Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Služby poskytované zriaďovateľom, ktorý je členom DPH skupiny, prevádzkarni v inom členskom štáte EÚ

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

Súdny dvor Európskej únie („Súdny dvor EÚ“) vydal 11. marca 2021 rozhodnutie vo veci C812/19 Danske Bank A/S, Danmark, Sverige filial, proti Skatteverket. Zaoberal sa v ňom otázkou, či do pôsobnosti DPH patria služby, ktoré svojej pobočke vo Švédsku poskytuje jej zriaďovateľ so sídlom v Dánsku, ktorý je členom DPH skupiny.

Predmet sporu

Spoločnosť Danske Bank má ústredie v Dánsku a činnosť vykonáva aj prostredníctvom pobočky vo Švédsku. Zriaďovateľ tejto pobočky je súčasťou skupiny registrovanej na účely DPH podľa dánskej vnútroštátnej právnej úpravy, do ktorej bol transponovaný článok 11 smernice Rady 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (ďalej len "smernica o DPH").
V rámci svojej činnosti v škandinávskych krajinách Danske Bank používa počítačovú platformu, ktorá je z veľkej časti spoločná pre všetky prevádzkarne tejto spoločnosti. Ústredie spoločnosti v Dánsku účtuje pobočke vo Švédsku náklady spojené s využívaním tejto platformy na účely jej podnikania vo Švédsku.
S cieľom posúdenia, či predmetné transakcie podliehajú DPH, bola predmetom sporu otázka, či zdaniteľná osoba (ústredie spoločnosti), ktorá je členom DPH skupiny v jednom členskom štáte EÚ a jej prevádzkareň v inom členskom štáte EÚ sa majú považovať za odlišné (nezávislé) zdaniteľné osoby, keď zriaďovateľ pripisuje prevádzkarni náklady v súvislosti s poskytnutými službami.
Argumenty Súdneho dvora EÚ
Súdny dvor EÚ najskôr pripomenul, že podľa článku 2 ods. 1 písm. c) smernice o DPH podlieha DPH poskytovanie služieb za protihodnotu na území členského štátu EÚ zdaniteľnou osobou, ktorá koná v postavení zdaniteľnej osoby.
Podľa článku 9 ods. 1 prvého pododseku tejto smernice je "zdaniteľná osoba" každá osoba, ktorá nezávisle a na akomkoľvek mieste vykonáva ekonomickú činnosť, odhliadnuc od účelu alebo výsledkov tejto činnosti.
V súvislosti s poskytovaním služieb medzi ústredím spoločnosti nac
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály