Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Registračná povinnosť pre DPH podľa § 7 a § 7a zákona o DPH

Dátum: Rubrika: Z praxe

Základnou zásadou pri uplatňovaní DPH v rámci EÚ je zdanenie obchodných transakcií v štáte spotreby tovaru alebo služby. Pre naplnenie tejto zásady sa v pri obchodných transakciách aplikuje princíp prenosu daňovej povinnosti do krajiny, v ktorej je usadený nadobúdateľ tovaru alebo príjemca služby. Uplatnenie tejto zásady je obsiahnuté v zákone č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) uložením registračnej povinnosti zdaniteľným osobám pri nadobúdaní tovaru z iných členských štátov a pri cezhraničnom poskytovaní služby, pri ktorých sa určuje miesto dodania služby podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH.

Registračná povinnosť pri nadobudnutí tovaru z iného členského štátu

Povinnosť registrovať sa pre DPH z dôvodu nadobudnutia tovarov z iného členského štátu podľa § 7 zákona o DPH vzniká:

  • zdaniteľným osobám, ktoré nie sú registrované pre DPH v SR,
  • právnickej osobe, ktorá nie je zdaniteľnou osobou (nevykonáva ekonomickú činnosť v zmysle zákona o DPH, napr. rozpočtová alebo príspevková organizácia),

ak tieto osoby nadobudnú tovar v tuzemsku z iného členského štátu, ktorého nadobudnutím celková hodnota tovaru bez dane dosiahne v kalendárom roku 14 000 eur.

Nadobudnutím tovaru v tuzemsku z iného členského štátu sa podľa § 11 zákona o DPH rozumie nadobudnutie práva nakladať ako vlastník s hnuteľným hmotným majetkom odoslaným alebo prepraveným nadobúdateľovi dodávateľom alebo nadobúdateľom, alebo na ich účet do tuzemska z iného členského štátu.

Aby nadobudnutie tovaru bolo predmetom dane, musia byť splnené podmienky:

  • nadobúdateľ získa právo disponovať s tovarom ako vlastník,
  • predávajúci má pridelené identifikačné číslo pre DPH v inom členskom štáte,
  • tovar je z iného členského štátu fyzicky dodaný do tuzemska, pričom prepravu tovaru môže vykonať dodávateľ alebo odberateľ, alebo iná osoba na účet dodávateľa, alebo odberateľa,
  • nadobudnutie tovaru je za odplatu.

Do hodnoty 14 000 eur podľa § 11 ods. 6 zákona o DPH sa započítava celková hodnota nadobudnutého tovaru bez dane splatnej alebo zaplatenej v iných členských štátoch, z ktorých je tovar odoslaný alebo prepravený. Do hodnoty sa nezapočítava hodnota nadobudnutého nového dopravného prostriedku a hodnota nadobudnutého tovaru, ktorý je predmetom spotrebnej dane.

Žiadosť sa podáva pred nadobudnutím tovaru z iného členského štátu, po nadobudnutí ktorého celková hodnota tovaru bez dane nadobudnutého z iných členských štátov dosiahne v kalendárnom roku 14 000 eur.

Daňový úrad žiadateľa na základe žiadosti o registráciu zaregistruje, vydá mu osvedčenie o registrácii a pridelí mu identifikačné číslo pre daň bezodkladne, najneskôr do 7 dní odo dňa doručenia žiadosti. Nadobúdateľ – platiteľ dane je pri nadobudnutí tovaru v tuzemsku z iného členského štátu osobou povinnou platiť daň podľa § 69 ods. 6 zákona o DPH.

Registráciou podľa § 7 zákona o DPH sa daná osoba nestáva platiteľom dane, aj keď má pridelené IČ DPH. Má povinnosť zaplatiť daň z nadobudnutia tovaru z iného členského štátu v SR, avšak nemá nárok na odpočítanie dane.

Po pridelení identifikačného čísla pre DPH podľa § 7 zákona o DPH si táto osoba musí dodanie tovarov z iných členských štátov objednávať pod prideleným identifikačným číslom pre DPH. Nadobúdateľ je pri nadobudnutí tovaru v tuzemsku z iného členského štátu v zmysle § 69 ods. 6 zákona o DPH osobou povinnou platiť daň, avšak nemá právo na odpočítanie dane. Ak nadobúdateľ nadobudne tovar z iného členského štátu, je povinný podať daňové priznanie do 25 dní po skončení kalendárneho mesiaca, v ktorom vznikla daňová povinnosť, a v rovnakej lehote zaplatiť daň (do 5 eur sa daň neplatí). Nadobúdateľ vedie záznamy o nadobudnutých tovaroch v zmysle § 70 zákona o DPH.

Ak osoba, ktorá už je platiteľom dane (registrovaná podľa § 4 zákona o DPH), nadobudne tovar z iného členského štátu, nie je povinná sa registrovať podľa § 7 zákona o DPH, pretože je už registrovaná za platiteľa dane.

Ak zdaniteľná osoba je už v SR registrovaná pre DPH podľa § 7a zákona o DPH (t. j. z titulu dodania alebo prijatia služieb do/z iného členského štátu, pri ktorých sa miesto dodania určí podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH, a osobou povinnou platiť daň je príjemca služby) a nadobúda tovar z iného členského štátu od osoby identifikovanej pre daň v inom členskom štáte, ktorým celková hodnot

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály