Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Prijaté faktúry a ich uvádzanie v kontrolnom výkaze a daňovom priznaní k DPH

Dátum: Rubrika: Aktuálne

Faktúry za prijaté plnenia od slovenských i zahraničných dodávateľov sa v kontrolnom výkaze k DPH uvádzajú v niekoľkých samostatných oddieloch. Článok je zameraný na podrobnejšie vysvetlenie týchto oddielov a definuje pravidlá, kedy a akým spôsobom jednotlivé faktúry do kontrolného výkazu vstupujú vrátane porovnania s uvádzaním v daňovom priznaní k DPH. Najčastejšie prípady z praxe sú zároveň rozobraté na príkladoch.

Uvádzanie prijatých faktúr v kontrolnom výkaze ‒ všeobecné pravidlá

Faktúry, ktoré platiteľ DPH prijal od svojich dodávateľov, sa v kontrolnom výkaze uvádzajú v časti B. V závislosti od možnosti a spôsobu odpočítania príslušnej DPH je potrebné uviesť každú faktúru do jedného z troch rôznych oddielov:

  • B.1 ‒ prijaté faktúry, pri ktorých je osobou povinnou platiť DPH príjemca tovaru alebo služby

Ide teda o faktúry, pri ktorých dodávateľ neuplatnil DPH a tovar/službu fakturoval za cenu bez DPH. Tovar samozdaňuje odberateľ, ktorý prijatú faktúru uvádza práve v časti B.1. Spravidla ide o faktúry od zahraničných dodávateľov týkajúce sa nadobudnutia tovaru z iného členského štátu EÚ či prijatia služby s miestom dodania v SR, ako aj faktúry od slovenských dodávateľov v prípade tuzemského prenosu daňovej povinnosti na slovenského partnera ‒ platiteľa DPH (v prípade vybraných druhov tovaru).

  • B.2 ‒ prijaté faktúry, pri ktorých DPH uplatnil a fakturoval dodávateľ tovaru/služby a platiteľ DPH má na základe týchto faktúr právo na odpočítanie DPH

Dodávka bola teda fakturovaná za cenu vrátane DPH, ktorá bola na faktúre spĺňajúcej podmienky § 51 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) vyčíslená a slovenský odberateľ (ktorý prijatú faktúru do kontrolného výkazu uvádza) má právo na jej odpočítanie v daňovom priznaní k DPH.

  • B.3 ‒ na rozdiel od oddielov B.1 a B.2 sa v tomto oddiele uvádzajú údaje z prijatých zjednodušených faktúr podľa § 74 ods. 3 zákona o DPH

Zjednodušené faktúry nemusia obsahovať niektoré povinné náležitosti: doklad za cenu maximálne 100 € vrátane DPH, doklad z elektronickej registračnej pokladnice pri dodávke nepresahujúcej 1 000 € pri platbe v hotovosti alebo 1 600 € pri platbe inými platobnými prostriedkami (napr. platobnou kartou), doklad z tankovacieho automatu v maximálnej sume 1 600 € pri platbe elektronickým platobným prostriedkom a podkladová časť diaľničnej nálepky.

Uvádzanie prijatých faktúr v časti B kontrolného výkazu a právo na odpočítanie

  • B.1 ‒ uvádzajú sa faktúry v každom prípade, teda aj v prípade, ak odberateľ ‒ platiteľ DPH má právo na odpočítanie DPH a zároveň aj v prípade, ak toto právo nemá.
    • Ak odberateľ – platiteľ DPH má právo na odpočítanie DPH:
      • uvedie do stĺpca 5 „Suma dane v €“ výšku DPH vypočítanú samozdanením a do stĺpca 7 „Výška odpočítanej dane v €“ sumu DPH, ktorú si z prijatého plnenia môže odpočítať, môže ísť o sumu rovnajúcu sa sume v stĺpci 5, ako aj nižšiu sumu (v prípade úpravy odpočítavanej DPH koeficientom pre pomerné odpočítanie v zmysle § 50 zákona o DPH).
    • Ak odberateľ právo na odpočítanie DPH nemá:
      • vyplní len stĺpec 5 „Suma dane v €“ a v stĺpci 7 „Výška odpočítanej dane v €“ uvedie „0“.
  • B.2 ‒ platiteľ DPH v ňom uvádza iba faktúry, pri ktorých právo na odpočítanie fakturovanej DPH má. Prijaté faktúry bez práva na odpočítanie DPH (napr. faktúra za pohostenie partnerov) v kontrolnom výkaze neuvádza vôbec.
    • V stĺpci 5 „Suma dane v €“ teda uvedie celkovú sumu DPH fakturovanú dodávateľom, v stĺpci 7 „Výška odpočítanej dane v €“ sumu DPH, ktorú si môže odpočítať, teda buď sumu rovnajúcu sa číslu v stĺpci 5, prípadne nižšiu (v prípade úpravy odpočítavanej DPH koeficientom).
  • B.3 ‒ iba zjednodušené faktúry, pri ktorých si platiteľ DPH (odberateľ) uplatňuje právo na odpočítanie DPH. Zjednodušené faktúry, pri ktorých právo na odpočítanie nemá alebo si ho neuplatňuje, v kontrolnom výkaze neuvádza.

Rozdiel v závislosti od riadkov

  • B.1 a B.2 ‒ každá prijatá faktúra sa uvádza v samostatnom riadku. Ak prijatá faktúra obsahuje údaje o plneniach s dvoma rôznymi sadzbami DPH, faktúra sa v kontrolnom výkaze uvedie dvakrát, t. j. v dvoch samostatných riadkoch.
  • B.3 ‒ prijaté zjednodušené faktúry s právom na odpočítanie DPH sa uvádzajú v jednej sume, a to samostatne základ DPH zo všetkých prijatých zjednodušených faktúr vstupujúcich do kontrolného výkazu (stĺpec 1), samostatne suma DPH vzťahujúca sa k tomuto základu (stĺpec 2) a samostatne suma DPH, ktorú si odberateľ môže odpočítať (stĺpec 3). Neuvádzajú sa teda podrobné údaje vzťahujúce sa ku každému dokladu (napr. IČ dodávateľa či poradové číslo faktúry), ako je to v prípade oddielov B.1 a B.2. Rovnako sa suma základov DPH a príslušnej DPH neuvádza v členení podľa sadzieb dane, ale ako jeden údaj pre obe sadzby dane.

Prijatie tovarov a služieb od slovenských dodávateľov

Uvádzanie v daňovom priznaní k DPH

Prijatá faktúra za tovar a službu od slovenského dodávateľa, ak dodávateľ uplatnil DPH:

  • suma odpočítanej DPH sa uvádza v r. 23 (resp. r. 22 v prípade zníženej sadzby); základ DPH sa v daňovom priznaní neuvádza,
  • rovnaká suma sa zároveň uvedie v rámci celkovej sumy odpočítavanej DPH v r. 21 (resp. r. 20 v prípade zníženej sadzby),
  • r. 21 (r. 20) nie je súčtom riadkov 23 a 25 (resp. r. 22 a 24) – v súčtových riadkoch 21 a 20 sa uvádza aj DPH, ktorú si platiteľ DPH môže odpočítať v prípade samozdanenia prijatého tovaru či služby.

♦ Príklad č. 1:

Faktúra za tovar od slovenského dodávateľa

Platiteľ DPH prijal 30. 6. 2014 faktúru od slovenského dodávateľa na dodávku tovaru v cene 12 000 € (daňový základ 10 000 € + DPH 2 000 €). Dátum dodania tovaru bol 28. 6. 2014.

V prípade ďalšieho predaja tovaru, teda jeho použitia na vlastné dodávky podliehajúce DPH, si môže

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály