Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Účtovné zobrazenie zdaniteľných obchodov v podvojnom účtovníctve

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe

Daň z pridanej hodnoty (ďalej iba „DPH“) predstavuje základný typ univerzálnej nepriamej dane a jeden z hlavných príjmov štátneho rozpočtu. Všeobecným dôvodom implementácie DPH je príjem štátneho rozpočtu tej krajiny, na území ktorej je vykonávaná ekonomická aktivita. Samotný systém DPH je založený na skutočnosti, že túto daň pre konkrétny produkt konečný spotrebiteľ zaplatí v jeho cene, avšak daň štátu v konečnom dôsledku odvedú účastníci distribučného kanála prostredníctvom ustanoveného systému platieb. Ide tak o daň nepriamu, teda vyberá ju a platí ju do štátneho rozpočtu iný subjekt, ako ten, na ktorý efektívne daň dopadá, t. j. na konečného spotrebiteľa.

 

DPH v podvojnom účtovníctve

Vo všeobecnosti sú účtovné prípady podľa § 2 ods. 2 zákona č. 431/2002 Z.z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej iba "zákon o účtovníctve") definované ako účtovanie skutočností o stave a pohybe majetku, stave a pohybe záväzkov, rozdiele majetku a záväzkov, výnosoch, nákladoch, príjmoch, výdavkoch ako aj výsledku hospodárenia účtovnej jednotky. Vychádzajúc z ustanovenia § 2 ods. 1 opatrenia MF SR č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej iba "Postupy účtovania v PÚ") sa za deň uskutočnenia účtovného prípadu považuje deň splnenia dodávky, platby záväzku, inkasa pohľadávky, započítania pohľadávky, postúpenia pohľadávky, prevzatia dlhu, poskytnutia a prijatia preddavku, úhrady úveru alebo pôžičky poskytnutím nového úveru alebo pôžičky, zistenia manka na majetku a záväzkoch, schodku, prebytku majetku, škody na majetku, vkladu do obchodnej spoločnosti a družstva, pohybu majetku vo vnútri účtovnej jednotky a deň zistenia ďalších skutočností vyplývajúcich z osobitných predpisov alebo z vnútorných podmienok účtovnej jednotky, ktoré sú predmetom účtovníctva a ktoré v účtovnej jednotke nastali a účtovná jednotka má k dispozícii potrebné podklady, ktoré dokumentujú tieto skutočnosti.
V kontexte so zákonom č. 222/2004 Z.z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej iba "zákon o DPH") vyplývajú dve skutočnosti, ktoré sa týkajú zdaniteľných obchodov, a to:
-
vznik daňovej povinnosti a
-
vznik práva na odpočítanie dane - samozrejme vo výške ustanovenej spomínaným právnym predpisom. Deň vzniku práva na odpočítanie dane a daňovej povinnosti je z hľadiska účtovných predpisov dňom uskutočnenia účtovného prípadu. V uvedenej súvislosti sa základné princípy účtovania DPH realizujú podľa ustanovenia § 52 ods. 4 Postupov účtovania v PÚ, podľa ktorého sa:
-
na ťarchu účtu
343 - Daň z pridanej hodnoty
účtuje nárok na odpočítanie dane z pridanej hodnoty,
-
v prospech účtu
343 - Daň z pridanej hodnoty
účtuje daňová povinnosť účtovnej jednotky z dane z pridanej hodnoty,
-
na účte
343 - Daň z pridanej hodnoty
účtuje o doklade o oprave základu dane z pridanej hodnoty pri znížení a zvýšení daňovej povinnosti z dane z pridanej hodnoty.
Na ostatné náležitosti mimo vzniku daňovej povinnosti, resp. vzniku práva na odpočítanie DPH, ktoré súvisia s dodávateľsko-odberateľskými vzťahmi (tzn. vznik pohľadávky z uskutočnenej dodávky tovaru alebo služby u dodávateľa (účet
311
), vznik záväzku z prijatej dodávky tovaru alebo služby (účet
321
), prijatie preddavku (účty
221, 324
), poskytnutie preddavku (účty
314, 221
), inkaso pohľadávky (účty
221, 311
), úhrada záväzku (účty
321, 221
) sa zákon o DPHneaplikuje, a teda účtovne sa evidujú v súlade s ich právnou podstatou, pričom sa vychádza zo zásad ustanovených
Účtovanie DPH, keď právo na odpočítanie nevzniká
V aplikačnej praxi samozrejme nastávajú prípady, keď právo na odpočítanie dane z pridanej hodnoty podľa zákona o DPH nevzniká. Účtovný režim DPH v takýchto prípadoch je obsiahnutý v rámci § 52 ods. 5 a ods. 7 Postupov účtovania v PÚ. V zásade treba tak rozlišovať medzi prípadmi, keď právo na odpočítanie DPH nevzniká pri prijatí plnenia charakteru služby a pri nadobudnutí tovaru.
Platí teda, že pri prijatí služby, pri ktorej nevzniká nárok na odpočítanie dane z pridanej hodnoty podľa zákona o DPH, sa daň z pridanej hodnoty účtuje v prospech príslušného účtu záväzkov so súvzťažným zápisom na ťarchu účtu vecne príslušného účtu nákladov.
Príklad č. 1:
Spoločnosť s r. o. - platiteľ DPH, prenajíma budovu skladu, pričom toto plnenie je od DPH oslobodené podľa § 38 ods. 3 zákona o DPH. V súvislosti s úpravou nových zmluvných podmienok s nájomcom využil právne služby, ktoré mu boli fakturované v sume 250 € + 50 € DPH. Spoločnosť zaúčtovala službu v sume 250 € na účet 518 - Ostatné služby a DPH v sume 50 € na účet 548 - Ostatné náklady na hospodársku činnosť. Bol účtovný postup prenajímateľa správny?
Z dôvodu, že prijatá služba od právnej kancelárie výslovne súvisela s plnením od DPH oslobodeným, prenajímateľovi nevzniklo právo na odpočítanie dane podľa § 49 ods. 3 zákona o DPH. Daň zaplatená v cene obstaraných služieb sa však musí účtovať na ťarchu vecne príslušného účtu nákladov - teda rovnako, ako samotná služba na účet
518 - Ostatné služby
. Použitie účtu
548
v predmetnom prípade bolo v rozpore s § 52 ods. 5 Postupov účtovania v PÚ.
* * *
Pri nadobudnutí majetku, ktorým je tovar podľa § 8 zákona o DPH, pri ktorom nevzniká účtovnej jednotke nárok na odpočítanie dane z pridanej hodnoty podľa zákona o DPH, sa táto daň z pridanej hodnoty účtovne zachytáva ako súčasť jeho obstarávacej ceny.
Účtovanie DPH pri nadobudnutí tovaru v tuzemsku z iného členského štátu
Prípady, keď ide o nadobudnutie tovaru v tuzemsku z iného členského štátu, ustanovuje § 11 zákona o DPH, v osobitnom prípade ustanovenie § 11a tohto právneho predpisu.
Z hľadiska DPH je dôležité uvedomiť si, že pri nadobudnutí tovaru v tuzemsku z iného členského štátu podľa § 69 ods. 6 zákona o DPH je povinná platiť DPH osoba, ktorá tovar nadobudne podľa § 11 resp. § 11a zákona o DPH. Ide o tzv. princíp samozdanenia, keď je tuzemský nadobúdateľ povinný k cene tovaru pri jeho nadobudnutí uplatniť slovenskú DPH a odviesť ju do štátneho rozpočtu SR. Zároveň však má právo na úplné alebo pomerné odpočítanie tejto DPH za predpokladu, že nadobudnutý tovar použije pre výkon svojich zdaniteľných obchodov (s výnimkou, ak ide o tovar, pri ktorom nie je možné odpočítať DPH podľa § 49 ods. 7 zákona o DPH). Toto právo na odpočítanie DPH platiteľ môže uplatniť, ak má faktúru od dodávateľa z iného členského štátu.
Deň uskutočnenia účtovného prípadu verzus deň vzniku daňovej povinnosti
Nadobudnutý majetok (teda aj tovar) vyjadrený v cudzej mene prepočítava účtovná jednotka podľa § 24 ods. 2 zákona o účtovníctve na menu euro referenčným výmenným kurzom určeným a vyhláseným Európskou centrálnou bankou alebo Národnou bankou Slovenska v deň predchádzajúci dňu uskutočnenia účtovného prípadu alebo v iný deň, ak to ustanovuje osobitný predpis, v deň, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka alebo v deň, ktorým je rozhodný deň, ku ktorému sa preberá majetok a záväzky od zahraničnej zanikajúcej právnickej osoby. Dňom uskutočnenia účtovného prípadu je deň splnenia dodávky, platby záväzku, inkasa pohľadávky, započítania pohľadávky, postúpenia pohľadávky, prevzatia dlhu, poskytnutia a prijatia preddavku, úhrady úveru alebo pôžičky poskytnutím nového úveru alebo pôžičky, zistenia manka na majetku a záväzkoch, zistenia schodku a prebytku majetku, zistenia škody na majetku, vkladu do obchodnej spoločnosti a družstva, pohybu majetku vo vnútri účtovnej jednotky a deň zistenia ďalších skutočností vyplývajúcich z osobitných predpisov alebo z vnútorných podmienok účtovnej jednotky, ktoré sú predmetom účtovníctva a ktoré v účtovnej jednotke nastali a účtovná jednotka má k dispozícii potrebné podklady dokumentujúce tieto skutočnosti.
V prípade nadobudnutia tovaru z iného členského štátu je teda potrebné vychádzať z toho, ktorý okamih bol obchodnými stranami zmluvne dohodnutý ako deň splnenia dodávky, a ako sú dohodnuté prepravné podmienky. V praxi sa možno najčastejšie stretnúť s prípadmi, keď za splnenie dodávky je potrebné považovať prechod vlastníckeho práva na odberateľa. Podľa Obchodného zákonníka platí, že kupujúci nadobúda vlastnícke právo k tovaru, len čo je mu tovar dodaný. Pred odovzdaním kupujúci môže nadobudnúť vlastnícke právo k prepravovanému tovaru, len ak získa oprávnenie nakladať so zásielkou. Jednotlivé strany si však podľa Obchodného zákonníka môžu písomne dojednať, že kupujúci nadobudne vlastnícke právo pred dobou uvedenou v § 443 Obchodného zákonníka, ak predmetom kúpy je tovar jednotlivo určený, alebo tovar určený podľa druhu a v čase prechodu vlastníckeho práva bude dostatočne označený na odlíšenie od iného tovaru, a to spôsobom dojednaným medzi stranami, inak bez zbytočného odkladu oznámeným kupujúcemu. Jednotlivé strany si tiež môžu písomne dohodnúť, že kupujúci nadobudne vlastnícke právo k tovaru neskôr, než je ustanovené v § 443 Obchodného zákonníka. Ak z obsahu tejto výhrady vlastníckeho práva nevyplýva niečo iné, predpokladá sa, že kupujúci má nadobudnúť vlastnícke právo až úplným zaplatením kúpnej ceny.
Ak sa požaduje platba pri nadobudnutí tovaru v tuzemsku z iného členského štátu v cudzej mene, prepočíta sa obstarávacia cena tovaru na účely určenia základu dane pre DPH na menu euro referenčným výmenným kurzom určeným a vyhláseným Európskou centrálnou bankou alebo Národnou bankou Slovenska v deň predchádzajúci dňu vzniku daňovej povinnosti. Daňová povinnosť pri nadobudnutí tovaru v tuzemsku z iného členského štátu vzniká buď:
-
15. deň k
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály