Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Uplatňovanie DPH pri dodaní kovového odpadu

Dátum: Rubrika: Z praxe

Pre účely zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) je kovový odpad a kovový šrot definovaný v § 69 ods. 12 tohto zákona. Kovovým odpadom a kovovým šrotom sa rozumie kovový odpad a šrot z výroby alebo z mechanického opracovania kovov a kovové predmety ďalej už nepoužiteľné vzhľadom na ich zlomenie, rozrezanie, opotrebenie alebo z podobných dôvodov.

Samozdanenie pri dodaní kovového odpadu v tuzemsku

Pri dodaní tovaru alebo služby v tuzemsku je podľa § 69 ods. 1 zákona o DPH povinný platiť daň platiteľ dane, ktorý je dodávateľom tohto plnenia. Výnimkou je tzv. tuzemské sektorové samozdanenie (daň platí kupujúci, ak je platiteľom dane). Tuzemské „samozdanenie tovarov“ sa uplatňuje aj pri dodaní kovového odpadu a šrotu, ktoré bolo zavedené novelou č. 83/2009 Z. z. zákona o DPH, účinnou od 1. apríla 2009.

Povinnosť platiť daň má podľa § 69 ods. 12 zákona o DPH odberateľ, ktorému bol dodaný kovový odpad a kovový šrot v tuzemsku, ak pôjde o kovový odpad a šrot z výroby alebo z mechanického opracovania kovov a kovové predmety ďalej už nepoužiteľné z dôvodu ich zlomenia, rozrezania, opotrebovania a z podobných príčin.

Odberateľ − platiteľ dane:

  • uvádza povinnosť platiť daň v riad­koch 09 a 10 daňového priznania k DPH,
  • daň ním uplatnenú si môže súčasne aj odpočítať pri splnení podmienok odpočítania dane všeobecne, t. j. podľa ustanovení § 49 až § 51 zákona o DPH.

Dodávateľ − platiteľ dane:

  • dodanie tovaru, resp. dodanie služby, pri ktorom je osobou povinnou platiť daň príjemca, neuvádza v daňovom priznaní k DPH,
  • eviduje toto plnenie v záznamoch podľa § 70 zákona o DPH,
  • vo faktúre vyhotovenej pre zákazníka je podľa § 71 ods. 7 zákona o DPH povinný uviesť odkaz na § 69 ods. 12 zákona o DPH alebo informáciu, že osobou povinnou platiť daň je osoba, ktorej je tovar dodaný,
  • môže si odpočítať daň z prijatých plnení, ktoré použije na svoje zdaniteľné obchody, pri ktorých je osobou povinnou platiť daň príjemca.

♦ Príklad č. 1:
Podnikateľ prevádzkujúci výkupňu druh

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály