Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Prijaté depozity pre exekútora od oprávneného na úhradu trov

Dátum: Rubrika: Poradňa

Súdny exekútor – fyzická osoba (nezapísaný v Obchodnom registri, účtujúci v jednoduchom účtovníctve) prevzal agendu po inom exekútorovi, ktorý účtuje dobrovoľne v podvojnom účtovníctve. Daný exekútor ma na­akumulované zdroje na tzv. depozitnom účte. Ide o účet, kde mu zasielajú oprávnené osoby v exekučnom konaní preddavok na trovy exekúcie. Daný preddavok slúži na úhradu kolkov, poštovného a ostatných výdavkov vznikajúcich v exekúcii v súvislosti s vymáhaním pohľadávky voči dlžníkovi. Tieto výdavky sú platené v mene a na účet oprávneného. Tento preddavok je neskôr požadovaný od povinného a ak je exekúcia úspešná, je vrátený oprávnenej osobe.

Prostriedky z tohto depozitného účtu od bývalého exekútora budú prevedené na depozitný účet súdneho exekútora, ktorý bude pokračovať v jeho agende. V podvojnom účtovníctve dané depozity boli vedené na účte 324 ako prijaté preddavky, po úspešnom ukončení exekúcie sa dané depozity oprávnenému vrátili.

  • Ak tieto depozity budú prevedené na účet exekútora, ktorý účtuje v jednoduchom účtovníctve, budú pre neho zdaniteľným príjmom v okamihu prevedenia na jeho účet alebo iba v okamihu, keby exekúcia úspešná nebola a daný depozit by „prepadol“ v prospech exekučných trov, t. j. nebolo by ho už možné inkasovať od povinného?
  • Podlieha daný prijatý depozit režimu DPH a je exekútor povinný odviesť z neho aj DPH?

Na účely zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. za príjem sa považuje peňažné plnenie a nepeňažné plnenie. Peňažným plnením je aj prijatý preddavok. U daňovníka účtujúceho v sústave jednoduchého účtovníctva základom dane je rozdiel medzi príjmami a výdavkami, pričom prijaté preddavky vstupujú do základu dane v tom zdaňovacom období, v ktorom boli prijaté.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály