Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Služby poskytnuté českej príspevkovej organizácii

Dátum: Rubrika: Poradňa

Slovenský platiteľ DPH poskytuje službu pre štátnu príspevkovú organizáciu Ředitelství silnic a dálnic v ČR. Uvedená organizácia má pridelené identifikačné číslo pre DPH v ČR (ale ako prehlásili, ich hlavná činnosť nie je v zmysle zákona o DPH podnikaním a z tohto titulu nie je osobou „povinnou k dani“).

Prechádza daňová povinnosť na príjemcu služby v ČR, i keď je príspevkovou organizáciou z titulu, že má pridelené identifikačné číslo pre DPH v ČR (uvedenú skutočnosť sme overovali na stránke Finančnej správy v ČR, kde ako typ registrácie je uvedené „plátce“).

Ak áno, bol by takýto prístup v prípade všeobecného pravidla § 15 ods. 1 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) aj v prípade špecifického pravidla uvedeného v § 16 ods. 1 zákona o DPH?

Na účely zákona o DPH predmetom dane je dodanie služby za protihodnotu v tuzemsku uskutočnené zdaniteľnou osobou, ktorá koná v postavení zdaniteľnej osoby.

Podľa § 15 zákona o DPH miestom dodania služby zdaniteľnej osobe, ktorá koná v postavení zdaniteľnej osoby, je miesto, kde má táto osoba sídlo. Miestom dodania služby osobe inej ako zdaniteľnej osobe je miesto, kde má dodávateľ služby sídlo.

V zásade

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály