Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Registrácia pre DPH – registrácia pre osobitnú úpravu DPH (One Stop Shop)

Dátum: Rubrika: Z praxe Zo seriálu: Registrácia pre DPH

Od 1. júla 2021 nastali zmeny v súvislosti s registráciou pre DPH pri zásielkovom predaji tovaru. Do 30. júna 2021 platilo, že slovenský dodávateľ, ktorý dodával tovar zákazníkom do iných členských štátov, bol povinný registrovať sa v týchto členských štátoch po dosiahnutí obratu stanoveného daným členským štátom (registračné limity boli vo výške 35 000 € alebo 100 000 €). Od 1. júla 2021 sú platné nové pravidlá, v rámci ktorých bol pojem „zásielkový predaj“ nahradený pojmom „predaj tovaru na diaľku“.

Slovenský podnikateľ, ktorý predáva tovar na diaľku, alebo poskytuje tzv. digitálne služby (t.j. telekomunikačné služby, služby rozhlasového vysielania a televízneho vysielania a elektronické služby), alebo iné služby pri ktorých sa miesto dodania určí podľa § 16 zákona č. 222/2004 Z.z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len "zákon o DPH"), má možnosť sa rozhodnúť pre administratívne jednoduchší spôsob, ako je registrácia v členských štátoch jeho zákazníkov. Administratívne jednoduchším spôsobom je uplatňovanie osobitného režimu OSS (One Stop Shop).

Možnosti slovenského dodávateľa od 1. júla 2021
Od 1. júla 2021 má slovenský dodávateľ v súvislosti s dodávkami pre nezdaniteľné osoby - zákazníkov z iných členských štátov tieto možnosti:
-
môže sa registrovať pre DPH v členských štátoch zákazníkov,
-
ak je dodávateľ usadený len v Slovenskej republike a dodania tovarov vrátane tzv. digitálnych služieb nepresiahnu 10 000 €, môže svoje dodávky zdaňovať slovenskou DPH a nemusí sa registrovať v týchto členských štátoch,
-
môže sa registrovať v Slovenskej republike na jednotnom kontaktnom mieste/OSS pre EÚ (JKM) a podať jedno daňové priznanie, v ktorom uvedie DPH za zákazníkov z iných členských štátov, a preto sa v týchto štátoch nemusí registrovať pre DPH.
Dodávky spadajúce pod osobitnú úpravu dane OSS
Osobitná úprava dane OSS sa vzťahuje na:
-
Predaj tovaru na diaľku na území EÚ - tzv. zásielkový predaj alebo on-line predaj, resp. internetový predaj tovaru, ktorý je dodávaný zákazníkom, ktorí nie sú identifikovaní pre DPH, a to v rámci členských štátov EÚ - z jedného členského štátu do iných členských štátov, ak dodávateľ nie je usadený v členskom štáte odberateľa.
-
Predaj tovaru prostredníctvom využitia elektronického komunikačného rozhrania, ako je elektronické trhovisko, elektronická platforma, elektronický portál alebo podobný elektronický prostriedok, ak je tovar dodaný zákazníkom, ktorí nie sú identifikovaní k DPH, pričom tovar je dodaný z jedného členského štátu do iných členských štátov, alebo aj v rámci len jedného členského štátu, ak dodávateľom tovaru je osoba neusadená na území EÚ.
-
Poskytovanie služieb, ktoré majú miesto dodania určené podľa § 16 zákona o DPH, v rámci členských štátov EÚ nezdaniteľným osobám, v ktorých poskytovateľ služieb nie je usadený.
Osobitná úprava dane OSS sa nevzťahuje na:
-
Predaj tovaru na diaľku, ktorý je zákazníkovi z členského štátu EÚ zaslaný priamo z tretích krajín (z územia mimo EÚ). Na takéto dodania sa vzťahuje iná osobitná úprava dane - Import One Stop Shop (IOSS) za predpokladu, že zásielka pre zákazníka nepresiahne hodnotu 150 €.
-
Predaj tovaru osobám identifikovaným k DPH.
-
Predaj tovaru, pri ktorom sa používa osobitná úprava dane podľa § 66 zákona o DPH, napr. predaj použitého tovaru, pri ktorom sa uplatňuje režim zdaňovania prirážky.
-
Predaj nového dopravného prostriedku (motorové vozidlo, plavidlo a lietadlo - vymedzené v § 11 ods. 11 a 12 zákona o DPH).
-
Predaj tovaru s jeho inštaláciou alebo montážou dodávateľom alebo na jeho účet.
-
Služby dodávané zdaniteľným osobám a nezdaniteľným osobám, pri ktorých miesto dodania je v členskom štáte usadenia poskytovateľa, alebo miesto dodania je určené podľa § 15 zákona o DPH.
Príklad č. 1
Dodanie tovaru na diaľku na území EÚ
Slovenský platiteľ DPH predáva tovar cez svoju webovú stránku, pričom tovar zasiela zo skladu v Slovenskej republike nielen slovenským občanom, ale aj občanom z Česka a Poľska.
Keď sa zaregistruje pre OSS, nemôže uplatňovať OSS na všetky dodávky.
Ak slovenský platiteľ dodá tovar slovenskému občanovi, nemôže na tieto dodania tovarov uplatňovať osobitnú úpravu dane OSS. V prípade dodania tovaru občanom z Česka a Poľska, je miesto dodania tovaru v príslušných členských štátoch. Keďže slovenský platiteľ nie je usadený v týchto členských štátoch zákazníkov, môže na tieto dodania uplatňovať osobitnú úpravu dane OSS.
* * *
Príklad č. 2
Predaj tovaru s montážou
Slovenský platiteľ DPH sa zaoberá predajom a montážou plastových okien. Prijal objednávku od občanov z Rakúska, aby im dodal okná a montoval ich.
Na predaj tovaru s jeho inštaláciou alebo montážou dodávateľom alebo na jeho účet sa uplatňovanie osobitnej úpravy dane OSS nevzťahuje.
* * *
S účinnosťou od 1. júla 2021 platí, že:
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály