Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Služby poskytované členom

Dátum: Rubrika: Aktuálne

Služby dodávané členom rôznych združení, komôr, hnutí a strán môžu byť za určitých podmienok oslobodené od DPH. Podmienky, pri splnení ktorých sú uvedené služby oslobodené od dane, upravuje § 32 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“), ktorý je transpozíciou článku 132 ods. 1 písm. f) smernice 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (ďalej len „smernica o DPH“).

Podľa uvedeného článku smernice o DPH oslobodené od dane sú služby poskytované nezávislými skupinami osôb, ktorých činnosť je oslobodená od dane alebo vo vzťahu ku ktorej nevystupujú ako zdaniteľné osoby, a to na účely obstarania služieb pre ich členov, ktoré sú priamo potrebné na uskutočňovanie tejto činnosti, keď tieto skupiny požadujú od svojich členov presnú úhradu ich podielu na spoločných výdavkoch, pod podmienkou, že takéto oslobodenie od dane nespôsobí narušenie hospodárskej súťaže.

Podmienky oslobodenia od DPH

Základnou podmienkou oslobodenia od DPH je to, že ide o služby, ktoré sú dodané členom bez žiadania úhrady, nakoľko tieto služby sú financované z členských príspevkov členov hnutí, cirkví, politických strán, občianskych združení, profesijných komôr, pričom ich činnosť je na báze neziskovosti.

Od dane sú oslobodené aj ďalšie služby dodávané svojim členom, ak ich dodáva právnická osoba, za splnenia ďalších podmienok:

  • Ide o služby, ktorých všetci príjemcovia ako členovia vykonávajú činnosti oslobodené od dane (poštové služby, zdravotná starostlivosť, služby sociálnej pomoci, výchovné a vzdelávacie služby atď.).
  • Tieto služby sú nevyhnutné na predmetné činnosti.
  • Právnická osoba, ktorá poskytuje služby svojim členom, žiada od členov len úhradu podielu na spoločných výdavkoch.
  • Toto oslobodenie nenarušuje hospodársku súťaž.

Služby poskytnuté len niektorým členom združenia

Združenie zariadení pôsobiacich v oblasti zdravotnej starostlivosti poskytuje za protihodnotu svojim členom, ktorých činnosť je oslobodená od DPH alebo vo vzťahu ku ktorej nevystupujú ako zdaniteľné osoby, služby v oblasti zdravotnej starostlivosti, najmä služby týkajúce sa noriem kvality, ako aj definovania a podpory politiky kvality v oblasti zdravotnej starostlivosti.

Časť služieb, ktoré poskytuje členom združenia, sa financuje na základe zákona o cenách za služby v oblasti zdravotnej starostlivosti s oslobodením od DPH.

Združenie poskytuje niektorým svojim členom, konkrétne nemocniciam, ako aj iným inštitúciám a osobám tiež služby, za ktoré dostáva oddelenú odmenu, pričom príjemcov týchto služieb fakturuje individuálne. Odmena, ktorú požaduje, nepresahuje skutočné náklady.

Z ustanovenia § 32 zákona o DPH ako aj z článku 132 ods. 1 písm. f) smernice o DPH nevyplýva, že v ňom uvedené oslobodenie sa musí vzťahovať

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály