Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Reťazové transakcie v roku 2020 (I.)

Dátum: Rubrika: Z praxe Zo seriálu: Reťazové transakcie v roku 2020

V obchodnej praxi sú bežným javom tzv. reťazové obchody s tovarom. Reťazovým obchodom je taký typ obchodu s tovarom, na ktorom je zúčastnený reťazec dodávateľov a odberateľov (traja a viac), pričom tovar je fyzicky dodaný priamo prvým dodávateľom poslednému odberateľovi v reťazci. S účinnosťou od 1. januára 2020 bolo do zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) doplnené nové ustanovenie § 13a v súlade s novými pravidlami zavedenými smernicou Rady (EÚ) 2018/1910, ktorou sa mení smernica 2006/112/ES, pokiaľ ide o harmonizáciu a zjednodušenie určitých pravidiel v systéme dane z pridanej hodnoty pre zdaňovanie obchodu medzi členskými štátmi (ďalej len „smernica 2018/1910“).

Ustanovenie § 13a zákona o DPH upravuje priradenie prepravy tovaru na účely určenia miesta dodania tovaru. Aby dodanie tovaru do iného členského štátu bolo oslobodené od dane, dôležitou súčasťou podmienok pre oslobodenie od dane sa od 1. januára 2020 stáva aj uvedenie identifikačného čísla pre DPH dodá­vateľa a samotné deklarovanie dodania tovaru do iného členského štátu v súhrnnom výkaze.

Reťazové obchody a smernica 2018/1910

Podľa smernice 2018/1910 sa reťazovými transakciami myslia po sebe nasledujúce dodania tovaru, ktoré sú predmetom jednej prepravy v rámci Spoločenstva.

Preprava tovaru v rámci Spoločenstva by sa mala pripísať len jednému z týchto dodaní a len na toto dodanie by sa malo vzťahovať oslobodenie od DPH ustanovené pre dodania v rámci Spoločenstva.

Ostatné dodania v reťazci by mali byť zdanené a mohli by si vyžadovať, aby bol dodávateľ identifikovaný na účely DPH v členskom štáte dodania.

S cieľom vyhnúť sa rôznym prístupom v jednotlivých členských štátoch, čo by mohlo viesť k dvojitému zdaneniu alebo nezdaneniu, a s cieľom zvýšiť právnu istotu pre hospodárske subjekty by sa malo stanoviť spoločné pravidlo, že pokiaľ sú splnené určité podmienky, preprava tovaru by sa mala pripísať jednému dodaniu v reťazci transakcií.

Pokiaľ ide o identifikačné číslo pre DPH (ďalej len „IČ DPH“) v súvislosti s oslobodením dodania tovaru od dane pri obchodovaní v rámci Spoločenstva, uvedenie IČ DPH nadobúdateľa tovaru v systéme výmeny informácií o DPH (VIES), ktoré mu pridelil iný členský štát ako členský štát začatia prepravy tovaru, sa stáva spoločne s podmienkou prepravy tovaru mimo členského štátu dodania hmotnoprávnou, a nie formálnou podmienkou pre uplatnenie oslobodenia od dane.

Uvedenie v systéme VIES má okrem toho zásadný význam pre informovanie členského štátu ukončenia prepravy o tom, že sa tovar nachádza na jeho území, a preto je kľúčovým prvkom boja proti podvodom v Únii.

Z tohoto dôvodu členské štáty majú zabezpečiť, že keď dodávateľ nesplní svoje povinnosti spojené s uvedením v systéme VIES (podanie súhrnného výkazu), oslobodenie od dane by sa nemalo uplatniť s výnimkou prípadu, keď dodávateľ koná v dobrej viere, to znamená, keď môže daňovému orgánu náležite odôvodniť každý zo svojich nedostatkov súvisiacich so súhrnným výkazom, čo by v tom čase mohlo zahŕňať aj poskytnutie správnych informácií, ktoré sa vyžadujú podľa článku 264 smernice Rady 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (ďalej len „smernica o DPH“), zo strany dodávateľa.

Podstata reťazového obchodu

Reťazový obchod z hľadiska DPH predstavuje situáciu, kedy v rámci dodávateľsko-odberateľských vzťahov viacerých zúčastnených podnikateľov s tým istým tovarom je uskutočnená len jedna dodávka, ktorá je spojená s fyzickým pohybom tovaru (pohyblivá dodávka), ostatné dodania v rámci reťazca nesprevádza pohyb tovaru, ale len fakturácia (nepohyblivá dodávka). Takéto obchody môžu byť realizované v rámci tuzemska, v rámci EÚ alebo môžu zasahovať na územie tretích štátov.

Na účely DPH sa každý dodávateľ v reťazci považuje za priameho dodávateľa tovaru pre najbližšieho nasledujúceho odberateľa. Pre správne uplatnenie DPH je pri každom zmluvnom vzťahu potrebné dodávku tovaru posudzovať samostatne a identifikovať miesto dodania a miesto nadobudnutia tovaru.

Určenie miesta dodania tovaru závisí od spôsobu, akým je tovar dodávaný kupujúcemu. V prípade, ak dodanie tovaru nie je spojené s jeho prepravou alebo odoslaním, ale kupujúci si ho prevezme priamo u predávajúceho, miesto dodania tovaru je to miesto, kde došlo k prevzatiu tovaru kupujúcim [§ 13 ods. 1 písm. c) zákona o DPH]. Ak dodanie tovaru je spojené s jeho prepravou alebo odoslaním, miestom dodania tovaru je to miesto, kde sa tovar nachádza v čase, keď sa preprava alebo odosielanie začína uskutočňovať [§ 13 ods. 1 písm. a) zákona o DPH].

Ustanovenie § 13a zákona o DPH priamo nadväzuje na pravidlo určenia miesta dodania tovaru, ktoré je spojené s jeho prepravou. Cieľom tohto ustanovenia je stanoviť jednoznačné pravidlo týkajúce sa priradenia prepravy tovaru pri tzv. reťazových transakciách v rámci územia EÚ, keď tovar odosiela alebo prepravuje prostredná osoba v reťazci alebo tretia osoba na jej účet.

Miesto nadobudnutia tovaru z iného členského štátu je vymedzené z hľadiska nadobúdateľa, ktorému vzniká povinnosť z tohto nadobudnutia priznať daň. Podľa základného princípu je všeobecne miestom nadobudnutia tovaru to miesto, kde sa preprava tovaru k nadobúdateľovi skončí (§ 17 ods. 1 zákona o DPH).

Špecifický postup sa uplatní v prípade, ak osoba, ktorá nadobúda tovar, oznámi dodávateľovi IČ DPH z iného členského štátu, než v ktorom je ukončená preprava tovaru. Aj v tomto prípade musí byť uplatnený základný princíp určenia miesta nadobudnutia tovaru v závislosti od toho, kde bola jeho preprava ukončená, ale zároveň je uplatnený aj princíp miesta určenia podľa IČ DPH nadobúdateľa (§ 17 ods. 2 zákona o DPH).

Aby nedošlo k dvojitému zdaneniu, osoba, ktorá nadobúda tovar a preukáže, že nadobudnutie bolo predmetom dane v členskom štáte ukončenia prepravy tovaru, môže žiadať vrátenie zaplatenej dane v členskom štáte, ktorý vydal IČ DPH (§17 ods. 3 zákona o DPH).

Určenie pohyblivej a nepohyblivej dodávky

Vo veci reťazového obchodu medzi členskými štátmi EÚ bol vydaný Súdnym dvorom EÚ rozsudok C-245/04 (EMAG Handel Eder).

Predmetom sporu bolo dodanie tovaru medzi talianskou spoločnosťou, rakúskou spoločnosťou K a rakúskou spoločnosťou EMAG. Spoločnosť K, ktorej dodávala tovar talianska spoločnosť, žiadala tovar prepraviť priamo do priestorov spoločnosti EMAG. Boli vykonané dve odlišné dodávky prostredníctvom jediného fyzického pohybu tovarov.

Súdny dvor EÚ uviedol, že hoci dve po sebe nasledujú

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály