Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Sprostredkovanie poistenia, povinná registrácia pre DPH a pomerné odpočítanie DPH

Dátum: Rubrika: Z praxe

Poisťovacie služby vrátane sprostredkovania poistenia sú od DPH oslobodené. Vstupujú však do obratu pre povinnú registráciu ich poskytovateľa za platiteľa DPH. Prípadová štúdia uvádza postup v prípade určenia obratu pre povinnú registráciu, uplatňovanie DPH pri oslobodených aj neoslobodených dodávkach jedného platiteľa a rovnako aj odpočítanie DPH z prijatých vstupov od dodávateľov so sídlom v SR a rovnako aj so sídlom v EÚ.

♦ Príklad – zadanie:
Pani Alena podniká ako SZČO a je finančným sprostredkovateľom životného poistenia pre klientov v SR. Spolupracuje s komerčnou poisťovňou so sídlom v SR, ktorá je jej odberateľom, resp. jej vypláca sprostredkovateľské provízie. Svoju činnosť vykonáva ako tzv. „podriadený finančný agent“ na základe oprávnenia udeleného Národnou bankou Slovenska (sektor poistenia a zaistenia) a zmluvy o spolupráci s poisťovňou uzavretej v zmysle Obchodného zákonníka. Okrem toho poskytuje ako SZČO aj reklamné a marketingové služby pre podnikateľské subjekty so sídlom v SR. 

Poisťovacie služby a oslobodenie od DPH

Poisťovacie služby ako také sú v zmysle § 37 zákona o DPH od DPH oslobodené. Konkrétne ide o:

  • poisťovaciu a zaisťovaciu činnosť samotných poisťovní a zaisťovní,
  • sprostredkovanie poistenia a zaistenia.

Pani Alena z nášho príkladu vykonáva sprostredkovateľskú činnosť v oblasti poistenia. Na účely DPH je táto činnosť oslobodená od DPH, pri jej poskytovaní neuplatňuje voči svojmu odberateľovi (komerčnej poisťovni) DPH v žiadnej sadzbe.

Finančné služby a povinná registrácia za platiteľa DPH

V zmysle § 4 zákona o DPH je každá zdaniteľná osoba so sídlom, miestom podnikania, resp. prevádzkarňou v SR povinná sledovať svoj obrat na účely povinnej registrácie za platiteľa DPH. Ak jej obrat za najviac 12 predchádzajúcich po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov dosiahne sumu 49 790 eur, daná zdaniteľná osoba je povinná podať žiadosť o registráciu pre DPH. 

Pri sledovaní obratu platia tieto pravidlá:

  • obrat sa sleduje za 12 po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov – t. j. nejde o kalendárny rok, ale o akékoľvek obdobie 12 mesiacov (napr. od 1. 4. 2013 do 31. 3. 2014),
  • žiadosť o registráciu pre daň je potrebné podať do 20. dňa po skončení mesiaca, v ktorom bol daný obrat dosiahnutý,
  • ak zdaniteľná osoba dosiahne obrat 49 790 eur za obdobie kratšie ako 12 mesiacov, podať žiadosť o registráciu je povinná do 20. dní po skončení mesiaca, v ktorom dosiahla tento obrat (z titulu výrazu „najviac“) − napr. ak podnikateľský subjekt dosiahne kumulovaný obrat 50 000 eur za obdobie od 1. 3. 2013 do 31. 5. 2013, je povinný podať žiadosť o registráciu pre daň do 20. 6. 2013.

Pojem „obrat“, ktorý sa v súvislosti s povinnou registráciu pre DPH používa, je definovaný v § 4 ods. 9 zákona o DPH, pričom presnejšiu definíciu uvádza usmernenie MF SR č. MF/12 860/2004-73.

Do obratu sa zahŕňajú:

  • výnosy, resp. príjmy z dodaných tovarov a služieb v tuzemsku bez DPH vrátane výnosov (príjmov) z prenájmu nehnuteľnosti aj v prípade, že sú od DPH oslobodené v zmysle § 38 zákona o DPH a vrátane predaja nehnuteľnosti v zmysle § 38 zákona o DPH, ktorý nie je príležitostným predajom,
  • výnosy, resp. príjmy z finančných služieb (§ 39) a z poisťovacích služieb (§ 37), ak sú poskytované ako hlavné služby.

Do obratu sa nezahŕňajú:

  • výnosy, resp. príjmy z dodaných tovarov a služieb oslobodených od DPH v zmysle § 28 až § 36 a v zmysle § 40 až § 42 zákona o DPH,
  • výnosy, resp. príjmy z tovarov a služieb, ktorých miesto dodania sa nenachádza v SR − nepočíta sa tu teda dodanie tovaru odberateľovi z iného členského štátu EÚ oslobodené od DPH v zmysle § 43 ods. 1 zákona o DPH či dodanie služby, ktorej miesto dodania sa nachádza v krajine odberateľa,
  • výnosy, resp. príjmy z príležitostne predaného hmotného a nehmotného majetku okrem zásob,
  • výnosy, resp. príjmy z finančných služieb (§ 39) a z poisťovacích služieb (§ 37), ak sú poskytované ako doplnkové služby pri dodaní tovaru alebo služby.

Ak zdaniteľná osoba − účtovná jednotka účtuje v sústave podvojného účtovníctva, do obratu zahŕňa výnosy zaúčtované v danom kalendárnom mesiaci.

Ak zdaniteľná osoba − účtovná jednotka účtuje v sústave jednoduchého účtovníctva alebo

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály