Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Subjekty cestovného ruchu a uplatňovanie DPH

Dátum: Rubrika: Z praxe

Uplatňovanie režimu DPH cestovnými kanceláriami a cestovnými agentúrami je upravené zákonom č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“), ktorý ustanovuje osobitnú úpravu uplatňovania DPH v rámci § 65. V nasledujúcom článku sa zameriame na správne uplatňovanie DPH subjektmi cestovného ruchu.

Právna úprava cestovných kancelárií a cestovných agentúr a rozsah ich podnikania

Definíciu subjektu podnikajúcu ako cestovná kancelária, resp. cestovná agentúra obsahuje zákon č. 170/2018 Z. z. o zájazdoch, spojených službách cestovného ruchu, niektorých podmienkach podnikania v cestovnom ruchu a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o zájazdoch“). Prevádzkovanie cestovnej kancelárie alebo cestovnej agentúry je podnikaním na základe živnostenského oprávnenia.

Cestovnou kanceláriou je obchodník, ktorý kombinuje služby cestovného ruchu na účely zostavenia zájazdu, predáva alebo ponúka na predaj zájazdy a uzatvára zmluvu o zájazde alebo sprostredkúva spojené služby cestovného ruchu.

Cestovná kancelária má výlučné právo:

  1. uzatvárať zmluvy o zájazde vo vlastnom mene, prostredníctvom iného obchodníka alebo spolu s iným obchodníkom,
  2. zasielať údaje, ktoré sa týkajú cestujúceho, inému obchodníkovi podľa § 3 ods. 1 písm. b) piateho bodu,
  3. sprostredkovať spojené služby cestovného ruchu.

Cestovná kancelária ďalej:

  1. vytvára kombinácie služieb cestovného ruchu, ktoré nie sú zájazdom, ponúka a predáva ich inej cestovnej kancelárii alebo cestovnej agentúre na účel ďalšieho predaja,
  2. ponúka a predáva služby cestovného ruchu,
  3. sprostredkúva predaj služieb cestovného ruchu pre inú cestovnú kanceláriu, cestovnú agentúru alebo iné osoby, najmä dopravcov alebo prevádzkovateľov ubytovacích zariadení,
  4. sprostredkúva predaj zájazdov pre inú cestovnú kanceláriu; zmluva o zájazde sa musí uzatvoriť v mene cestovnej kancelárie, pre ktorú sa zájazd sprostredkúva, a táto zodpovedá za plnenie zmluvy o zájazde,
  5. predáva predmety súvisiace s cestovným ruchom.

Cestovnou agentúrou je obchodník, ktorý v rozsahu predmetu podnikania:

  1. vytvára kombinácie služieb cestovného ruchu, ktoré nie sú zájazdom, ponúka a predáva ich inej cestovnej kancelárii alebo cestovnej agentúre na účel ďalšieho predaja,
  2. ponúka a predáva služby cestovného ruchu,
  3. sprostredkúva predaj služieb cestovného ruchu pre inú cestovnú kanceláriu, cestovnú agentúru alebo iné osoby, najmä dopravcov alebo prevádzkovateľov ubytovacích zariadení,
  4. sprostredkúva predaj zájazdov pre inú cestovnú kanceláriu; zmluva o zájazde sa musí uzatvoriť v mene cestovnej kancelárie, pre ktorú sa zájazd sprostredkúva, a táto zodpovedá za plnenie zmluvy o zájazde,
  5. predáva predmety súvisiace s cestovným ruchom.

Cestovná kancelária alebo cestovná agentúra nesmie spro­stredkovať predaj zájazdu pre osobu, ktorá nie je cestovnou kanceláriou.

Cestovné kancelárie a DPH

Osobitný režim zdaňovania činností vykonávaných cestovnými kanceláriami a cestovnými agentúrami je predmetom ustanovenia § 65 zákona o DPH. Ide o zjednodušený postup pri uplatňovaní dane u týchto subjektov pri predaji služieb cestovného ruchu, pričom za služby cestovného ruchu sa považujú jednotlivé služby cestovného ruchu alebo ich kombinácie.

Zákon o DPH teda ukladá povinnosť uplatňovať osobitnú úpravu zdaňovania služieb cestovného ruchu cestovným kanceláriám a cestovným agentúram, ale taktiež aj iným platiteľom DPH (ďalej len „cestovná kancelária“) v prípade, ak obstarávajú od iných zdaniteľných osôb tovary a služby na účel uskutočnenia cesty (ďalej len „služby cestovného ruchu“) a tieto vo vlastnom mene predávajú zákazníkom.

Je tak zrejmé, že uvedený osobitný režim zdaňovania nesmú používať cestovné kancelárie, ak sprostredkovávajú služby cestovného ruchu v mene a na účet inej osoby.

Možno tiež poznamenať, že spomínaná osobitná úprava uplatňovania DPH sa vzťahuje nielen na cestovné kancelárie, ale aj na iné zdaniteľné osoby, ktoré vo svojom mene na účet zákazníka obstarávajú služby cestovného ruchu.

Osobitnú úpravu zdaňovania služieb cestovného ruchu je povinná uplatniť napríklad aj vzdelávacia agentúra – platiteľ DPH – pri predaji študijného pobytu študentovi, v rámci ktorého pre študenta obstará od iných dodávateľov ubytovanie, stravovanie, dopravu a vzdelávanie. Služby cestovného ruchu obstarané od iných zdaniteľných osôb sa považujú za dodanie jednej služby zákazníkovi.

Osobitnú úpravu ­zdaňovania použije cestovná kancelária voči každému zákazníkovi bez rozdielu, či je zákazník podnikateľský subjekt, ktorý použije prijaté služby na účely svojho podnikania, resp. či zákazník je konečný spotrebiteľ (dovolenkujúca osoba).

Osobitnú úpravu zdaňovania použije cestovná kancelária pri:

  • kombinácii jednotlivých služieb cestovného ruchu a iných služieb, ako napríklad: ubytovania, dopravy, stravovania, služby sprievodcu a pod., ktoré obstará platiteľ DPH od iných osôb a následne ich predáva za účelom zrealizovania zájazdu, resp. balíka služieb vo vlastnom mene ako jednu službu cestovného ruchu; v rámci tejto kombinácie vždy musí byť jednou službou ubytovanie alebo doprava,
  • jednotlivej službe cestovného ruchu, ktorou môže byť buď doprava, alebo ubytovanie, popri ktorých platiteľ poskytuje aj ďalšie služby, ako sú napr. informácie a rady týkajúce sa ponúk o výbere dovolenky a rezervácii ubytovania, resp. dopravy a pod., ktoré obstará od iných osôb a následne ich predáva vo vlastnom mene.

Pojem „dodanie jednej služby cestovného ruchu“ (§ 65 ods. 1 zákona o DPH) sa vzťahuje iba na služby zabezpečené tretími zdaniteľnými osobami. Bez ohľadu na to, či vlastné služby poskytnuté cestovnou kanceláriou (napr. doprava osôb) sú alebo nie sú nevyhnutné pre celkovú službu v oblasti cestovného ruchu, nemožno ich chápať ako „jednu službu cestovného ruchu“ a v dôsledku toho sa s nimi z daňového hľadiska nemôže zaobchádzať na účely výpočtu základu dane rovnako ako s „jednou službou cestovného ruchu“.

Poskytnutie vlastnej služby podlieha všeobecnej úprave, resp. bežnému režimu dane z pridanej hodnoty a nie osobitnej úprave pre cestovné kancelárie.

Službou cestovného ruchu sa na účely zákona o DPH rozumie:

  • Kombinácia služieb cestovného ruchu a iných služieb, pokiaľ sú jednotlivé služby obstarané (nakúpené) od iných zdaniteľných osôb za účelom ich následného predaja zákazníkovi. V rámci tejto kombinácie vždy musí ísť aj o poskytnutie služby cestovného ruchu, ako je dopra
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály