Vyhľadávanie v online časopise
Online časopis
Stravovanie zamestnancov z hľadiska účtovania a uplatňovania zákona o DPH
Dátum: Rubrika: Aktuálne
Zamestnávateľ je povinný zabezpečovať zamestnancom vo všetkých zmenách stravovanie zodpovedajúce zásadám správnej výživy priamo na pracoviskách alebo v ich blízkosti. V článku sa zameriame na problematiku stravovania zamestnancov v súvislosti s jeho účtovaním, ako aj uplatňovaním zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“).
Stravovanie zamestnancov v súlade s § 152 zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v z. n. p. (ďalej len „Zákonník práce“) môže platiteľ dane zabezpečovať rôznymi formami:
- vo vlastnom stravovacom zariadení (napr. závodná jedáleň),
- v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa, príp. prostredníctvom právnickej alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie poskytovať stravovacie služby (závodná jedáleň, reštaurácia a pod.),
- prostredníctvom sprostredkovateľov, ktorí samotné stravovacie služby neposkytujú, ale ich zabezpečujú od iných osôb.
Poskytovanie stravovania zamestnancom je v súlade s § 9 ods. 1, príp. ods. 4 zákona o DPH dodaním služby. Základom dane pri dodaní služby stravovania je protihodnota, ktorú zaplatil zamestnanec, znížená o DPH (rozsudok ESD C-412/03).
Zamestnávateľ:
- spravidla prispieva na stravovanie zamestnancovi v sume najmenej 55 % ceny jedla, najviac však na každé jedlo do sumy 55 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín podľa zákona č. 283/2002 Z. z. o cestovných náhradách v z. n. p. (ďalej len „zákon o cestovných náhradách“); v prípade stravovacej poukážky sa cenou jedla rozumie hodnota stravovacej poukážky, ktorá musí predstavovať najmenej 75 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín podľa osobitného predpisu, aktuálne vo výške do 2,20 €, tzn. 55 % zo 4 €, je príspevok zamestnávateľa na účely zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „zákon o dani z príjmov“) daňovým výdavkom; o príspevku účtuje na ťarchu účtu 527 − Zákonné sociálne náklady,
- môže prispieť na stravovanie zamestnancovi aj sumou presahujúcou stanovený limit 55 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 − 12 hodín podľa zákona o cestovných náhradách; suma presahujúca stanovený limit nie je na účely zákona o dani z príjmov daňovým výdavkom zamestnávateľa; o časti príspevku presahujúcej limit účtuje na ťarchu účtu 528 − Ostatné sociálne náklady,
- prispieva aj zo sociálneho fondu; o príspevku účtuje na ťarchu účtu 472 − Sociálny fond, väčšina zamestnávateľov príspevok na stravovanie zamestnancov zo sociálneho fondu poskytuje napriek tomu, že zo zákona č. 152/1994 Z. z. o sociálnom fonde a o zmene a doplnení zákona č. 286/1992 Zb. o daniach z príjmov v z. n. p. im táto povinnosť nevyplýva,
- daň z pridanej hodnoty odvádza z protihodnoty, ktorú platí zamestnanec; účtuje v prospech účtu 343 − Daň z pridanej hodnoty.
Vznik daňovej povinnosti
Daňová povinnosť pri dodaní služby vzniká podľa § 19 ods. 2 zákona o DPH dňom dodania služby. Ak je platba prijatá pred dodaním tovaru alebo služby, vzniká podľa § 19 ods. 4 zákona o DPH daňová povinnosť z prijatej platby dňom prijatia platby.
1 . Zabezpečenie stravovania vo vlastnom stravovacom zariadení pre vlastných zamestnancov
♦ Príklad č. 1:
Platiteľ dane zabezpečuje stravovanie zamestnancov poskytovaním jedla vo vlastnom stravovacom zariadení. Náklady na jednu stravnú jednotku predstavujú 3 € bez DPH.
Zamestnávateľ, platiteľ dane, si z nákupu surovín odpočíta daň podľa § 49 − § 51 zákona o DPH.
Pri poskytovaní stravy vlastným zamestnancom určí základ dane podľa § 22 zákona o DPH.
Cena poskytnutej stravy bez DPH |
3,00 € |
Z toho: – príspevok zamestnávateľa (55 %) – základ dane (45 %) – daň 20 % (1,35 x 20) |
1,65 € (suma spĺňa limit do 2,20 €) 1,35 € 0,27 € |
Zamestnanec hradí |
1,62 € |
Zamestnávateľ hradí |
1,65 € |
Cena poskytnutej stravy s DPH (1,62 + 1,65) |
3,27 € |
Služba je dodaná dňom poskytnutia stravy. Ak zaplatenie stravných lístkov predchádza momentu poskytnutia stravovacej služby, vzniká daňová povinnosť dňom prijatia platby (§ 19 ods. 4 zákona o DPH). Do daňového priznania uvádza zamestnávateľ základ dane, protihodnotu, ktorú hradí zamestnanec (1,35 €) a tomu prislúchajúcu daň (0,27 €).
Účtovanie:
Text |
Suma v € |
MD |
DAL | ||
---|---|---|---|---|---|
1a. |
25. 2. |
Nákup 1 000 ks tlačív á 0,06 €/ks, ktoré budú predávané zamestnancom ako stravné lístky |
60,00 |
501 |
211 |
1b. |
25. 2. |
Zúčtovanie prírastku stravných lístkov ako príjem tlačív na podsúvahovom účte v cene stravného lístka (1 000 x 3 €) |
3 000,00 |
75x |
799 |
2. |
28. 2. |
Predaj 50 ks stravných lístkov zamestnancom – príjem do pokladnice (1,62 € x 50ks) – povinnosť odvodu DPH (0,27 € x 50ks) |
81,00 13,50 |
211 335A |
335 343 |
3. |
28. 2. |
Úbytok stravných lístkov na podsúvahovom účte (50 x 3 €) |
150,00 |
799 |
75x |
4. |
1. 3.
|
Náklady na výrobu 50 ks jedál, napr.: – materiál − potraviny – odpisy – mzdy – sociálne poistenie Spolu (50 ks x 3 €) (Zamestnávateľ, platiteľ dane, má právo na odpočítanie dane podľa § 49 − § 51 zákona o DPH.) |
150,00 |
501 551 521 524 |
112 082 331 336 |
5. |
1. 3. |
Výroba jedál 50 ks á 3 € |
150,00 |
123 |
613 |
6a. |
1. 3. |
Výdaj jedál 50 ks á 3 € |
150,00 |
613 |
123 |
6b. |
1. 3. |
Výdaj jedál: – vyrovnanie záväzku voči zamestnancom (1,62 x 50) – výnosy (3 x 50) – DPH* (0,27 x 50) – náklady (1,65 x 50), výška nákladov spĺňajúca limit |
81,00 150,00 13,50 82,50 |
335
527 |
601 335A |
* V danom prípade je platba prijatá pred dodaním služby, podľa § 19 ods. 4 zákona o DPH vzniká daňová povinnosť dňom prijatia platby; dodaním služby už daňová povinnosť nevzniká, na účet 343 − DPH sa neúčtuje.
Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.
Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).
Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov
Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.