Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Reťazové obchody

Dátum: Rubrika: Poradňa

Slovenská spoločnosť si objednala tovar od českého dodávateľa (spoločnosť A). Objednaný tovar nebol dovezený z Českej republiky na Slovensko, ale slovenská spoločnosť (spoločnosť B) dala príkaz na prevoz tovaru v rámci Českej republiky druhému odberateľovi (spoločnosti C), to znamená, že tovar z Českej republiky nebol vôbec vyvezený. Prepravu zabezpečil prvý dodávateľ (spoločnosť A). Prvý dodávateľ (spoločnosť A) vyfakturoval tovar prvému odberateľovi slovenskej spoločnosti B sumu bez DPH, následne slovenská spoločnosť B vyfakturovala tovar späť do Českej republiky odberateľovi C (bez DPH), prvý dodávateľ (spoločnosť A) zaslal pre slovenskú spoločnosť (spoločnosť B) opravnú faktúru za tovar s českou sadzbou DPH. Bol tento postup správny, ide o reťazový obchod, kde preprava tovaru bola medzi prvým dodávateľom (spoločnosťou A) a druhým odberateľom (spoločnosťou C) dodanie v reťazci medzi slovenskou spoločnosťou B a druhým odberateľom v ČR (spoločnosťou C) nie sú spojené s prepravou tovaru a označujú sa ako nepohyblivé dodávky. Chcem sa spýtať, či česká spoločnosť (spoločnosť A) fakturovala správne pre slovenskú spoločnosť B s českou DPH a či slovenská spoločnosť B vystavila správne faktúru bez DPH pre českú spoločnosť C?

V danom prípade miesto dodania tovaru je v Českej republike, a to tak pri jeho dodaní medzi spoločnosťami A a B ako aj pri dodávke medzi spoločnosťami B a C.
Z toho dôvodu spoločnosť A (ako český platiteľ DPH) mala správne vystaviť faktúru spoločnosti B s českou sadzbou DPH (neboli splnené podmienky pre oslobodenie od dane).
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály