Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Prevádzkovanie lotérií a iných podobných hier

Dátum: Rubrika: Z praxe

V tomto čísle časopisu pokračujeme v seriáli zameranom na oslobodenie od dane. V článku sa venujeme problematike prevádzkovania lotérií a iných podobných hier.

Smernica Rady 2006/112/ES z 28. novembra 2006 o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty v článku 135 bod 1 písm. i) oslobodzuje od dane z pridanej hodnoty stávky, lotérie a iné formy hazardných alebo peňažných hier, na ktoré sa vzťahujú podmienky a obmedzenia stanovené jednotlivými členskými štátmi.

Prevádzkovanie lotérií a iných podobných hier oslobodené od dane upravuje v SR § 41 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“). V zmysle ods. 1 tohto ustanovenia je oslobodené od dane prevádzkovanie lotérií a iných podobných hier osobou, ktorá má povolenie na ich prevádzkovanie podľa osobitného predpisu. Zákon sa v prípade tohto osobitného predpisu odvoláva na zákon Slovenskej národnej rady č. 194/1990 Zb. o lotériách a iných podobných hrách v z. n. p., ktorý však je už zrušený. Osobitným predpisom v súčasnosti je zákon č. 171/2005 Z. z. o hazardných hrách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o hazardných hrách“).

V zmysle ods. 2 ustanovenia § 41 zákona o DPH od DPH je oslobodená aj činnosť spočívajúca v zabezpečení prevádzkovania lotérií a iných podobných hier, ktorá je vykonávaná v mene a na účet osoby, ktorá má povolenie na prevádzkovanie podľa osobitného predpisu. Zabezpečením prevádzkovania lotérií a iných podobných hier sa pritom rozumie príjem stávok, predaj žrebov, výplata výhier a ďalšie služby priamo s nimi spojené, poskytované mandatárom.

Možno teda konštatovať, že zákon o DPH oslobodzuje služby, ktoré prevádzkuje prevádzkovateľ na základe osobitného povolenia v zmysle zákona o hazardných hrách alebo ktoré prevádzkuje mandatár v mene a na účet prevádzkovateľa za podmienky, že ide o priame zabezpečenie všetkých činností spojených s

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály