Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Rozhodnutie Súdneho dvora EÚ o primeranosti sankcie uloženej daňovým úradom

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

Súdny dvor Európskej únie („Súdny dvor EÚ“) vydal 15. apríla 2021 rozsudok vo veci C-935/19 „Grupa Warzywna Sp. z o.o.“, v ktorom sa zaoberal primeranosťou sankcie uloženej daňovým úradom vo výške 20 % zo sumy, o ktorú bol znížený pôvodne vykázaný nadmerný odpočet dane z pridanej hodnoty (DPH).

Predmet sporu

Poľská spoločnosť Grupa Warzywna sp. z o.o. nadobudla nehnuteľnosť, ktorá bola obývaná viac ako dva roky. Podľa vyhlásenia uvedeného v notárskej zápisnici pri predaji nehnuteľnosti bola jej cena stanovená v hrubej sume vrátane DPH.
Predávajúci nehnuteľnosti vystavil za predmetnú transakciu faktúru s DPH. Uvedená spoločnosť túto sumu zaplatila a domnievala sa, že môže uplatniť jej odpočítanie. Následne podala daňové priznanie k DPH, v ktorom vykázala nadmerný odpočet DPH a požiadala o jeho vrátenie.
Daňový úrad na základe daňovej kontroly konštatoval, že podľa vnútroštátneho právneho predpisu je dodanie predmetnej nehnuteľnosti v zásade oslobodené od DPH a že účastníci transakcie nepredložili vyhlásenie o tom, že sa rozhodli, že dodanie tejto nehnuteľnosti nebude oslobodené od dane. V dôsledku toho kupujúci nemal právo na odpočítanie DPH uvedenej na faktúre vystavenej predávajúcim.
Následne spoločnosť Grupa Warzywna sp. z o.o. vykonala opravu daňového priznania, v ktorom zohľadnila zistenia daňového úradu. V porovnaní s pôvodným daňovým priznaním uviedla sumu, ktorá predstavovala zníženie nadmerného odpočtu.
Daňový úrad určil nadmerný odpočet vo výške zodpovedajúcej sume priznanej spoločnosťou po vykonanej oprave a uložil sankciu vo výške 20 % zo sumy, o ktorú bol predtým nadhodnotený nárok neoprávnene uplatnený daňovým subjektom.
Prejudiciálna otázka
Súdny dvor EÚ sa zaoberal otázkou, či je sankcia uložená:
-
zdaniteľnej osobe, ktorá transakciu oslobodenú od DPH chybne považovala za dodanie, na ktoré mala byť uplatn
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály