Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Problematika DPH prevádzkarne v kontexte rozhodnutí Súdneho dvora EÚ

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

Súdny dvor EÚ vydal viacero rozhodnutí zaoberajúcich sa problematikou DPH prevádzkarne. V tomto článku prinášame prehľad vybraných rozsudkov, ktoré obsahujú základné zásady, ktoré treba vziať do úvahy pri stanovení existencie DPH prevádzkarne. Ako však Súdny dvor EÚ konštatoval vo viacerých svojich rozsudkoch, nie je možné stanoviť presné kritériá či podrobný návod, ako v daných situáciách správne postupovať, a je preto potrebné každý jednotlivý prípad posudzovať samostatne.

V zmysle § 4 ods. 5 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov sa prevádzkarňou rozumie stále miesto podnikania, ktoré má personálne a materiálne vybavenie potrebné na výkon podnikania.

Podľa článku 11 vykonávacieho nariadenia Rady (EÚ) č. 282/2011 z 15. marca 2011, ktorým sa ustanovujú vykonávacie opatrenia smernice 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (ďalej len „vykonávacie nariadenie“) je prevádzkarňou akákoľvek prevádzkareň iná ako sídlo ekonomickej činnosti, ktorá sa vyznačuje dostatočným stupňom stálosti a vhodnou štruktúrou vyhovujúcou z hľadiska ľudských a technických zdrojov, ktoré jej umožňujú:

  • prijímať a využívať služby, ktoré sa jej poskytujú, na jej vlastné potreby a/alebo
  • poskytovať služby.

Základný kameň v riešení problematiky DPH prevádzkarne položil rozsudok 168/84 Gunter Berk­holz proti Finanzamt Hamburg-Mitte-Altstadt. Touto otázkou sa však zaoberali viaceré (aj nedávne) rozsudky, nižšie v texte uvádzame ich prehľad.

168/84 Gunter Berkholz proti Finanzamt Hamburg-Mitte-Altstadt

Predmet sporu

Pán Berkholz bol jediným vlastníkom spoločnosti Abe-Werbung Alfred Berkholz (ďalej len „Abe-Werbung“), ktorej sídlo ekonomickej činnosti bolo v Hamburgu. Činnosť spoločnosti Abe-Werbung spočívala v inštalácii a prevádzke hracích automatov, jukeboxov a podobných zariadení.

Väčšina týchto zariadení sa nachádzala v reštauráciách v Nemecku, avšak niektoré boli nainštalované na palube dvoch trajektov, ktoré premávali medzi Nemeckom a Dánskom. Tieto zariadenia boli pravidelne udržiavané, opravované a vymieňané zamestnancami spoločnosti Abe-Werbung. Títo zamestnanci neboli na trajektoch stále k dispozícii.

Nemecký správca dane spoločnosti Abe-Werbung vyrubil DPH z prevádzkovania hracích automatov na palube lodí s odôvodnením, že miestom dodania týchto služieb bolo Nemecko – sídlo ekonomickej činnosti spoločnosti Abe-Werbung. Pán Berkholz však namietal, že tieto služby poskytol zo svojej prevádzkarne umiestnenej na palube týchto lodí.

Argumenty uvedené v rozhodnutí Súdneho dvora EÚ

  • Súdny dvor EÚ na úvod uviedol, že cieľom ustanovení určujúcich miesto dodania služieb je zabezpečiť racionálne rozdelenie pôsobnosti vnútroštátnych právnych úprav v oblasti DPH, ako aj vyhnúť sa na jednej strane konfliktu jurisdikcií, ktorý by mohol viesť k dvojitému zdaneniu, ako aj na druhej strane, k nezdaneniu.
  • Miesto, kde má zdaniteľná osoba sídlo svojej ekonomickej činnosti, je prednostným ukazovateľom na účely určenia miesta dodania služieb. Zohľadnenie inej prevádzky prichádza do úvahy len v prípade, ak toto sídlo nevedie k racionálnemu riešeniu, alebo vytvára konflikt s iným členským štátom.
  • Miestom dodania služieb môže byť iné miesto ako sídlo ekonomickej činnosti, t. j. miesto, kde sa nachádza prevádzkareň, len vtedy, ak:
    • má táto prevádzkareň minimálnu veľkosť a
    • nepretržite k dispozícii ľudské a technické zdroje potrebné na poskytovanie služieb.
  • Súdny dvor EÚ v tomto prípade tiež uviedol, že sa nezdá, že by inštalácia hracích automatov na palube lodí, ktorých údržba je uskutočňovaná len v nepravidelných intervaloch, viedla k vzniku takejto prevádzkarne, najmä ak
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály