Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Uplatnenie zníženej sadzby DPH – jedlá pripravené na okamžitú konzumáciu a jedlá, ktoré si zákazníci vezmú so sebou

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

V tomto vydaní časopisu prinášame komentár k rozsudku Súdneho dvora EÚ k predbežnej otázke týkajúcej sa uplatnenia zníženej sadzby DPH pri dodaní jedál, ktoré sú pripravené na okamžitú konzumáciu, a jedál, ktoré si zákazníci vezmú so sebou – C‑703/19 J. K. proti Dyrektor Izby Administracji Skarbowej w Katowicach, za účasti: Rzecznik Małych i Średnich Przedsiębiorców.

Predmet sporu

Poľský franšízant siete zariadení rýchleho občerstvenia, J.K., predával hotové jedla a pokrmy ako sendviče, šaláty, hranolky, zmrzlinu a pod., ktoré servíroval na plastovom podnose, ku ktorému zákazník dostal papierové obrúsky, a v prípade niektorých produktov aj plastový príbor alebo slamku. Tieto jedlá a pokrmy boli pripravované na mieste z polotovarov, podávali sa teplé alebo studené a zákazníci ich konzumovali na mieste alebo si ich zobrali so sebou.
J.K. uplatňoval rôzne spôsoby predaja: jedlá a pokrmy boli predávané buď v reštaurácii, cez vonkajšie okienko reštaurácie, alebo vo vymedzených priestoroch v nákupných centrách v stravovacích zónach. Tieto dodania považoval za "dodanie hotových pokrmov a jedál", ktoré v Poľsku podliehali DPH vo výške 5%.
Poľský daňový úrad však na základe vykonanej daňovej kontroly konštatoval, že všetky činnosti treba kvalifikovať ako "služby spojené so stravovaním", ktoré podliehajú sadzbe DPH vo výške 8%.
______________________________
Poznámka:
Poľský zákon o DPH pri uplatnení zníženej sadzby DPH neodkazuje na kombinovanú nomenklatúru, ale na nariadenie Rady ministrov o poľskej klasifikácii výrobkov a služieb (ďalej len "PKWiU"), ktoré je klasifikáciou činností na štatistické účely, vymedzujúcou najmä rozsah v ňom nachádzajúcich sa pojmov na základe činnosti konkrétnych subjektov, a nie na základe predmetu DPH.
______________________________
Predmetom sporu bola teda otázka, či sa na činnosť zdaniteľnej osoby spočívajúcej v tom, že rôznymi spôsobmi predáva pokrmy a jedlá pripravené na konzumáciu,
môže uplatniť znížená sadzba DPH.
Argumenty uvedené v rozsudku Súdneho dvora EÚ
-
Súdny dvor EÚ na úvod poznamenal, že:
-
z návrhu na začatie prejudiciálneho konania vyplýva, že:
-
vnútroštátny súd má pochybnosti o spôsobe, akým poľský zákonodarca prebral do vnútroštátneho prá­va
-
oddiel ex 56 PKWiU zahŕňa tak časť služieb, na ktoré sa vzťahuje pojem "reštauračné a stravovacie služby" podľa prílohy III bodu 12a DPH smernice, ako aj časť tovarov, na ktoré sa vzťahuje pojem "potraviny" podľa tejto prílohy III bodu 1,
-
metóda klasifikácie zvolená Poľskou republikou teda môže viesť k situácii, v ktorej:
-
rôzne zdaniteľné plnenia patriace do dvoch odlišných kategórií prílohy III DPH smernice môžu byť na vnútroštátnej úrovni zaradené do tej istej kategórie a podliehať rovnakej zníženej sadzbe,
-
sa na tú istú kategóriu uvedenú v prílohe III DPH smernice môžu uplatniť dve rôzne znížené sadzby DPH, keď
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály