Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Registrácia pre DPH - skupinová registrácia (II.)

Dátum: Rubrika: Z praxe Zo seriálu: Registrácia pre DPH

Možnosť skupinovej registrácie pre daň z pridanej hodnoty vyplýva z článku 11 smernice Rady 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty a umožňuje jednoduchšie uplatňovanie dane z pridanej hodnoty pre zdaniteľné osoby. Uvedený článok smernice bol implementovaný do ustanovení § 4a a 4b zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o DPH“).

Nadmerný odpočet

Ak skupina nemôže odpočítať nadmerný odpočet od vlastnej daňovej povinnosti v nasledujúcom zdaňovacom období, daňový úrad vráti neodpočítaný nadmerný odpočet alebo jeho neodpočítanú časť do 30 dní od podania daňového priznania za zdaňovacie obdobie nasledujúce po zdaňovacom období, v ktorom nadmerný odpočet vznikol.
Ak skupina spĺňa všetky podmienky uvedené v § 79 ods. 2 zákona o DPH, daňový úrad vráti nadmerný odpočet do 30 dní od uplynutia lehoty na podanie daňového priznania za zdaňovacie obdobie, v ktorom nadmerný odpočet vznikol. Tieto podmienky sa v prípade skupiny považujú za splnené, ak ich splnil každý jej člen. Ak skupina spĺňa všetky podmienky na "skoršie" vrátenie nadmerného odpočtu uvedené v § 79 ods. 2 zákona o DPH, zástupca skupiny vyznačí túto skutočnosť v daňovom priznaní za zdaňovacie obdobie, v ktorom nadmerný odpočet vznikol.
Súhrnný výkaz
Skupina je povinná podľa § 80 zákona o DPH podať súhrnný výkaz za kalendárny mesiac, alebo za kalendárny štvrťrok, ak uskutočňuje dodávky tovarov alebo služieb uvedené v tomto ustanovení.
Za zdaňovacie obdobie, ktoré predchádza registrácii skupiny
podáva súhrnný výkaz za jednotlivých členov skupiny ešte ako samostatných platiteľov dane
zástupca skupiny
na svojom miestne príslušnom daňovom úrade. V danom prípade zástupca skupiny podá súhrnný výkaz
samostatne za každého člena skupiny
. V jednotlivých súhrnných výkazoch bude uvedené obchodné meno a adresa člena skupiny a identifikačné číslo pre daň z pridanej hodnoty pridelené členovi skupiny ešte ako samostatnému platiteľovi dane. Ak zástupca skupiny podá
jeden
súhrnný výkaz, uvádza v ňom svoje obchodné meno a adresu a IČ DPH pridelené skupine.
Za zdaňovacie obdobie existencie skupiny
podáva
zástupca
skupin
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály