Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Servis strojov v EÚ

Dátum: Rubrika: Poradňa

Spoločnosť, platiteľ DPH, vykonáva servisnú činnosť v krajinách EÚ (servis strojov). Dodáva náhradné diely a servisnú činnosť vykonáva priamo u zákazníka, ktorému potom fakturuje náhradné diely a servisnú činnosť. Spoločnosť dostala objednávku od zahraničného odberateľa, ktorý je tiež platiteľom DPH.

Do akých riadkov daňového priznania k DPH vstupuje faktúra vystavená spoločnosťou pre zahraničného odberateľa, vstupuje táto faktúru aj do súhrnného výkazu a akú odvolávku treba uviesť na faktúru?

V otázke chýba viacero dôležitých informácii, ktoré môžu mať podstatný vplyv na jej posúdenie. Ak predpokladáme, že odberateľom je zahraničná zdaniteľná osoba (nemá v tuzemsku sídlo, miesto podnikania, prevádzkareň, bydlisko alebo sa v tuzemsku obvykle nezdržiava), ktorá je registrovaná pre DPH v krajine svojho sídla a servis si objednáva od slovenskej spoločnosti pod týmto zahraničným IČ DPH. Slovenská spoločnosť ako dodávateľ je registrovaným platiteľom pre DPH v SR; v zahraničí nemá prevádzkareň.

Ďalej je potrebné skúmať, či dodávateľom poskytované plnenia (servisná činnosť a dodávka náhradných dielov) predstavujú (i) jedno zložené plnenie a či servisnú činnosť možno v tomto prípade považovať za hlavné plnenie a dodávku náhradných dielov len za vedľajšie plnenie alebo (ii) ide o viacero samostatných zdaniteľných plnení (poskytnutie servisnej služby ako jedno plnenie a dodávka tovaru – náhradných dielov ako druhé samostatné plnenie. Tiež je potrebné zhodnotiť, či poskytovaná servisná služba predstavuje službu vzťahujúcu sa na nehnuteľnosť alebo nie.

K problematike zložených plnení verzus viaceré odlišné plnenia sa Súdny dvor EÚ vyjadroval vo viacerých svojich rozhodnutiach (napr. C-231/94 Faa­borg, C-308/96 a C-94/97 Madgett a Baldwin)

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály