Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Sledovanie zmeny účelu použitia investičného majetku a následná úprava pôvodne odpočítanej DPH od roku 2019

Dátum: Rubrika: Z praxe

Platiteľ DPH môže v momente obstarania majetku odpočítať príslušnú vstupnú DPH iba v prípade, že dané vstupy použije v plnej miere na dodávky zdaňované daňou z pridanej hodnoty. Rovnako iba v prípade, že dané vstupy budú v plnej miere použité na podnikateľské účely. Ak sa však predpokladaný účel použitia, resp. použitie na dodávky podliehajúce/nepodliehajúce DPH v budúcnosti zmení, platiteľ DPH je povinný dodatočne odpočítanú DPH upraviť a rozdiel vysporiadať v daňovom priznaní k DPH. Povinnosť sledovať účel použitia v zmysle „podnikateľské vs. nepodnikateľské účely“ sa od 1. januára 2019 okrem nehnuteľností vzťahuje aj na hnuteľný investičný majetok.

Ak platiteľ DPH už v momente obstarania vstupu – teda prijatia tovarov a služieb s potenciálnou možnosťou odpočítania DPH – predpokladá jeho čiastočné použitie na podnikateľské účely a zároveň prirodzene čiastočne na účely nepodnikateľské, odpočítanú DPH vo vybraných prípadoch upraví v zmysle § 49 ods. 5 a § 49a ods. 1 zákona o DPH nasledujúcim spôsobom:

  • ak plánuje odpisovaný hmotný majetok v nasledujúcom období používať aj na účely podnikania, no čiastočne aj na nepodnikateľské účely, môže sa rozhodnúť, že:
    1. časť DPH zodpovedajúcu rozsahu používania tohto majetku na nepodnikateľské účely buď neodpočíta, alebo
    2. odpočíta vstupnú DPH v plnej výške.

Ak si vyberie druhú možnosť – teda plné odpočítanie vstupnej DPH – použitie tohto majetku na všetky účely zdaní. Použitie tohto majetku na nepodnikateľské účely, prípadne osobnú spotrebu samotného platiteľa DPH či jeho zamestnancov sa v zmysle § 9 ods. 2 a 3 zákona o DPH považuje za dodanie služby, resp. v zmysle § 8 ods. 3 zákona o DPH za dodanie tovaru.

Za odpisovaný majetok sa na tento účel považuje hmotný majetok podľa § 22 ods. 2 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „zákon o dani z príjmov“), napríklad a najčastejšie samostatné hnuteľné veci, resp. súbory so samostatným technicko-ekonomickým určením, ktorých vstupná cena je vyššia ako 1 700 eur a prevádzkovo-technické funkcie dlhšie ako 1 rok.

  • ak plánuje na účely podnikania a zároveň aj na nepodnikateľské účely použiť služby a neodpisovaný hmotný majetok, nemôže sa rozhodnúť medzi čiastočným odpočítaním vstupnej DPH a úplným zdanením výstupu.

DPH odpočíta len čiastočne, a to v pomere, ktorý zodpovedá používaniu služieb a majetku na podnikateľské účely k celkovému rozsahu používania.

Pomer použitia hmotného majetku a služieb na podnikanie a na iný účel ako na podnikanie je platiteľ DPH povinný stanoviť sám:

    • podľa výšky príjmu z podnikania a iného príjmu, ako je príjem z podnikania, doby používania hmotného majetku a služieb na podnikanie a na iný účel ako na podnikanie,
    • alebo podľa iného kritéria, použitie ktorého objektívne odráža rozsah použitia hmotného majetku a služieb na podnikanie a na iný účel ako na podnikanie.
  • ak plánuje na podnikateľské a zároveň aj nepodnikateľské účely použiť investičný majetok uvedený v § 54 ods. 2 písm. b) a c) zákona o DPH, odpočíta príslušnú vstupnú DPH len v rozsahu použitia tohto majetku na podnikanie.

Pomer použitia nehnuteľnosti na podnikanie a na iný účel určí napr. podľa plochy nehnuteľnosti používanej na podnikanie a na iný účel ako na podnikanie.

Ide o:

  • budovy, stavebné pozemky, byty a nebytové priestory,
  • nadstavby budov, prístavby budov a stavebné úpravy budov, bytov a nebytových priestorov, ktoré si vyžadujú stavebné povolenie v zmysle § 76 zákona č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) v z. n. p. – rekonštrukcia so stavebným povolením sa na účely zákona o DPH považuje za samostatný investičný majetok.

Rovnako je platiteľ DPH povinný vstupnú DPH otestovať vzhľadom na príslušnosť predmetného vstupu k svojim zdaňovaným, resp. nezdaňovaným dodávkam:

  • vstupnú DPH môže v plnej miere odpočítať, ak daný vstup predpokladá jednoznačne použiť na dodávky zdaňované daňou z pridanej hodnoty – či už fakturáciou za cenu vrátane DPH, prípadne s oslobodením s právom na odpočítanie DPH (napr. pri intrakomunitárnom dodaní tovaru v zmysle § 43 ods. 1 zákona o DPH) alebo s prenosom daňovej povinnosti na odberateľa (napr. pri väčšine služieb dodaných podnikateľskému subjektu registrovanému pre DPH v inom členskom štáte EÚ),
  • vstupnú DPH z nákupov tovarov a služieb, ktoré predpokladá jednoznačne použiť na vlastné dodávky oslobodené od DPH bez možnosti odpočítania DPH (v zmysle § 28 až § 42 zákona o DPH), neodpočíta vôbec,
  • vstupnú DPH z nákupov tovarov a služieb, ktoré predpokladá použiť na dodávky s možnosťou odpočítania DPH a zároveň aj na dodávky od DPH oslobodené bez možnosti odpočítania, neodpočíta v plnej výške, ale je povinný ju upraviť koeficientom vypočítaným v zmysle § 50 zákona o DPH.

Odpočíta teda len pomernú výšku odpočítateľnej DPH v závislosti od pomeru neoslobodených dodávok k celkovým dodávkam. DPH zodpovedajúcu pomeru oslobodených dodávok k celkovým dodávkam si odpočítať nemôže.

V jednotlivý

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály