Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Uplatňovanie DPH pri online kurzoch, školeniach a vzdelávacích podujatiach

Dátum: Rubrika: Z praxe

Vírusom zasiahnutý rok 2020 priniesol nové pravidlá pre svet podnikania. Zaujímavou je oblasť vzdelávania - mnohé semináre, školenia či konferencie realizované dlhodobo s fyzickou prítomnosťou účastníkov sa presunuli do online priestoru. Elektronické verzie kurzov, školení a iných vzdelávacích podujatí majú z hľadiska DPH v porovnaní so živými podujatiami odlišné pravidlá. Správny režim a postup zdanenia závisí od formy školenia či postavenia partnerov.

Realizácia vzdelávacích podujatí - či už tých s fyzickou účasťou alebo tých v online priestore - je v rámci terminológie a pravidiel pre DPH službou.
Postup pri zdaňovaní služieb vzdelávania daňou z pridanej hodnoty závisí od:
-
postavenia dodávateľa - či ide o podnikateľský subjekt registrovaný za platiteľa DPH podľa § 4 zákona o DPH, podnikateľa registrovaného podľa § 7a zákona o DPH či podnikateľa pre DPH zatiaľ neregistrovaného zo žiadneho titulu,
-
postavenia odberateľa - zdaniteľná osoba, resp. podnikateľský subjekt, alebo nezdaniteľná osoba, t.j. nepodnikateľ,
-
krajiny sídla odberateľa - či ide o odberateľa so sídlom, bydliskom alebo miestom obvyklého zdržiavania v SR alebo v inej členskej krajine EÚ, prípadne v tretej krajine,
-
typu služby - či je vzdelávacie podujatie realizované formou "živého" školenia s fyzickou účasťou alebo ide o online školenie uskutočňované cez internet,
-
typu fyzického školenia - školenie, kurz či konferencia uskutočnené hromadne pre účastníkov rôzneho postavenia alebo školenie na mieru pre konkrétneho odberateľa,
-
formy online školenia/kurzu - školenie/webinár vysielaný naživo v reálnom čase s možnosťou komunikovať s lektorom a klásť mu otázky či ucelený online kurz pripravený jednorazovo vopred a predávaný dlhodobo.
Školenie uskutočňované lektorom "naživo" v reálnom čase
Ide o "vzdelávaciu službu, ak učiteľ poskytuje obsah kurzu cez internet alebo elektronickú sieť, t.j. prostredníctvom spojenia na diaľku" v zmysle článku 7 ods. 3 písm. j) vykonávacieho nariadenia Rady (EÚ) č. 282/2011 z 15. marca 2011, ktorým sa ustanovujú vykonávacie opatrenia smernice 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (ďalej len "vykonávacie nariadenie č. 282/2011").
Nejde teda o "elektronickú službu", resp. ucelený digitálny produkt podľa článku 7 ods. 1 vykonávacieho nariadenia č. 282/2011, ktorých poskytovanie je z dôvodu ich povahy z veľkej miery automatizované s minimálnym ľudským zásahom, pričom sa zabezpečujú prostredníctvom informačnej technológie, miesto dodania ktorého sa - v špecifickom prípade odberateľov nezdaniteľných osôb - určí podľa osobitného pravidla v § 16 zákona o DPH.
Miesto dodania sa v prípadoch dodania naživo uskutočňovaného školenia, ktoré robí lektor prostredníctvom internetu v reálnom čase, určí podľa základného pravidla určenia miesta dodania služby uvedeného v § 15 ods. 1 zákona o DPH:
-
ak je odberateľom zdaniteľná osoba, resp. podnikateľský subjekt, miestom dodania je krajina sídla, resp. miesta podnikania odberateľa; uvedené pravidlo sa uplatní aj pri obchode medzi dvoma podnikateľskými subjektmi so sídlom v SR (slovenský dodávateľ - platiteľ DPH - fakturuje so slovenskou DPH) a rovnako aj medzi slovenským dodávateľom a odberateľom so sídlom v inej členskej krajine EÚ (slovenský dodávateľ platieľ DPH fakturuje bez DPH a uplatňuje prenos daňovej povinnosti), resp. štáte mimo EÚ (slovenský platiteľ DPH fakturuje bez slovenskej DPH a má si zistiť, či mu nevznikajú povinnosti na základe zákonov platných v danej krajine),
-
ak je odberateľom nezdaniteľná osoba, t.j. súkromná osoba nepodnikateľ, miestom dodania sa určí v zmysle § 15 ods. 2 zákona o DPH a je ním teda krajina, v ktorej má dodávateľ sídlo, miesto podnikania alebo prevádzkareň (ak školenie dodáva prevádzkáreň).
Príklad č. 1:
Školenie uskutočňované naživo platiteľom DPH cez internet
Obchodná spoločnosť so sídlom v SR, platiteľ DPH (§ 4 zákona o DPH), predáva naživo vysielané školenie na tému práce s tabuľkovým softvérom odberateľom zo SR i ČR.
-
Ak je odberateľom podnikateľský subjekt so sídlom v SR (platiteľ DPH i neplatiteľ DPH), miesto dodania služby sa určí podľa základného pravidla v zmysle § 15 ods. 1 zákona o DPH a je ním SR. Dodávateľ fakturuje školenie za cenu vrátane DPH. Dodávku uvádza v daňovom priznaní k DPH v r. 3 (základ DPH) a r. 4 (suma DPH) a v kontrolnom výkaze (oddiel A.1).
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály