bude ho používať na účely podnikania a na iný účel ako na podnikanie, môže v zmysle § 49a zákona o DPH odpočítať daň len v rozsahu použitia tohto majetku na podnikanie.

Predmetné ustanovenie bolo do zákona o DPH zavedené od 1. januára 2011, čo znamená, že od tohto dátumu musí platiteľ dane pri obstaraní nehnuteľného investičného majetku, ktorý použije na podnikanie, ako aj na iné účely ako na podnikanie, rozdeliť vstupnú daň na časť, ktorú nemôže odpočítať z dôvodu použitia časti nehnuteľného majetku na iný účel ako na podnikanie, a na časť, ktorú môže odpočítať z dôvodu použitia časti nehnuteľného majetku na podnikanie, ktoré vo všeobecnosti podlieha zdaneniu.

Ak platiteľ dane zaradil obstaraný investičný majetok do niektorej z uvedených troch skupín a v nasledujúcom období po odpočítaní dane dôjde k zmene účelu použitia investičného majetku, kedy investičný majetok začne používať na iné účely, ako ho pôvodne zaradil pri odpočítaní dane, je povinný vykonať v kalendárnom roku, kedy dôjde k zmene účelu použitia investičného majetku, úpravu odpočítanej dane.

Úprava odpočítanej dane podľa § 54 zákona o DPH sa od 1. januára 2018 vzťahuje aj na stavby iné ako budovy. Ak platiteľ dane v rámci 20-ročného obdobia zmení účel použitia stavieb, je povinný upraviť odpočítanú DPH. Z prechodného ustanovenia § 85kf ods. 2 novelizovaného zákona o DPH vyplýva, že uvedený postup platiteľ dane uplatní len vtedy, ak pri stavbe inej, ako je budova, odpočíta DPH po 31. decembri 2017 a následne zmení účel použitia tejto stavby.

Úprava odpočítanej dane podľa § 54 zákona o DPH sa neuplatní v prípadoch, ak bola daň vzťahujúca sa na inú stavbu alebo časť stavby, ako bola uvedená v § 54 ods. 2 písm. b) a c) v znení účinnom do 31. decembra 2017, odpočítaná pred 1. januárom 2018.

Zmena

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály