Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Služobná cesta zamestnanca a DPH

Dátum: Rubrika: Poradňa

Zamestnanec vyslaný na tuzemskú služobnú cestu dostane preddavok a z neho uhradí ubytovanie vo výške 80 eur. Hotel mu vydá z doklad z registračnej pokladnice, kde je rozpísaná DPH. K tomuto dokladu dostane dodací list – nedaňový doklad, na ktorom sú uvedené údaje ako názov firmy, IČO, DIČ a IČ DPH, a v texte je uvedené meno a priezvisko zamestnanca a informácia, že mu boli poskytnuté raňajky. Môže si spoločnosť z takto prijatého dokladu o ubytovaní zamestnanca uplatniť DPH v plnej výške?

Ako by sa malo postupovať v prípade, ak zamestnanec nemá poskytnutý preddavok a ubytovanie na služobnej ceste uhradí zo svojich peňazí? V ubytovacom zariadení dostane len doklad z registračnej pokladnice. Má spoločnosť nárok na odpočítanie DPH?

Podľa § 4 ods. 1 písm. b) zákona č. 283/2002 Z. z. o cestovných náhradách v z. n. p. (ďalej len „zákon o cestovných náhradách“) platí, že zamestnancovi vyslanému na pracovnú cestu patrí náhrada preukázaných výdavkov za ubytovanie — ide o zákonný nárok zamestnanca. Ak zamestnanec zaplatil za ubytovanie na pracovnej ceste a má o tom doklad, má nárok na náhradu za ubytovanie v preukázanej výške. Práve preto mu zamestnávateľ poskytuje preddavok na pracovnú cestu.

V zmysle § 49 ods. 2 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) platí zásada, že platiteľ môže odpočítať od dane, ktorú je povinný platiť, daň z tovarov a služieb, ktoré použije na dodávky tovarov a služieb ako platiteľ s výnimkou podľa odsekov 3 a

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály