Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Úhrada odmeny za poskytnuté služby v splátkach z hľadiska DPH - rozsudok Súdneho dvora EÚ

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

Súdny dvor EÚ vydal 28. októbra 2021 rozsudok vo veci C324/20 „XBeteiligungsgesellschaft mbH“, v ktorom sa zaoberal otázkou dňa vzniku daňovej povinnosti pri jednorazovom poskytnutí služby, za ktorú bola odmena uhradená v splátkach, ako aj otázkou, či sa nezaplatenie časti tejto odmeny pred jej splatnosťou považuje za nezaplatenie ceny a môže teda viesť k zníženiu základu dane v zmysle článku 90 odsek 1 smernice Rady 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (ďalej len „DPH smernica“).

Východisková situácia
Spoločnosť XBeteiligungsgesellschaft mbH ("spoločnosť X") poskytla v roku 2012 spoločnosti TGmbH sprostredkovateľské služby za účelom predaja pozemku tretej osobe.
Zmluvné povinnosti voči príjemcovi služby si spoločnosť X splnila. Odmena za poskytnuté služby bola na základe dohody medzi uvedenými spoločnosťami stanovená v výške 1 000 000 €, s navýšením o DPH. Dohoda spresňovala, že táto suma mala byť uhradená formou splátok vo výške 200 000 €, zvýšených o DPH. Platby mali byť zaplatené v jednoročných intervaloch, pričom prvá z nich sa mala uskutočniť 30. júna 2013. V okamihu splatnosti každej splátky vystavila spoločnosť X faktúru na splatnú sumu, túto sumu prijala a odviedla DPH v zodpovedajúcej výške.
Daňový úrad v nadväznosti na daňovú kontrolu konštatoval, že k poskytnutiu služby došlo v roku 2012, a teda spoločnosť X mala za uvedený rok zaplatiť DPH z celkovej sumy provízie.
Prejudiciálne otázky
Súdny dvor EÚ sa v tejto súvislosti zaoberal otázkami, či:
-
jednorazové poskytnutie služieb, na ktoré sa vzťahuje odmena vyplatená v splátkach, patrí do pôsobnosti ustanovenia článku 64 ods. 1 DPH smernice; a či
-
v prípade dohody o platbe v splátkach sa nezaplatenie časti odmeny pred jej splatnosťou považuje za nezaplatenie ceny podľa ustanovenia článku 90 ods. 1 DPH smernice a môže teda viesť k zníženiu základu dane.
Rozsudok Súdneho dvora EÚ
Úhrada odmeny za poskytnutú službu v splátkach - otázka dňa vzniku daňovej povinnosti
Na úvod Súdny dvor EÚ uviedol, že článok 64 ods. 1 DPH smernice sa má vykladať s prihliadnutím na článok 63 tejto smernice, keďže tieto ustanovenia sú neoddeliteľne spojené.
Podľa článku 63 DPH smernice je zdaniteľná transakcia uskutočnená a daňová povinnosť vzniká dodaním tovaru alebo poskytnutím služby. Na druhej strane, podľa článku 64 ods. 1 tejto smernice, ak sa za poskytnutie služieb vyúčtováva postupne alebo platí postupne, poskytnutie služieb sa považuje za uskutočnené (podľa článku 63 DPH smernice) uplynutím obdobia, na ktoré sa tieto platby vzťahujú.
Zo spoločného uplatnenia týchto dvoch ustanovení vyplýva, že v pr
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály